آنورکسیا یا بیاشتهایی عصبی، نوعی اختلال عصبی در غذا خوردن است. در این بیماری فرد گرسنه است اما از ترس چاق شدن غذا نمیخورد. این اختلال عصبی بسیار جدی است و حتی ممکن است خطر مرگ را به همراه داشته باشد.
این بیماری معمولا در اوایل سالهای نوجوانی اتفاق میافتد. بیاشتهایی عصبی با بیاشتهایی کاملا متفاوت است. در بیماری بیاشتهایی فرد تمایلی به خوردن ندارد و گرسنه نیست. اما در بیاشتهایی عصبی فرد گرسنه است ولی برای تغییر وزن خود لب به غذا نمیزند.
علت دقیق این نوع بیاشتهایی ناشناخته است. همانند بسیاری از بیماریها، علل این بیماری احتمالا ترکیبی از عوامل بیولوژیکی، روانی و محیطی است.
اگرچه هنوز مشخص نیست که کدام ژنها درگیر این بیماری هستند اما بعضی افراد در معرض خطر ابتلا به بیحسی قرار میگیرند. برخی افراد ممکن است تمایل ژنتیکی نسبت به کمال گرایی، حساسیت و استقامت داشته باشند. اینها همه صفات مرتبط با بیاشتهایی است.
برخی از افراد مبتلا به بیاشتهایی ممکن است دارای ویژگیهای وسواسی-اجباری شخصیتی باشند که تحمل رژیمهای سخت را برایشان راحتتر میکنند.
عوامل محیطی و رقابت بر سر زیبایی و تناسب اندام از دیگر عوامل بیاشتهایی عصبی به شمار میرود.
پزشک با اندازهگیری قد و وزن، فشارخون و ضربان قلب، چک کردن پوست و ناخن، بررسی ریهها و شکمتان این بیماری را تشخیص میدهد.
آزمایش خون یا CBC برای تشخیص این بیماری استفاده میشود. علاوه بر آن، آزمایش کبد و کلیه، تیروئید و الکترولیتهای بدن به تشخیص این بیماری کمک بزرگی خواهند کرد.
اشعه ایکس میتواند برای بررسی میزان تراکم استخوان استفاده شود.
مشاوره شامل درمان رفتاری و شناختی (CBT) است. CBT به بیمار کمک کند تا دیدگاهش را در مورد مواد غذایی و وزن بدن تغییر داده و همچنین راههای موثر پاسخ دادن به موقعیتهای استرسزا و دشوار را به بیمار نشان دهد.
هیچ داروی خاصی برای درمان وجود ندارد، اما ممکن است مکملهای غذایی لازم باشد و پزشک ممکن است داروهایی را برای کنترل اضطراب، اختلال وسواس فکری (OCD) یا افسردگی تجویز کند. مهار کنندههای بازجذب سروتونین انتخابی (SSRIs) به عنوان داروهای ضد افسردگی به طور گستردهای مورد استفاده قرار میگیرند، اما بیماران تنها میتوانند آنها را زمانی که وزنشان حداقل 95 درصد طبیعی باشد استفاده کنند.
قطعا مراجعه به یک مشاور تغذیه میتواند به شما در این زمینه کمک بسیاری کند. بیمار میتواند در حین اینکه وزن ایدهآل خود را داشته باشد، ترس از غذا خوردن را نیز در خود کاهش دهد.
اگر درمانهای فوق جواب نداد و بیمار دچار کاهش وزن شدید و سوء تغذیه شد، باید به بیمارستان منتقل شود.
بیاشتهایی عصبی بیماری بسیار خطرناکی است که بر روی تمام اندامهای بدن تاثیر میگذارد. عوارض فیزیکی عبارت است از:
بیماران مبتلا به آنورکسیا، مبتلا به فشارخون پایین و آسیب به عضلات قلبی میشوند.
بیماران مبتلا به آنورکسیا مبتلا به بیماری لکوپنی یا کمبود گلبولهای سفید در خونشان هستند. همچنین صد در صد این بیماران دچار کم خونی شدید هستند و میزان گلبولهای قرمز آنها پایین است.
قطعا اولین آسیبی که به این بیماران وارد میشود، آسیبهای دستگاه گوارش است. این آسیبها ممکن است بسیار جدی شوند.
از دست رفتن آب بدن منجر به سوزش ادرار شدید و دفع نامناسب عفونت و یا سموم بدن خواهد شد.
آنورکسیا باعث کاهش تولید هورمونهای بدن میشود و رشد بدن را به تاخیر می اندازد. از هر 10 بیمار 1 بیمار جان خود را به خاطر این بیماری از دست میدهد. به همین دلیل با داشتن کوچکترین علائم، به پزشک مراجعه کنید.