هیدروکسی کلروکین به عنوان داروی ضد مالاریایی طبقهبندی میشود. این دارو شبیه به کلروکین است و در درمان موارد مختلفی از جمله مالاریا و همچنین لوپوس اریتماتوز و آرتریت روماتوئید مفید میباشد. مکانیسم دقیق عملکرد آن هنوز به طور کامل شناخته شده نیست.
امروزه کلروکین و هیدروکسی کلروکین به دلیل پتانسیل بالقوه در درمان ویروس کرونا (کوید-19) مورد استفاده قرار میگیرد. با این حال، هنوز اثربخشی در درمان COVID-19 در مطالعات نشان داده نشده است.
باید به این نکته دقت نمود که مصرف دو داروی کلروکین و هیدروکسی کلروکین نباید بدون نظارت پزشک و به صورت خود سرانه صورت بگیرد.
انگلهای مالاریا به گلبولهای قرمز خون حمله میکنند. هیدروکسی کلروکین ممکن است مانع از تجزیه پروتئین هموگلوبین موجود در گلبولهای قرمز انسان گردد. هیدروکسی کلروکین در برابر انگلهای مالاریا پلاسمادیوم ویواکس، پلاسمادیوم مالاریه، پلاسمادیوم اواله و گونههای مستعد پلاسمادیوم فالسی پاروم مؤثر میباشد. هیدروکسی کلروکین از التهاب ناشی از لوپوس اریتماتوز و آرتریت روماتوئید جلوگیری میکند. FDA در آوریل 1955 داروی هیدروکسی کلروکین را تأیید نمود.
برخی از عوارض جانبی این دارو شامل:
بندرت هیدروکسی کلروکین میتواند بر مغز استخوان تأثیر بگذارد و منجر به کاهش گلبولهای سفید خون (لکوپنی) یا پلاکتها (ترومبوسیتوپنی) و گلبولهای قرمز غیرطبیعی (کم خونی) شود.
سمیت چشم به صورت نادر اما بالقوه جدی ممکن است رخ دهد. این سمیت بخشی از چشم به نام شبکیه را تحت تأثیر قرار داده و میتواند منجر به کوری رنگ و حتی از بین رفتن بینایی شود. یک چشم پزشک غالباً میتواند تغییراتی که در شبکیه به دلیل سمیت ایجاد میشود را قبل از آسیب جدی تشخیص دهد. بنابراین، معاینات منظم چشمی حتی در صورت عدم وجود علائم ضروری است.
بیمارانی که از نظر ژنتیکی در یک آنزیم خاص به نام G6PD دچار نقص ژنتیکی هستند، میتوانند به علت پارگی گلبولهای قرمز خون دچار کم خونی شدید شوند. این کمبود آنزیم در افراد تبار آفریقا بیشتر دیده میشود و با آزمایش خون قابل ارزیابی است. هیدروکسی کلروکین ممکن است علائم پسوریازیس را تشدید نماید.
نکاتی که قبل از مصرف این دارو باید به آن دقت کنید عبارتند از:
برای اطمینان از اینکه این دارو برای شما بیخطر است، در صورت وجود موارد زیر آنها را با پزشک خود در میان بگذارید:
از بیماری ژنتیکی فاویسم یا نقص G6PD چه میدانید و ارتباط آن با باقلا چیست؟
دوز معمول بزرگسالان برای درمان مالاریا در ابتدا 800 میلیگرم و بعد از آن 400 میلیگرم 6-8 ساعت بعد و سپس 400 میلیگرم در هر 24 ساعت و 48 ساعت. دوز پیشگیری از بیماری مالاریا هر هفته 400 میلیگرم است که از 1 یا 2 هفته قبل از مواجهه و به مدت 4 هفته پس از ترک منطقه خطرناک شروع میشود.
مقدار توصیه شده بزرگسالان برای آرتریت روماتوئید 400-600 میلیگرم در روز به مدت 4-12 هفته و به دنبال آن 200-400 میلیگرم در روز است.
لوپوس اریتماتوز سیستمیک با 400 میلیگرم یک یا دو بار در روز به مدت چند هفته و سپس 200-400 میلیگرم در روز درمان میشود. برای کاهش ناراحتی معده باید هیدروکسی کلروکین با غذا یا شیر مصرف شود.
هیدروکسی کلروکین میتواند باعث مشکلات جدی کبدی یا قلبی شود، به خصوص اگر همزمان با داروهای خاصی استفاده شود، از جمله:
این لیست کامل نیست و بسیاری از داروهای دیگر میتوانند با هیدروکسی کلروکین تداخل داشته باشند که این موارد میتوانند شامل داروهای بدون نسخه، ویتامینها و محصولات گیاهی بدون نسخه گردند. در مورد تمام داروهایی که استفاده میکنید و داروهایی که در طول درمان با هیدروکسی کلروکین مصرف میکنید یا مصرف آنها را متوقف کرده اید، با پزشک خود صحبت کنید.
هیدروکسی کلروکین فقط باید در زنان باردار برای پیشگیری یا درمان مالاریا استفاده شود.
هیدروکسی کلروکین ممکن است در شیر مادر ترشح شده و عوارض جانبی در نوزاد ایجاد کند.