چه چیزی منجر به خون‌ریزی بینی می‌شود؟

چرا خون‌ریزی بینی

خون‌ریزی بینی اتفاقی شایع است. ممکن است ترسناک به نظر برسد اما به ندرت منجر به بروز مشکلات جدی می‌شود. بینی رگ‌های خونی بسیاری دارد که در نزدیکی سطح جلویی و عقبی بینی واقع شده‌اند. این رگ‌ها بسیار حساس بوده و در نتیجه به راحتی دچار خون‌ریزی می‌شوند. خون‌ریزی بینی در بالغین و کودکان بین سنین 3 و 10 سال شایع است.

دو نوع خون‌ریزی بینی وجود دارد:

خون‌ریزی قدامی

این نوع خون‌ریزی زمانی اتفاق می‌افتد که رگ‌های خونی در بخش جلویی بینی شکسته و دچار خون‌ریزی می‌شوند.

خون‌ریزی خلفی

این نوع خون‌ریزی در بخش پشتی یا عمیق‌ترین بخش بینی دیده می‌شود. در این حالت خون به سمت عقب یعنی گلو جریان پیدا می‌کند. این نوع خون‌ریزی می‌تواند خطرناک باشد.

دلایل خون‌ریزی بینی

دلایل متعددی برای خون‌ریزی بینی وجود دارد. خون‌ریزی ناگهانی و به ندرت، معمولا جدی نیست. اگر به طور مداوم دچار خون‌ریزی بینی می‌شوید، ممکن است مشکل جدی‌تری داشته باشید.

هوای خشک یکی از شایع‌ترین دلایل خون‌ریزی بینی است. زندگی کردن در آب و هوای خشک و استفاده از سیستم گرمایش مرکزی می‌تواند غشای بینی را که همان بافت‌های داخل بینی هستند را خشک کند. این خشکی باعث پوسته شدن محیط داخل بینی می‌شود که می‌تواند حس خارش یا سوزش را به وجود آورد. اگر در این حالت بینی خراشیده شده یا پوسته آن برداشته شود خون‌ریزی اتفاق می‌افتد.

مصرف آنتی هیستامین و داروهای ضد احتقان برای آلرژی، سرماخوردگی یا مشکلات سینوسی هم‌چنین می‌تواند منجر به خشک شدن غشاهای بینی را خشک کرده و خون‌ریزی بینی رخ می‌دهد. فین کردن به طور مداوم یکی دیگر از دلایل بروز خون‌ریزی بینی است.

خون‌ریزی بینی

سایر دلایل شایع خون‌ریزی بینی شامل موارد زیر است:

  • وجود جسم خارجی در بینی
  • محرک‌های شیمیایی
  • واکنش‌های آلرژیک
  • آسیب به بینی
  • عطسه مکرر
  • هوای سرد
  • عفونت دستگاه تنفس فوقانی
  • مصرف دوز بالایی از آسپرین
  • دست در بینی کردن

سایر دلایل بروز خون‌ریزی در بینی:

  • فشارخون بالا
  • مشکلات مرتبط با خون‌ریزی
  • اختلال در لخته شدن خون
  • سرطان

اغلب خون‌ریزی‌های بینی نیازی به اقدامات پزشکی ندارد. با این حال در صورتی که خون‌ریزی بینی‌تان بیشتر از 20 دقیقه طول کشید یا اگر این اتفاق بعد از یک آسیب به وجود آمد، باید به دنبال اقدامات پزشکی باشید. ممکن است این نشانه‌ای از خون‌ریزی خلفی بینی باشد که خطرناک است. آسیب‌هایی که می‌تواند باعث خون‌ریزی بینی شوند شامل افتادن، تصادفات رانندگی یا مشت خوردن به صورت است. بدین ترتیب خون‌ریزی بینی که پس از آسیب اتفاق می‌افتد، می‌تواند نشان دهنده شکسته شدن بینی، شکستگی جمجمه، یا خون‌ریزی داخلی باشد.

تشخیص خون‌ریزی بینی

اگر برای خون‌ریزی بینی‌تان به دنبال اقدامات پزشکی هستید، پزشک می‌تواند با بررسی‌های فیزیکی دلیل آن را پیدا کند. پزشک، بینی‌تان را برای پیدا کردن نشانه‌ای از یک جسم خارجی بررسی می‌کند. هم‌چنین از شما سوال‌هایی درباره تاریخچه پزشکی‌تان و داروهایی که اخیرا مصرف کرده‌اید می‌پرسد.

