چنانچه نارسایی دریچه میترال قابل توجه باشد، خون نمیتواند از قلب عبور کند و در نتیجه خون کافی به سایر اندامهای بدن نمیرسد. این مسئله باعث میشود فرد احساس خستگی کند و در تنفس با دشواری روبرو شود.
برخی از افرادی که مبتلا به مشکلاتی در قسمت دریچه میترال هستند ممکن است تا سالها متوجه هیچگونه علائمی در عملکرد قلب خود نشوند. علائم نارسایی دریچه میترال، که بسته به شدت آن و چگونگی روند پیشرفت آن، میتواند در افراد مختلف متغیر باشد شامل موارد زیر میباشد:
نارسایی دریچه میترال اغلب شدید نیست و به آهستگی پیش میرود. فرد مبتلا ممکن است تا سالها هیچگونه علائمی نشان ندهد و از بیماری خود بیاطلاع باشد. همچنین این بیماری ممکن است پیشرفتی نداشته باشد و به صورت خفیف باقی بماند. اما در برخی موارد ممکن است بیماری به سرعت پیشرفت کند و فرد به طور ناگهانی متوجه وجود علائم شود. زمانی که به پزشک مراجعه میکنیم، چنانچه پزشک از طریق گوشی پزشکی متوجه صدای غیرطبیعی در قلب شما شود، احتمالا به شما پیشنهاد میکند یک متخصص از قلب شما اکوکاردیوگرام بگیرد. با بررسی اکوکاردیوگرام مشخص میشود قلب شما دچار نارسایی دریچه میترال میباشد یا خیر.
قلب انسان دارای 4 دریچه میباشد که باعث میشوند خون در جهتهای درست به حرکت در آید. این چهار دریچه عبارتند از: دریچه میترال، دریچه سه لختی، دریچه ریوی، و درچیه آئورتیک. هر دریچه دارای دهانهای است که طی هر تپش قلب باز و بسته میشوند. گاهی این دریچهها نمیتوانند به درستی باز یا بسته شوند، این مسئله باعث ایجاد اختلال در جریان خون از قلب به سمت بدن میشود. در مشکل نارسایی دریچه میترال، دریچه بین دهلیز بالایی در سمت چپ و دهلیز پایین در سمت چپ به درستی بسته نمیشود.
این مسئله باعث میشود خون به قسمت چپ قلب بازگردد. این نارسایی ممکن است تحت تاثیر عوامل مختلفی رخ دهد، از آن جمله میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
در این شرایط خروجی دریچه میترال به سمت عقب برمیگردد که به آن پرولاپس یا افتادگی دریچه میترال میگویند. این مسئله باعث میشود دریچه میترال نتواند به خوبی بسته شود و به این ترتیب نارسایی ایجاد میشود.
آیا پرولاپس یا افتادگی دریچه میترال میتواند باعث مرگ ناگهانی شود؟
با گذر زمان، رشتههای بافت قلب که باعث اتصال محکم بخش ورودی به دیواره دریچه میشوند ممکن است پاره شوند یا دیگر کارایی لازم را نداشته باشند. این پارگی میتواند باعث ورود ناگهانی خون به داخل دریچه میترال شود. بنابراین ممکن است فرد در این بخش نیاز به عمل جراحی داشته باشد.
تب روماتیسمی (شرایطی پیچیده ناشی از گلو درد) میتواند موجب آسیب دیدگی دریچه میترال شود و در نتیجه باعث بروز نارسایی دریچه میترال شود. این اتفاق میتواند با فاصله کمی از بروز تب روماتیسمی رخ دهد یا میتواند سالها پس از آن اتفاق بیافتد.
گاهی ممکن است اندوکاردیت قلب دچار عفونت شود. این عفونت میتواند بر روی دریچه میترال تاثیر بگذارد و باعث بروز مشکل در آن شود.
سکته قلبی ممکن است به بخشی از قلب که پشتیبانی کننده دریچه میترال است آسیب برساند و در نتیجه عملکرد این دریچه دچار اختلال شود. چنانچه آسیب وارد شده به قدر کافی شدید باشد، سکته قلبی میتواند باعث بروز ناگهانی نارسایی دریچه میترال شود.
با گذر زمان، شرایط خاصی، مثل فشارخون بالا، باعث میشوند قلب مجبور شود سختتر کار کند، این مسئله باعث میشود بطن چپ قلب کم کم بزرگتر از حد طبیعی شود. این موضوع منجر به کشیده شدن بافت اطراف دریچه میترال میشود و برگشت خون به داخل دریچه را در پی دارد. به این نوع اختلال در عملکرد ماهیچههای قلب، کاردیومیوپاتی میگویند.
علل، علائم و درمان کاردیومیوپاتی
داشتن تجربه تروما، همانند آنچه که با داشتن یک تصادف اتومبیل رخ میدهد، میتواند منجر به نارسایی دریچه میترال شود.
برخی کودکان در هنگام تولد در بخشی از قلب خود دارای نقصهایی میباشند، نارسایی دریچه میترال میتواند یکی از این نقصها باشد.
استفاده طولانی مدت از برخی داروها میتواند باعث ایجاد نارسایی دریچه میترال شود، از جمله داروهای حاوی ارگلوتامین که برای درمان میگرن یا سایر بیماریها استفاده میشوند.
در موارد نادری، اشعه درمانی برای سرطان بر ناحیه قفسه سینه تمرکز دارد که این میتواند برای دریچه میترال با آسیبهایی همراه باشد.
چنانچه نارسایی دریچه میترال خفیف باشد مشکل خاصی در ارتباط با سلامت شما به وجود نخواهد آمد. اما اگر این نارسایی شدید باشد مشکلاتی از این قبیل میتوانند ایجاد شوند:
ایست قلبی زمانی به وجود میآید که قلب نتواند خون کافی به بخشهای مختلف بدن برساند. نارسایی شدید دریچه میترال باعث نرسیدن خون به اندامهای بدن میشود، و خون در قلب باقی میماند. دهلیز چپ قلب در این حالت بزرگتر میشود، و اگر درمان نشود، قلب ضعیف میشود و کارایی خود را از دست میدهد. همچنین، شرایط ایجاد شده ناشی از ماندن خون در قلب باعث ایجاد فشار به ریهها میشود. این فشار باعث ایجاد جریانی میشود که به سمت راست قلب فشار وارد میکند.
کشیده شدن و بزرگ شدن دهلیز چپ قلب ممکن است منجر به بینظمی در ریتم قلب شود که بخش بالایی قلب سریع و با بینظمی بتپد. فیریلاسیون دهلیز میتواند منجر به لخته شدن خون شود، لخته ایجاد شده در قلب ممکن است از جای خود حرکت کند و به سایر قسمتهای بدن برود و باعث ایجاد مشکلات جدی شود، مثل ایجاد انسداد در عروق خونی مغز.
چنانچه شما به مدت طولانی مبتلا به نارسایی دریچه میترال باشید و اقدامی جهت درمان آن انجام ندهید، ممکن است با نوعی فشارخون بالا مواجه شوید، این فشارخون ممکن است ریههای شما را تحت تاثیر قرار دهد. هنگامی که دریچه میترال توانایی بسته شدن نداشته باشد میتواند فشار را در دهلیز چپ افزایش دهد. این افزایش فشار میتواند منجر به فشار ریوی شود و در نتیجه بخش راس قلب از کار بیافتد.