پنومونی یا عفونت ریه، نوعی بیماری است که بر اثر ورود باکتری و ویروس در ریه اتفاق میافتد. در این حالت ریهها ملتهب شده و کیسههای کوچک هوا یا آلوئول داخل ریهها با مایع پر میشوند. پنومونی در افراد جوان و سالم رخ میدهد، اما برای افراد مسن، نوزادان، افراد مبتلا به بیماریهای دیگر و کسانی که مبتلا به اختلال سیستم ایمنی هستند، خطرناک است.
پنومونی، علت اصلی مرگ ناشی از عفونت در کودکان زیر 5 سال در سراسر جهان است. پنومونی و آنفلوآنزا هم به عنوان هشتمین علت مرگ در ایالات متحده محسوب میشوند.
بسته به علت بیماری، پنومونی انواع مختلفی دارد:
شایعترین علت پنومونی است که علت آن وجود باکتری استرپتوکوک پنومونیه (S. pneumoniae) است، اما بسیاری از باکتریهای مختلف میتوانند موجب ایجاد پنومونی شود.
این بیماری ممکن است از ویروس سنسیشیال تنفسی (RSV) و آنفلوانزای A و B باشد.
این بیماری زمانی اتفاق میافتد که یک فرد مواد غذایی، مایعات یا مواد معدنی را در درون ریه و مجاری تنفسی وارد میکند. در این حالت این مایعات درون سیستم تنفسی رفته و فرد دچار تنگی نفس و سرفه میشود.
این بیماری میتواند از یک بیماری مانند تب و لرز ناشی از قارچ Coccidioides به وجود بیاید.
این بیماری توسط آلودگیهای بیمارستان به فرد وارد شده و فرد دچار عفونت میشود.
پنومونی یک عفونت بسیار جدی است که با یک سرماخوردگی ساده آغاز میشود و اگر به درستی درمان نشود ممکن است حتی به مرگ نیز ختم شود. پس با کوچکترین علائم سرماخوردگی و یا خس خس سینه به پزشک مراجعه کرده و درمان را شروع کنید. علائم معمول پنومونی عبارتند از:
علائم میتواند بسته به سایر شرایط اساسی و نوع پنومونی متفاوت باشد.
در اکثر کودکان سیستم ایمنی بدن آنها را از پنومونی محافظت میکند. اگر یک کودک مبتلا به پنومونی شود، معمولا به علت ویروس است. علائم عبارتند از:
پنومونی با این موارد تشخیص داده میشود: پزشک پس از بررسیهای فیزیکی و تاریخچه بیمار، پنومونی را تشخیص میدهد. به این ترتیب که با استفاده از دستگاه استتوسکوپ، قفسه سینه بیمار را معاینه کرده و از بیمار میخواهد که نفس عمیق بکشد. اگر هنگام تنفس صدای خس خس و یا صدای مایعی را در ریه متوجه شود، تشخیص میدهد که ریه دچار عفونت شده و دارو تجویز میکند.
پزشک همچنین میزان اکسیژن تنفس بیمار را به وسیله دستگاهی اندازهگیری میکند. اگر نیاز بود پزشک این آزمایشات را نیز برای تشخیص بهتر تجویز میکند:
برونکوسکوپی گاهی اوقات برای بررسی بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد. لوله نازک، انعطافپذیر و روشن شده به نام برونکوسکوپ به ریه منتقل میشود. این امر به پزشک اجازه میدهد مستقیما قسمتهای آلوده هوائی و ریهها را بررسی کند. در این حالت بیمار تحت بیحسی است.
درمان بستگی به نوع و شدت پنومونی دارد. انواع باکتریایی پنومونی معمولا با آنتی بیوتیکها درمان میشوند. پنومونی معمولا با استراحت و نوشیدن مقدار زیادی مایعات درمان میشوند. داروهای ضد ویروسی را میتوان در آنفلوانزا استفاده کرد. انواع پنومونی قارچی معمولا با داروهای ضد قارچی درمان میشوند.
دو واکسن متفاوت برای جلوگیری از بیماری پنوموکوک، شایعترین علت باکتریایی پنومونی وجود دارد. اینها انواع مختلفی از عفونتهای پنوموکوک را پوشش میدهند و بسته به شرایط بهداشتی آنها برای کودکان و بزرگسالان توصیه میشود.
این واکسن برای افراد زیر مناسب است:
پزشکان برای درمان پنومونی به همراه واکسیناسیون، موارد زیر را نیز توصیه میکنند:
اکثر مردم در معرض پنومونی در 1 تا 3 هفته بهبود مییابند. کسانی که در معرض خطر ابتلا به علائم شدید هستند باید واکسیناسیون خود را ادامه دهند.