قرص لوونورژسترول به منظور یک قرص اورژانسی برای پیشگیری از بارداری بعد از رابطه جنسی محافظت نشده یا موفقیت آمیز نبودن سایر موارد پیشگیری از بارداری (مانند پاره شده کاندوم یا از دست رفتن زمان مصرف سایر داروهای پیشگیری از بارداری) استفاده میشود.
یک نکته مهم در مورد مصرف این دارو که باید به آن توجه شود این است که این دارو قادر به خاتمه دادن بارداری در صورت بارور شدن تخمک و اتصال آن به دیواره رحم نمیباشد.
ترکیب قرص لوونورژسترول، هورمون پروژستین است که به طور عمده با جلوگیری از آزاد شدن تخمک (تخمکگذاری) در چرخه قاعدگی عمل میکند. همچنین باعث میشود که مایعات واژن ضخیمتر شود و از رسیدن اسپرم به تخمک (لقاح) جلوگیری نموده و باعث تغییر لایه و بافت رحم میشود تا از اتصال یک تخم بارور شده جلوگیری نماید. این دارو ممکن است در زنان با وزن بالای 74 کیلوگرم به خوبی عمل نکند.
اگر بارداری رخ داده باشد نباید این دارو مصرف گردد. استفاده از این دارو برای جوانان زیر 17 سال مورد تایید نمیباشد. در صورت حساسیت به این دارو نباید مورد استفاده قرار بگیرد.
اگر فرد به صورت مرتب تحت مصرف داروهای تشنج، سل یا ایدز میباشد، قبل از مصرف لوونورژسترول از پزشک یا داروساز در مورد عوارض آن باید سوال شود. مصرف برخی از داروهای خاص میتوانند تاثیر لوونورژسترول را به عنوان یک روش اضطراری پیشگیری از بارداری کاهش دهند.
استفاده از قرص لوونورژستورل نباید به عنوان یک روش روتین پیشگیری از بارداری مورد استفاده قرار گیرد. بهتر است در مورد سایر روشهای پیشگیری از بارداری با پزشک خود در این باره صحبت نمایید.
خوردن قرص لوونورژسترول در دوران شیردهی میتواند از میزان شیر تولیدی مادر بکاهد. در صورت شیردهی بهتر است این موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید.
این روش اورژانسی پیشگیری از بارداری باید بلافاصله بعد از رابطه جنسی محافظت نشده (حداکثر72 ساعت پس از آن) مصرف گردد.
در صورت استفراغ در طی 2 ساعت پس از مصرف قرص لوونورژسترول، بلافاصله با پزشک خود تماس بگیرید. بدون اینکه ابتدا از پزشک خود این مسئله را جویا شوید، دوز دوم را مصرف نکنید.
در طی 3 هفته پس از مصرف قرص لوونورژسترول به پزشک خود مراجعه کنید. پزشک باید تأیید کند که شما باردار نیستید و این دارو اثرات جانبی برای شما ایجاد نکرده است.
اگر عادت ماهیانه فرد تا یک هفته دیرتر یا بعد از تاریخ پیشبینی شده به تاخیر بیفتد، احتمال بارداری وجود دارد. یک آزمایش بارداری را انجام دهید و در صورت مثبت شدن بیبی چک با پزشک خود تماس بگیرید. اگر تخمک بارور شده به دیواره رحم اتصال یافته باشد، قرص Levororgestrel نمیتواند حاملگی را پایان دهد.
این دارو باید در دمای اتاق به دور از گرما و رطوبت، نگهداری شود.
از آنجایی که از داروهای ضد بارداری اورژانسی لوونورژسترول به عنوان یک دوز واحد استفاده میشود، این دارو یک برنامه دوز روزانه ندارد.
از آنجا که پیشگیری اورژانسی از بارداری لوونورژسترول به عنوان یک قرص واحد با قدرت دقیقی تهیه میشود، در صورت استفاده از لوونورژسترل به عنوان روش اصلی پیشگیری، به نظر بعید است که مصرف بیش از حد آن اتفاق بیفتد. بیش از یک قرص را همزمان مصرف نکنید.
پیشگیری از بارداری به صورت اورژانسی Levororgestrel فرد را از بیماریهای مقاربتی از جمله ایدز محافظت نمیکند. استفاده از کاندوم تنها راه محافظت از این بیماریها است. بهتر است از داشتن رابطه جنسی محافظت نشده خودداری کنید.
در صورت بروز علائم واکنش آلرژیک: کهیر، تنفس دشوار، ورم صورت، لبها، زبان یا گلو، درمانهای اورژانس پزشکی را درخواست نمایید.
اگر درد شدید در معده یا ناحیه تحتانی دارید، با پزشک خود تماس بگیرید و در صورت کمک فوری به پزشک مراجعه کنید. این حالت میتواند نشانه حاملگی خارج رحمی باشد (بارداری که به جای رحم در لولههای فالوپ صورت میگیرد) حاملگی خارج رحمی شرایط اورژانس پزشکی محسوب میگردد.
عوارض جانبی رایج ممکن است شامل موارد زیر باشد:
برخی از داروهای دیگر میتوانند باعث تداخل در اثر این داروی پیشگیری از بارداری اضطراری شوند که ممکن است به بارداری منجر شود. اگر از داروهای زیر استفاده میکنید، از پزشک یا داروساز سؤال کنید که آیا قرص ضد بارداری لوونورژسترول برای استفاده شما بیخطر است یا نه:
توجه کنید که این لیست دارویی کامل نمیباشد. سایر داروها ممکن است با لوونورژسترول تداخل داشته باشند، از جمله داروهای بدون نسخه، ویتامینها و محصولات گیاهی. همه اثرات متقابل دارویی در اینجا ذکر نشده است.
همراه با اثرات مورد نیاز، لونورژسترول ممکن است اثرات ناخواستهای ایجاد نماید. اگرچه همه این عوارض جانبی ممکن است رخ ندهند، در صورت بروز آنها ممکن است به مراقبت پزشکی احتیاج داشته باشند.
در صورت بروز هر یک از عوارض جانبی زیر بلافاصله با پزشک خود مشورت کنید:
عوارض با شیوع بیشتر
برخی از عوارض جانبی لوونورژسترول که ممکن است رخ دهند معمولاً نیازی به اقدامات پزشکی ندارند. با تنظیم شدن بدن به دارو، این عوارض جانبی در طول درمان از بین میرود. همچنین، ممکن است پزشک متخصص زنان و زایمان بتواند در مورد راههای جلوگیری یا کاهش برخی از این عوارض جانبی به شما اطلاعات بیشتری ارائه دهد.
اگر هر یک از عوارض جانبی زیر ادامه دارد یا فرد را به دردسر انداختهاند یا در مورد آنها ابهاماتی برای شما ایجاد شده است، میتوانید آنها را با پزشک معالج خود بررسی کنید: