افسردگی فصلی نوعی افسردگی است که با تغییر فصلها میآید و میرود. معمولا اواخر پاییز و اوایل زمستان شروع شده و طی بهار و تابستان محو میشود! این نوع افسردگی معمولا هر سال در یک زمان مشابه در افراد علائم خود را نشان میدهد. افسردگی و تغییرات خلق و خو در فصل تابستان و بهار هم میتواند رخ دهد اما نسبت به افسردگی در فصول زمستان و پاییز رواج کمتری دارد.
علائم و نشانههای افسردگی فصلی معمولا با علائم سایر انواع افسردگی مشابهت دارد. گاهی اوقات مشکل است بگوییم فرد مبتلا به افسردگی فصلی است یا انواع دیگر افسردگی!
عوامل ایجاد کننده افسردگی فصلی ناشناخته اند. اما مطالعات و تحقیقات تعدادی سرنخهای بیولوژیکی برای آن یافته اند. به عنوان مثال افراد درگیر با تغییر خلق و خوی فصلی (افسردگی فصلی) ممکن است در یکی از انتقال دهندههای عصبی کلیدی دخیل در خلق و خوی (سروتونین) مشکل داشته باشند. تحقیقات نشان میدهد که افراد مبتلا به افسردگی فصلی در ماههای زمستان نسبت به ماههای تابستان، 5% پروتئین حمل کنندهی سروتونین بیشتری دارند. مقدار بیشتر پروتئینهای حامل سورتونین میزان سروتونین کمتری را در محل اتصال دو عصب (سیناپس) باقی میگذارد. سروتونین ملقب به هورمون شادی است و کاهش آن احتمال ابتلا به افسردگی را افزایش میدهد.
افراد مبتلا به افسردگی فصلی، هورمون ملاتونین بیشتری تولید میکنند. تاریکی و کوتاه شدن مدت تابش آفتاب، تولید هورمون ملاتونین راکه مسئول تنظیم خواب است، افزایش میدهد. رفته رفته که روزهای زمستان کوتاهتر میشود تولید ملاتونین هم افزایش مییابد. مردم درگیر با افسردگی فصلی احساس خواب آلودگی و سستی بیشتری میکنند.
همچنین افراد مبتلا ممکن است ویتامین دی کمتری تولید کنند. اعتقاد بر اینست که ویتامین دی در فعالیتهای سروتونین نقش مهمی دارد. کمبود ویتامین دی ممکن است با علائم بالینی افسردگی مرتبط باشد.
4 روش اصلی برای درمان افسردگی فصلی وجود دارد، این روشها ممکن است به تنهایی و یا ترکیبی نیز مورد استفاده قرار بگیرند:
مهار کنندههای بازجذب سروتونین انتخابی (SSRIS) برای درمان افسردگی فصلی استفاده میشوند. همچنین سازمان دارو و غذای جهانی، مصرف بوپروپیون، نوع دیگری داروی ضد افسردگی، را برای درمان این نوع افسردگی تایید نموده است. همانند سایر داروها SSRIS هم دارای عوارض جانبی است. با دکترتان در مورد خطرات و عوارض احتمالی این دارو صحبت کنید. ممکن است نیاز داشته باشید، قبل از یافتن دارویی که بدون عوارض جانبی مشکلساز و پرمخاطره، علائم بیماریتان را بهبود ببخشد، چندین داروی ضد افسردگی مختلف را تست کنید.
نور درمانی از سال 1980 مبنای درمان افسردگی فصلی (SAD) بوده است. ایدهی پشت نور درمانی، جایگزین کردن روزانهی نور ساختگی و مصنوعی، با نورکم جان ماههای پاییز و زمستان است. علائم و نشانههای بیماری افسردگی فصلی ممکن است با نشستن به صورت روزانه در مقابل جعبهی نور تسکین یابد.
درمان رفتاری شناختی (CBT) نوعی روان درمانی موثر بر روی بیماری افسردگی فصلی میباشد. درمان رفتاری شناختی سنتی، برای درمان افسردگی فصلی دستخوش تغییر و دگرگونی شده است (CBT-SAD). این روش روان درمانی، متکی بر پایهی تکنیکهایی از درمان رفتاری شناختی، مانند، شناسایی افکار منفی و جایگزین کردنشان با افکار مثبتتر، از طریق تکنیک فعال سازی رفتاری است. تکنیک فعالسازی میخواهد به فرد کمک کند تا فعالیتهای لذتبخش و جذاب را چه در داخل و چه در خارج خانه برای مقابله بهتر با زمستان شناسایی کند و فرا گیرد.
امروزه، مکملهای ویتامین دی به تنهایی به عنوان درمان موثر افسردگی فصلی در نظر گرفته نمیشوند. دلیل اینکه از این ویتامین استفاده میشود این است که سطح ویتامین دی در افراد مبتلا به این افسردگی پایین است. این پایین بودن سطح ویتامین از رژیم غذایی نادرست یا قرارگرفتن ناکافی زیر تابش خورشید ناشی میشود. در حالیکه برخی مطالعات نشان میدهد مکملهای ویتامین دی ممکن است به عنوان نور درمانی موثر و کارا باشند، تحقیقات دیگر نشان میدهد که موثر نیست!
افسردگی فصلی دارای یک الگوی عود و بازگشت قابل پیشبینی است، اقدامات پیشگیرانه ممکن است به کاهش علائم و نشانههای بیماری کمک کند. برخی اعمال پیشگیرانه که میتواند کمک کننده باشد شامل نور درمانی در اوایل پاییز قبل از شروع نشانههای بیماری، تمرینات بدنی بیشتر، افزایش مقدار نور در منزل، مراقبه و دیگر تکنیکهای مدیریت استرس، سپری کردن زمان بیشتری بیرون از منزل. رفتن به جاهایی که نور خورشید بیشتری دارند.