نکاتی مهم در رابطه با شروع غذای کمکی و مقدماتش برای نوزادان که مادران باید بدانند

چه زمانی کودک احتیاج به غذای کمکی دارد؟

شروع غذای کمکی به معنای آشنا کردن نوزاد با غذای جامد است، زمانی که نوزاد 4 تا 6 ماهه شد باید علاوه بر شیر مادر با غذاهای دیگر هم تغذیه شود، و علاوه بر شیر مادر یا شیر خشک با مواد غذایی متنوع دیگری آشنا شود، به همین دلیل به عنوان غذای کمکی و مکمل شناخته می‌شود.

با شروع غذای کمکی نوزاد می‌آموزد که چطور غذا را در دهان خود حرکت دهد، بجود و قورت دهد. ممکن است زمان شروع غذای کمکی و نحوه انجام آن برای شما گیج‌کننده باشد، در این مقاله نکات مهمی راجع به تغذیه کودک با غذای کمکی ارائه خواهد شد.

کودک چه مقدار غذای کمکی می‌خورد؟

مقدار غذایی که کودک می‌خورد به اشتهایش بستگی دارد، کودک خودش شما را راهنمایی خواهد کرد، بنابراین هرگز با زور و اجبار او را وادار به خوردن نکنید. درست مثل زمانی که او را با سینه خود یا شیشه تغذیه می‌کردید، حواس‌تان باشد که نوزاد چه زمانی سیر است و چه زمانی به حد کافی خورده است.

چه زمانی از روز برای خوراندن غذای کمکی مناسب است؟

بهترین زمان، وقتی است که شما و فرزندتان هر دو در آرامش هستید، زمانی که شما عجله ندارید و نوزاد خسته نیست. فرامش نکنید که غذا خوردن برای فرزند شما یک تجربه و مهارت جدید و گاه مهیج است، پس اگر کودک سر تا پا در غذا غرق شد یا چندین ساعت برای خوردن یک کاسه کوچک فرنی وقت صرف کرد، کلافه نشوید و نفس عمیق بکشید!

به کودک زمان کافی بدهید و هر زمان نشانه‌هایی مبنی بر سیر شدنش دیدید، دست از غذا دادن بردارید.

بدغذایی در نوزادان

کودک در این مرحله با طعم‌ها و بافت‌های مختلف مواد غذایی آشنا می‌شود، بعضی روزها خوب غذا می‌خورد و بعضی روزها کمتر، روزهایی هم پیش می‌آید که هر چه بی‌آورید با دست‌های کوچکش پس می‌زند یا دهانش را سفت می‌بندد!

نگران نباشید! همه‌ی این‌ها طبیعی هستند. صبور باشید، طعم‌ها و غذاهای متنوعی به وی ارائه دهید، حتی آن‌هایی که به نظر نمی‌رسد دوست داشته باشند. توجه داشته باشید که برای خوردن، به کودک‌تان زمان و وقت بدهید.

نحوه شروع و ادامه غذای كمكی در نوزادان

برای شروع به این موارد نیاز است:

1- صندلی غذا

کودک برای غذا خوردن و قورت دادن درست غذا باید راحت و ایمن در حالت عمودی بنشیند.

2- فنجان و لیوان آب

کودک را تشویق کنید که در کنار غذا به جای شیشه شیر با لیوان خودش آب بخورد. آب خوردن با لیوان دهانه گشاد و بدون درپوش به کودک کمک می‌کند که آب خوردن را یاد بگیرد و این برای دندان‌هایش خوب است.

3- قاشق مخصوص

قاشق‌های نرم و انعطاف‌پذیر ساخته شده از پلاستیک برای این امر مناسب هستند و به لثه و دهان حساس کودک آسیب نمی‌زنند.

4- کاسه پلاستیکی مخصوص

بهتر است زیر این کاسه‌ها حالت مکشی و چسبنده داشته باشد تا محتویاتش پخش زمین نشود!

5- قالب‌های مکعبی یخ

این قالب‌ها برای بسته‌بندی و فریز کردن غذای کمکی در وعده‌های کوچک مفیدند.

6- پیش بند

پیش بندهای پلاستیکی برای این کار بهترینند و راحت تمیز می‌شوند.

7- سفره

سفره یا حتی روزنامه‌ای زیر صندلی غذای کودک برای این غذا خورنده‌های خراب‌کار مفید است.

8- رژیم غذایی گیاه‌خواری

کودکان با رژیم غذایی گیاهی در صورت دریافت غذاهای متنوع می‌توانند نیازها و انرژی بدن‌شان را تامین کنند. باید در برنامه غذایی این کودکان برای گوشت و ماهی جایگزین‌هایی در نظر گرفته شود، مثل:

  • تخم مرغ
  • حبوبات مثل نخود، لوبیا و عدس
  • آجیل و دانه‌ها
  • غلات
  • محصولات سویا (توفو)

اصولِ شروع غذای کمکی و روش‌های آن برای این کودکان هم به همان روال قبل است، علاوه بر مکمل‌هایی که به کودک داده می‌شود کودکان با رژیم غذایی گیاهی به غذاهای غنی شده و مکمل‌های خاصی مثل ویتامین B12 نیاز دارد تا اطمینان حاصل کنیم که تمام مواد غذایی لازم را دریافت می‌کند.

به این نکته مهم توجه داشته باشید که، کودکان به غذا خوردن شما نگاه می‌کنند و یاد می‌گیرند، تا جایی که ممکن است همه‌ی خانواده دور میز با هم غذا بخورید

9- ویتامین‌ها

برای همه کودکان 6 ماهه تا 5 ساله هر روز ویتامین A ,C ,D تجویز می‌شود، ویتامین D برای نوزادانی که شیر مادر می‌خورند و زیر شش ماه دارند هم تجویز می‌شود.

تریتا را در جهت رسیدن به اهدافش حمایت کنید:

منابع:

  1. www.nhs.uk/start4life/weaning

اشتراک گذاری:

زهره دباغ

زهره دباغ

ترجمه کلمات جدید برای من مثل سرک کشیدن به دنیای جدید دیگری است. هیجان‌انگیز و چالش برانگیز