اندوکاردیت Endocarditis زمانی ایجاد میشود که به دنبال یک عفونت باکتریایی در لایه داخلی پوشاننده قلب، التهاب به وجود بیاید. البته این بیماری در افراد با قلب سالم، نادر است. علت اصلی اندوکاردیت رشد بیش از حد باکتریایی است که در محیط خارج و یا داخلی بدن وجود دارند و میتوانند از طریق پوست بدن و یا هر قسمتی از آن وارد حفره بدنی شده و در جریان خون و یا قلب ایجاد عفونت کنند.
اگرچه سیستم ایمنی بدن در همه حال با این میکروبها و عوامل خارجی مقابله میکند ولی در برخی از مواقع از آنها شکست میخورد. البته به غیر از مسیرهای دهانی، خوردن و آشامیدن مسیرهای دیگری برای نفوذ میکروبها و قارچها به درون بدن وجود دارد که میتوانند وارد جریان خون شوند که عبارتند از:
اندوکاردیت یا عفونت قلبی علائم شدیدی را با خود در پی ندارد بلکه با گذشت زمان پیشرفت کرده و بصورت ناگهانی ظاهر میشود. در مراحل اولیه اندوکاردیت، علائمی مشابه با بسیاری از بیماریهای دیگر را از خود نشان میدهد و به همین دلیل است که در بسیاری از موارد تشخیص داده نمیشود. بسیاری از علائم آن شبیه به موارد آنفلوانزا یا سایر عفونتهایی مانند پنومونی میباشد. علائم معمول اندوکاردیت عبارتند از:
علائم اندوکاردیت با شیوع کمتر عبارتند از:
تغییراتی پوستی که ممکن است در عفونت قلب ایجاد شود عبارتند از: لکههای قرمز و صورتی رنگ زیر پوست در مناطق انگشتان دست و پا. نقاط قرمز یا صورتی رنگ ریز در رگهای خونی که نشان از پارگی مویرگهای خونی بوده که معمولا در سفیدی چشم، در داخل گونهها، بر روی سقف دهان و یا بر روی سینه ظاهر میشوند.
علائم و نشانههای اندوکاردیت عفونی از فردی به فرد دیگر بسیار متفاوت است. همچنین ممکن است با گذشت زمان و بر اساس وضعیت سلامتی فرد نیز این علائم با تغییراتی همراه گردند. اگر در افراد با سابقه بیماریهای قلبی عروقی و یا جراحی قلب، هر گونه علائم ذکر شده مشاهده شد، باید زیر نظر پزشک مورد بررسی قرار گیرد.
اگر پزشک مشکوک به یک اندوکاردیت قلبی شود احتمالا یک آزمایش کشت خون از شما درخواست خواهد کرد.
مشکلات ریه میتوانند به علت بیماریهای قلبی به وجود بیایند و یا برخی از آنها میتوانند علائم مشابه با اندوکاردیت را ایجاد کنند یکی از این موارد ادم ریوی میباشد که میتوان با عکس از قفسه سینه آن را از عفونت قلبی متمایز کرد.
یک نوار قلبی به وضوح میتواند نوسانات و ضربانات عادی و غیرعادی را نشان دهد.
این روش برای مشاهده حرکات قلبی و بررسی دریچهها و وضعیت آن میباشد.
اگرچه با اکوی قفسه سینه تا حدودی میتوان به وضعیت قلبی پی برد ولی با این حال نمیتواند جواب قطعی و قابل اطمینانی را به پزشک ارائه دهد بنابراین یک اکو از راه مری برای بررسی دقیقتر قلب تجویز میگردد.
با گسترش عفونتها و آسیبهای وارده به قلب برخی از عوارض به دنبال اندوکاردیت ایجاد میگردد که میتوان به فیبریلاسیون دهلیزی که تغییرات غیرعادی در ریتم قلب، تشکیل لختههای خونی، آسیب به سایر اندامها و حتی زردی اشاره نمود. خون آلوده و یا لختههای ایجاد شده میتوانند با جریان خون به سایر نقاط بدن حرکت کرده و ایجاد عوارضی مانند آمبولی کنند. سایر اندامهایی که میتوانند تحت تاثیر قرار بگیرند عبارتند از: