در افرادی که دچار صافی کف پا هستند، قوس پایشان بسیار کم بوده و یا اصلا پاهایشان قوس ندارد. پای انسان دارای 33 مفصل است که 26 استخوان مختلف دارد. همچنین، بیش از 100 عضله، تاندون و رباط دارد. ساختار قوس پاها، چگونگی حرکت یک فرد را تعیین میکند. قوسها باید هر دو محکم و انعطافپذیر باشند تا بتوانند برای هر حرکتی آماده شوند.
شایعترین علامت صافی کف پا، درد است. این موضوع به دلیل فشار بیش از حد رباط یا محل اتصال رباط میباشد. تنش غیرطبیعی در زانو و ران ممکن است در این مفاصل درد ایجاد کند. اگر مچ پا به سمت داخل حرکت کند، این فشارها بیشتر میشود. درد اغلب بر قسمتهای زیرین بدن تاثیر میگذارد. به عنوان مثال درد میتواند در قسمتهای زیر ایجاد شود:
علل شایع صافی کف پا میتواند به دلیل عوامل ژنتیکی باشد که از والدین به فرزندان در ژن منتقل میشود. قوس کم پا، آسیب پا یا مچ پا، آرتریت یا آرتریت روماتوئید، آسیب، اختلال عملکرد، یا پارگی تاندون تنگی خلفی، سیستم عصبی یا بیماریهای عضلانی، مانند فلج مغزی، دیستروفی عضلانی نیز میتواند از دیگر علل به وجود آمدن این اختلال باشند.
همچنین علل دیگری مانند اسپینا بیفیدا نیز در پیدایش این اختلال دخیل است که در این وضعیت استخوانهای پا به طور غیرمعمول با هم ترکیب شده و در نتیجه باعث ایجاد پاهای سفت و صاف شود. متخصصان اطفال، معمولا این بیماری را در دوران کودکی تشخیص میدهند.
اگر چاق هستید یا دیابت دارید ممکن است دچار این عارضه شده باشید. صافی کف پا در دوران بارداری شایعتر است. صافی پا با افزایش سن تغییری نمیکند بلکه بیشتر و بزرگتر نیز میشود. استفاده بیش از حد از پا و راه رفتنهای طولانی مدت باعث تضعیف تاندون خلفی خواهد شد. التهاب تاندون، تاندونیت نام دارد که این موضوع نیز باعث صافی کف پا میشود.
صافی کف پا در دوران نوزادی مشخص میشود. در بعضی نوزادان قوس کم پا تا بزرگسالی ادامه دارد و این عارضه ادامه پیدا خواهد کرد. اما در بعضی نوزادان این چربی اضافه که در کف پا قرار دارد به زودی از بین میرود و قوس پا شکل میگیرد. با این حال، اگر یک کودک به علت توسعه نادرست استخوان یا یک بیماری دیگر مانند اسپینا بیفیدا دارای پاهای صاف باشد، اغلب نیاز به درمان دارد. متخصصان اطفال معمولا این بیماری را در دوران کودکی تشخیص میدهند.
افرادی که دچار علائم زیر هستند به پزشک مراجعه کنند.
پزشک پاها را از جلو و عقب بررسی خواهد کرد. فرد ممکن است نیاز به ایستادن روی انگشتان دست خود داشته باشد تا بتواند شکل و عملکرد هر پا را بررسی کند. متخصصان همچنین تاریخچه پزشکی را بررسی خواهند کرد. در برخی موارد، ممکن است اشعه ایکس، سی.تی اسکن یا اسکن MRI برای درمان تجویز شود.
متخصص طب سوزنی یا فیزیوتراپ میتواند در جلوگیری از گسترش این عارضه کمک زیادی کند. اگر پاهای صاف باعث درد شوند، کفش های مناسب و طبی کمک زیادی به این افراد خواهد کرد. کفیهای طبی و قوسدار ممکن است فشار روی قوس پا را کاهش داده و درد را کم کند.
استفاده از مچبند پا برای کاهش التهاب و درد مفید است. برخی از استخوانها در دوران کودکی به درستی رشد نمیکنند، که ممکن است از زمان تولد تا بزرگسالی دچار صافی کف پا شوید. در این موارد نادر، برای جدا کردن استخوانها لازم است که جراحی انجام شود. کاهش وزن نیز عاملی برای کم شدن درد و صافی کف پا خواهد بود.