پریود یا قاعدگی نامنظم چیست و چگونه آن را درمان کنیم؟

بیشتر زنان قاعدگی نامنظم را در دوره‌هایی از زندگی خود تجربه می‌کنند. دیرتر یا زودتر شروع شدن پریود شما همیشه به معنی وجود مشکل جدی نمی‌باشد. اما تجربه این بی‌نظمی در پریود، گاهی می‌تواند برای برخی افراد نگران کننده باشد. بنابراین ما در اینجا به معرفی راهکارهایی می‌پردازیم که می‌تواند به شما کمک کند تا چرخه قاعدگی منظمی داشته باشید.

چهار علت اصلی داشتن پریود یا قاعدگی نامنظم

دوره متوسط چرخه قاعدگی بین 28 تا 35 روز است، و خون‌ریزی معمولا بین 3 تا 7 روز طول می‌کشد. به یاد داشته باشید که طول دوره‌ای که یک "پریود منظم" در آن معنا پیدا می‌کند، برای هر شخص می‌تواند متفاوت با شخص دیگر باشد. بنابراین اگر پریود شما ناگهان دچار تغییر در طول مدت آن شد آن را به عنوان علامتی برای پریود نامنظم در نظر بگیرید. چهار دلیل اصلی که به طور معمول موجب تاخیر یا جلو افتادن زمان پریود می‌شوند عبارتند از:

  1. مصرف برخی داروها
  2. استرس و نگرانی
  3. بلوغ و یائسگی
  4. مصرف داروهای هورمونی به منظور جلوگیری از بارداری

قاعدگی نامنظم به چه معناست؟

اغلب، قاعدگی نامنظم نمی‌تواند به معنی وجود مشکلی جدی در بدن ما باشد. اما، چنانچه متوجه تغییر ناگهانی در سیکل قاعدگی خود شدید، این می‌تواند نشانه‌ای از مشکلاتی از این قبیل باشد:

سندروم تخمک پلی کیستیک در 5 تا 10 درصد از زنان مشاهده می‌شود، اما کمتر از 50 درصد از آنان قادر به تشخیص بیماری خود هستند.

علل تاخیر در زمان شروع پریود در قاعدگی نامنظم

چرخه قاعدگی شما توسط هورمون‌ها کنترل می‌شود، که اگر در میزان هورمون‌های شما تعادل وجود نداشته باشد چرخه قاعدگی و جریان پریود شما نیز مختل می‌شود. شایع‌ترین عوامل تاثیرگذار بر نوسانات هورمونی (بخصوص نوسانات تاثیرگذار بر سطح هورمون استروژن) عبارت است از:

  1. استرس، سفر کردن و داشتن یک زندگی پر جنب‌و‌جوش می‌تواند موجب آزاد شدن هورمون‌های استرس‌زا شود، این هورمون‌ها می‌توانند بر تولید استروژن تاثیر منفی بگذارند و موجب تاخیر در زمان پریود شما یا حتی عدم پریود شود.
  2. رژیم غذایی ناسالم می‌تواند بر بدن شما و جریانات آن تاثیر مخرب بگذارد. هم‌چنین، کاهش یا افزایش وزن ناگهانی همانند تغذیه ناسالم بر چرخه قاعدگی تاثیر نامطلوب می‌گذارد.
  3. مصرف داروهای ضد بارداری یا استفاده از روش‌های ضد بارداری که بر هورمون‌های شما تاثیر می‌گذارند.
  4. بلوغ و یائسگی دوره‌هایی از زندگی شما هستند که در آن‌ها نوسانات هورمونی به طور طبیعی رخ می‌دهد، در نتیجه طی این دوران باید انتظار بی‌نظمی در پریود را داشته باشید.
  5. فعالیت بیش از حد اغلب می‌تواند باعث ایجاد تاخیر در زمان شروع پریود شما شود یا حتی باعث شود پریود اتفاق نیافتد.

در قاعدگی نامنظم چه موقع نیاز است به پزشک مراجعه کنید؟

قاعدگی نامنظم امر غیرطبیعی نیست. اما گاهی ممکن است برخی زنان از این موضوع احساس نگرانی کنند و تمایل داشته باشند در این مورد با متخصص زنان مشورت کنند. در این شرایط، متخصص با انجام معاینه ساده‌ای می‌تواند به شما اطمینان دهد مشکل بخصوصی در بدن شما وجود ندارد. چنانچه بی‌نظمی در پریود شما طولانی شود یا موجب اختلال در زندگی روزمره شما شوند، مشورت با متخصص زنان اهمیت بیشتری پیدا می‌کند.

عدم پریود می‌تواند نشانه‌ای از بارداری باشد، اما چنانچه در این مورد اطمینان ندارید باید با پزشک خود مشورت کنید. تغییر ناگهانی در مدت زمان پریود نیز از مواردی است که در مورد آن باید با پزشک خود مشورت کنید. استرس عاملی است که تاثیر زیادی بر تغییر مدت زمان پریود دارد، اما جهت اطمینان خاطر، مشورت با متخصص زنان توصیه می‌شود.

سه روش طبیعی درمانی برای تنظیم پریود در قاعدگی‌های نامنظم

1- پریود خود را از طریق تغییر در رژیم غذایی خود منظم کنید

داشتن رژیم غذایی سالم و متعادل همیشه یک امر ضروری است. مواد غذایی بخصوصی وجود دارند که تاثیر زیادی بر تنظیم پریود دارند که در ادامه به برخی از آن‌ها اشاره می‌شود.

آناناس و پاپایا: از این میوه‌ها به عنوان درمان خانگی قاعدگی نامظنم یاد می‌شود. بروملانین موجود در آناناس و پاپایا موجب شکستن عوامل مسدود کننده مجاری ادراری می‌شود، این عوامل می‌توانند همان علت عدم وقوع پریود باشند.

دارچین: مصرف نصف قاشق چای‌خوری از دارچین (که بهتر است با آب گرم، آبلیمو و عسل در یک لیوان شیر بادام مصرف شود) کمک زیادی به تنظیم پریود می‌کند. برخی مطالعات نشان داده‌اند دارچین به تنظیم سطح انسولین کمک می‌کند، تنظیم سطح انسولین، خود موجب تنظیم چرخه تخمک‌گذاری می‌شود و از این باعث منظم شدن پریود می‌شود.

2- حفظ آرامش و مراقبت از خود

استرس یکی از مهم‌ترین عوامل ایجاد کننده بی‌نظمی در پریود است. بنابراین به طور طبیعی، یک روش درمانی مناسب برای تنظیم پریود کاهش استرس است، این اتفاق می‌تواند با تغییر سبک زندگی و تغییر در عادات روزانه شما، حتی به مدت چند ساعت در روز، رخ بدهد.

وارد حمام آب گرم شوید، یا یک بطری آب گرم یا یک بالش مخصوص ایجاد گرما بر روی شکم خود قرار دهید و در این حالت شروع به انجام تمرینات آرام‌سازی کنید. می‌توانید در این حالت کتاب یا مجله مورد علاقه‌تان را بخوانید، به موسیقی یا یک فایل صوتی گوش دهید یا برنامه تلویزیونی مورد علاقه‌تان را تماشا کنید.

چنانچه تمایل داشته باشید می‌توانید از تمرینات مدیتیشن استفاده کنید. این به معنای اختصاص دادن زمانی به خودتان و تمرکز بر تفکرات همیشگی‌تان است. لپ‌تاپ و گوشی خود را خاموش و سعی کنید آرامش داشته باشید (حتی به مدت نیم ساعت). اگر شرایط کاری شما به گونه‌ای است که مدت زمان زیادی را باید در محل کار بگذرانید یا به طور کلی زندگی روزمره شلوغی دارید، سعی کنید حداقل 5 تا 10 دقیقه بیرون از محیط شلوغی که در آن هستید قرار بگیرید تا فرصتی جهت آرام‌سازی ذهن‌تان و دور شدن از استرس فراهم کنید.

3- ورزش منظم

هر ورزشی، از یوگا تا کراس فیت، که با آن احساس خوبی پیدا می‌کنید می‌تواند به کاهش استرس در شما و در نتیجه ایجاد نظم در پریود کمک کند. حتی می‌توانید فقط برای چند دقیقه از خانه خارج شوید و شروع به انجام تمرینات ساده ورزشی کنید. تنها چیزی که مهم است این است که در طول روز و به طور مرتب فرصتی به خود بدهید که از مشغله‌های روزمره خود فاصله بگیرید و از استرس دور شوید. همین تغییر کوچک باعث تولید ایندورفین بیشتر در بدن شما و کاهش استرس می‌شود.

یکی از نکاتی که در مورد بی‌نظمی پریود اهمیت دارد محاسبه چرخه قاعدگی است. محاسبه روزهای چرخه تخمک‌گذاری و خون‌ریزی به شما کمک می‌کند وقوع پریود شما را غافلگیر نکند.برای اینکه مطمئن شوید دچار بی‌نظمی پریود هستید ابتدا باید از جریان پریود خود اطلاع دقیق داشته باشید. با دنبال کردن این چرخه، تقریبا پس از 3 چرخه کامل، می‌توانید به یک الگوی مشخص برسید و درمورد منظم بودن یا بی‌نظمی آن به نتیجه برسید.

به این منظور اپلیکیشن‌های مختلفی در اینترنت وجود دارند که با دانلود و نصب برخی از آن‌ها می‌توانید کمک بسیاری به خود در حفظ سلامتی داشته باشید.

تریتا را در جهت رسیدن به اهدافش حمایت کنید:

منابع:

  1. https://rubycup.com/all-about-your-period/irregular-periods/

اشتراک گذاری:

مطالب مرتبط
سارا خانی

سارا خانی

کارشناس میکروبیولوژی

Microbiology expert