بعد از تولد یک نوزاد، ملغمهای از احساسات مختلف را تجربه میکنید. از شور، هیجان و لذت تا اضطراب و ترس. ولی ممکن است چیزی را تجربه کنید که اصلا انتظارش را نداشتید. افسردگی!
اغلب مادران پس از زایمان، تغییرات خلق و خوی را تجربه میکنند که شامل، نوسانات خلق و خوی، حملات گریه، احساس غم و اندوه، اضطراب و مشکلات خواب است.
تغییر خلق و خوی پس از زایمان معمولا دو تا سه روز بعد زایمان شروع شده، تا دو هفته بعد ادامه پیدا میکند، معمولا نشانههای بیماری شدید نیست و نیاز به درمان ندارد. اما افسردگی در برخی مادران شدیدتر و طولانی مدتتر میباشد و تحت عنوان افسردگی پس از زایمان شناخته میشود.
در این نوع افسردگی شما ممکن است، احساس ناامیدی و بیارزشی و عدم علاقه به نوزاد را داشته باشید. ممکن است افکاری در مورد آسیب زدن به خود یا فرزندتان را داشته باشید، خیلی به ندرت پیش میآید که وضعیت وخیمتر میشود و تازه مادران توهم آسیب زدن به خود و فرزندشان را دارند و یا حتی اقدام به این کار میکنند. لازم است که این دسته خیلی فوری و در بیمارستان تحت درمان قرار بگیرند.
افسردگی پس از زایمان، یک نقص شخصیتی یا ضعف نیست. میتواند در طی یک سال اول بعد زایمان شروع شود و عامل ایجاد کننده آن ناشناخته است. تغییرات هورمونی و فیزیکی پس از زایمان و استرسهای مربوط به نگهداری یک نوزاد ممکن است نقش داشته باشد. اگر احساس افسردگی کردید به پزشک و مراقب بهداشتی خود اطلاع دهید. داروهای ضد افسردگی و جلسات مشاوره میتواند کمک کند حالتان بهتر شود.
این نشانهها متنوع اند و میتوانند خفیف تا شدید باشند.
در صورت عدم درمان ممکن است این نوع افسردگی، ماهها و حتی بیشتر طول بکشد.
پدران هم میتوانند مشکلات مادران افسرده را تجربه کنند. غم و اندوه، احساس گناه، دستپاچه شدن و درهم شکستن، تغییرات الگوی خواب و تغذیه. پدران کم سن و سال، آنهایی که سابقه افسردگی دارند، رابطه مشکلدار دارند، با مشکلات مالی دست و پنجه نرم میکنند، بیشتر در معرض این افسردگی هستند. اگر پدران هم احساس اضطراب و افسردگی میکنند باید از کمک تخصصی استفاده کنند و درمان شوند.
در صورت احساس افسردگی پس از به دنیا آمدن نوزادتان از اقرار به آن و مراجعه به متخصص خجالت نکشید. به محض مشاهده هریک از موارد زیر، سریعا به پزشک مراجعه کنید:
افسردگی پس از زایمان درمان نشده، میتواند ماهها و حتی بیشتر باقی بماند، میتواند به یک اختلال افسردگی مزمن تبدیل شود. حتی در صورت درمان، افسردگی پس از زایمان زمینه را برای ابتلا به انواع دیگر افسردگی، در آینده مهیا میکند.
افسردگی میتواند برای نزدیکان نوزاد تازه متولد شده، باعث فشار روانی شود. زمانی که مادر نوزاد دچار افسردگی شود احتمال ابتلای پدر هم افزایش مییابد. امروزه پدران، خواه همسرشان افسرده شود یا نه، در معرض خطر ابتلا به افسردگی هستند!
فرزندان مادرانی که افسردگی درمان نشده دارند، با احتمال بیشتری، دارای مشکلات رفتاری و عاطفی خواهند بود، مثلا مشکلات خواب و تغذیهای، گریههای بیش از حد و تاخیر در پیشرفت قدرت تکلم.
اگر سابقه ابتلا به افسردگی، خصوصا افسردگی پس از زایمان را دارید، اگر برای بارداری برنامهریزی میکنید، یا باردارید، یا به محض اینکه متوجه بارداری خود شدید، با پزشکتان در میان بگذارید.
در طول بارداری، پزشکتان میتواند مستقیما و به دقت شما را برای بررسی نشانههای بیماری، تحت نظر قرار دهد. ممکن است وی از شما بخواهد پرسشنامه غربالگری افسردگی را در طی بارداری و بعد زایمان پر کنید. گاهی اوقات افسردگیهای خفیف با کمک گروههای حمایتی تحت کنترل در میآیند، مشاوره و سایر روشهای درمان. در سایر موارد، ممکن است حتی در دوران بارداری نیاز به تجویز داروهای ضد افسردگی باشد.
پس از تولد نوزادتان، پزشکتان ممکن است یک تست اولیه برای بررسی نشانههای بیماری افسردگی پس از زایمان تجویز کند. تشخیص زودهنگام مساوی است با درمان زودهنگام. اگر شما سابقه ابتلا به افسردگی پس از زایمان داشته باشید، ممکن است پزشکتان بلافاصله بعد از زایمان دارو درمانی (داروهای ضد افسردگی) و روان درمانی را تجویز کند.