پزشک را از سایر علائمی که داشته‌اید یا آسیب‌هایی که اخیرا بر شما وارد شده است مطلع کنید. آزمایش مشخص و منفردی برای تعیین دلیل خون‌ریزی بینی وجود ندارد. اگرچه ممکن است پزشکتان از انواع آزمایش‌های تشخیصی برای تعیین دلیل خون‌ریزی استفاده کند. این آزمایشات شامل موارد زیر هستند:

چطور باید خون‌ریزی بینی را درمان کرد؟

درمان خون‌ریزی بینی بسیار وابسته به دلیل و نوع آن است که در ادامه درباره آن‌ها صحبت خواهیم کرد:

خون‌ریزی قدامی بینی

اگر دچار خون‌ریزی قدامی بینی شده‌اید یعنی بخش جلویی بینی و معمولا سوراخ بینی خون‌ریزی دارد. این نوع خون‌ریزی را در خانه هم می‌توانید درمان کنید. در حالیکه نشسته‌اید بخش نرم بینی را فشار دهید. مطمئن شوید که سوراخ بینی کاملا بسته شود. به مدت 10 دقیقه سوراخ بینی را بسته نگه دارید، به آرامی به جلو خم شوید و از طریق دهان نفس بکشید.

خون‌ریزی بینی

زمانی که در تلاش هستید تا خون‌ریزی بینی را بند بیاورید دراز نکشید. خوابیدن باعث می‌شود تا خون را قورت داده و سوزش معده ایجاد شود. بعد از 10 دقیقه بینی را رها کرده و بررسی کنید که آیا خون‌ریزی متوقف شده است یا خیر. اگر خون‌ریزی ادامه پیدا کرد این مراحل را تکرار کنید. هم‌چنین می‌توانید از کمپرس سرد در بخش بالایی بینی یا از اسپری ضد احتقان بینی استفاده کنید تا با این کار رگ‌های خونی کوچک در بینی بسته شوند.

اگر نتوانستید خون‌ریزی بینی را بند بیاورید حتما سریعا به پزشک مراجعه کنید. ممکن است خون‌ریزی بینی از نوع خلفی داشته باشید که نیاز به درمان‌های جدی‌تری است.

خون‌ریزی خلفی بینی

اگر دچار خون‌ریزی خلفی بینی شده‌اید یعنی بخش پشتی بینی خون‌ریزی دارد. در این حالت خون می‌تواند به گلو بریزد. این نوع خون‌ریزی نسبت به خون‌ریزی قدامی شیوع کمتری دارد اما اغلب نسبت به آن خطرناک‌تر است. این نوع خون‌ریزی بینی نباید در خانه درمان شود. اگر فکر می‌کنید که خون‌ریزی خلفی بینی دارید سریعا به پزشک یا اورژانس مراجعه کنید.

چگونه می‌توان از خون‌ریزی بینی پیشگیری کرد

  1. در خانه از دستگاه‌های مرطوب کننده هوا استفاده کنید.
  2. دست در بینی نکنید.
  3. مصرف آسپرین را محدود کنید، چرا که می‌تواند منجر به نازک شدن رگ‌های خونی شده و خون‌ریزی بینی اتفاق بیفتد. برای این کار ابتدا با پزشک خود مشورت کنید زیرا ممکن است مزایای استفاده از آسپیرین بیشتر از خطرهای آن باشد.
  4. در حد تعادل از آنتی هیستامین و ضد احتقان استفاده کنید، این داروها می‌توانند بینی را خشک کنند.
  5. از اسپری یا ژل نمکی استفاده کنید تا راه‌های هوایی بینی را مرطوب نگه دارید.

تریتا را در جهت رسیدن به اهدافش حمایت کنید:

منابع:

  1. https://www.healthline.com/symptom/nosebleed

اشتراک گذاری:

مطالب مرتبط
مهتاب عیوضی

مهتاب عیوضی

کارشناس ارشد میکروبیولوژی از دانشگاه تهران
بورسیه دکتری ایمونولوژی از دانشگاه ملبورن
از جمله اهدافم، افزایش آگاهی و دانش مردم سرزمینم می‌باشد.

I have received the bachelor and master degree in microbiology at the University of Tehran.
I have been offered the Melbourne Research Scholarship for the PhD program in immunology.
Raising awareness among my people is my goal.