خشکی دهان یا زروستومی (zeer-o-STOE-me-uh)، به شرایطی گفته میشود که دهان شما به اندازه کافی بزاق تولید نمیکند. خشکی دهان اغلب به علت عوارض جانبی برخی داروها یا مسائل پیری و یا در نتیجه پرتودرمانی برای سرطان اتفاق میافتد. اغلب، خشکی دهان ممکن است ناشی از یک بیماری باشد که به طور مستقیم بر غدد بزاق تاثیر میگذارد.
بزاق از اسیدهای تولید شده توسط باکتریها و از پوسیدگی دندانها، جلوگیری میکند. بزاق نیز توانایی شما را برای داشتن طعم و مزه افزایش میدهد و باعث میشود جویدن و بلع غذا آسانتر شود. علاوه بر این، آنزیمهای بزاق در هضم نیز بسیار موثر هستند.
اگر دهان شما به اندازه کافی بزاق تولید نکند، ممکن است این علائم و نشانهها را در تمام یا بیشتر موارد مشاهده کنید:
صدها دارو، از جمله بسیاری از داروهای بدون نسخه، باعث ایجاد خشکی دهان به عنوان یک عارضه جانبی میشود. در این میان افرادی که از داروهایی که برای درمان افسردگی، اضطراب، درد، آلرژی و سرماخوردگی (آنتی هیستامینها و ضد انعقاد)، چاقی، آکنه، صرع، فشارخون بالا (دیورتیک)، اسهال، تهوع، اختلالات روان پریشی، بیاختیاری ادرار، آسم (برخی از برونش دیالیتورها) و بیماری پارکینسون استفاده میکنند، بیشتر در معرض خشکی دهان هستند. حتی از عوارض خشکی دهان میتوان به داروهای آرام بخش نیز اشاره کرد.
بسیاری از افراد مسن دهان خشک دارند. عوامل مشارکتی عبارتند از استفاده از داروهای خاص، تغییر در توانایی بدن برای پردازش دارو، تغذیه نامناسب و مشکلات بهداشتی درازمدت.
شیمی درمانی میتواند ماهیت بزاق و مقدار تولید شده را تغییر دهد. این شرایط ممکن است به طور موقت باعث خشکی دهان شود. درمانهای رادیواکتیو به سر و گردن به غدد بزاق آسیب میرساند و باعث کاهش قابل توجه تولید بزاق میشود. این ممکن است بسته به مقدار دوز و محل مورد درمان، موقت یا دائمی باشد.
جراحت یا جراحی که موجب آسیب عصبی به ناحیه سر و گردن میشود ممکن است منجر به خشکی دهان شود.
خشکی دهان میتواند به علت شرایط خاصی از بیماری مانند: دیابت، سکته مغزی، عفونت مخمر (تورش) در دهان و یا بیماری آلزایمر یا به علت بیماریهای خود ایمنی مانند سندرم سوزن یا ایدز (اچ.آی.وی) باشد. خروپف و تنفس با دهان باز نیز میتواند به خشکی دهان کمک کند.
مصرف الکل و سیگار کشیدن و یا تنبلی در جویدن ممکن است علائم خشکی دهان را افزایش دهد. استفاده از مواد مخدر تجاری مانند مصرف متامفتامین میتواند باعث ایجاد خشکی دهان و آسیب به دندانها شود، که همچنین به عنوان "دهان مت" شناخته میشود. ماری جوانا همچنین میتواند باعث خشکی دهان میشود. برخی از شرایط بهداشتی، بیماریها و عادات میتواند باعث خشکی دهان شود، مانند:
دکتر یا دندانپزشک احتمالا دهان بیمار و سابقه پزشکی او را بررسی میکند. آزمایش خون و اسکنهای تصویربرداری از غدد بزاقی نیز ممکن است تجویز شود.
این یک روش ساده است که میزان جریان بزاق را اندازهگیری میکند. دستگاههای جمع آوری بر روی سوراخ مجرای غدد بزاقی قرار میگیرند و تولید بزاق با اسید سیتریک تحریک میشود.
این یک بررسی رادیوگرافی غدد بزاقی و مجاری میباشد. این روش ممکن است در شناسایی سنگهای غدد بزاقی و تودهها مفید باشد.
یک نمونه کوچک از بافت غدد بزاق برداشته میشود. این روش اغلب در تشخیص سندرم شوگرن مورد استفاده قرار میگیرد. اگر مشکوک به سرطان باشد، پزشک ممکن است بیوپسی تجویز کند.
درمان بستگی به علت خشکی دهان شما دارد. پزشک یا دندانپزشک ممکن است: