تستوسترون مهمترین هورمون جنسی مردان است و مسئول ایجاد بسیاری از ویژگیهای فیزیکی میباشد که معمولا آنها را به عنوان صفات مردانه میشناسیم. اما این هورمون تنها یک هورمون مردانه نیست، بلکه در بدن زنان نیز تستوسترون ترشح میشود، با این تفاوت که مقدار آن در مقایسه با مردان بسیار کمتر است.
تستوسترون عضوی از گروه هورمونهای آندروژن است که این هورمونها، در پی تاثیرات هیپوفیز در بخش زیرین مغز، در بیضه ترشح میشوند. در واقع، این هورمون به بیضه در مردان و تخمدان در زنان پیام نیاز به برقراری رابطه جنسی را ارسال میکند.
در مردان، تستوسترون نقش مهمی در فرآیند بلوغ ایجاد میکند، بلوغ زمانی است که یک مرد به تکامل جنسی میرسد و قادر به تولید مثل میشود. تغییرات زیر به طور معمول در این دوره از زندگی مردان رخ میدهد:
پس از بلوغ، تستوسترون به تنظیم عملکردهای مربوط به موارد عنوان شده در زیر کمک میکند:
معمولا با بالا رفتن سن سطح ترشح هورمون تستوسترون در مردان کاهش مییابد. ترشح این هورمون پس از 45 سالگی در مردان هر سال یک درصد کاهش پیدا میکند.
موارد دیگری هم وجود دارند که بر تولید هورمون تستوسترون تاثیر میگذارند، مثلا ورزش کردن بیش از اندازه یا نداشتن رژیم غذایی سالم.
پزشک میتواند با بررسی نتیجه آزمایش خون شما سطح این هورمون را در بدن تشخیص دهد.
در برخی موارد، سطح پایین تستوسترون ممکن است در نتیجه هایپوگونادیسم رخ بدهد، هایپوگونادیسم به شرایطی گفته میشود که در آن بدن نتواند میزان متعادلی از هورمون تستوسترون را تولید کند. معمولا، زمانی که مشکلی برای بیضهها یا غده هیپوفیز ایجاد شود این شرایط بروز میکند.
علائم پایین بودن سطح تستوسترون ارتباط زیادی به عامل ایجاد این شرایط و سن دارد. در مردان میانسال معمولا این علائم عبارتند از:
ممکن است تمام مردان میانسال با قرار گرفتن در شرایط کاهش سطح تستوسترون علائم یکسانی بروز ندهند. کاهش سطح انرژی، مشکل بیخوابی و افسردگی ممکن است به علتهای دیگری، همچون اثر جانبی برخی داروها و استفاده بیش از اندازه از الکل نیز ایجاد شوند.
بدن زنان به اندازه بدن مردان هورمون تستوسترون تولید نمیکند. این هورمون در زنان در تخمدانها و غدد آدرنال تولید میشود. زنان به هورمون تستوسترون جهت تکامل فعالیت سایر هورمونها نیاز دارند، این هورمونها به همراه تستوسترون به تنظیم شرایط روحی، سطح انرژی، میل جنسی و عملکرد بدن میپردازند.
چنانچه سطح این هورمون در زنان بالاتر یا پایینتر از حد معمول باشد مشکلاتی به دنبال آن ایجاد میشود. برخی از زنانی که در سن یائسگی به سر میبرند دچار افت سطح ترشح هورمون تستوسترون میشوند که این خود باعث کاهش میل جنسی در آنان میشود. کاهش سطح تستوسترون در زنان میتواند باعث ایجاد مشکلات دیگری نیز شود، از قبیل: احساس خستگی، کاهش تراکم استخوان، و شکستگی استخوان.
اما زمانی که تستوسترون در بدن زنان بیش از حد مورد نیاز ترشح شود ممکن است مشکلاتی ایجاد شود، از جمله سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) که طی آن ممکن است چرخه قاعدگی مختل شود، ناباروری ایجاد شود، رشد موها به طور غیرطبیعی افزایش یابد، مشکلاتی در پوست ایجاد شود، یا جنین سقط شود. بالا بودن سطح تستوسترون در زنان، فارغ از علتی که آن را ایجاد کرده، میتواند باعث بروز مشکلاتی جدی شود، از جمله: مقاومت انسولین، دیابت، کلسترول بالا، فشارخون بالا، و مشکلات قلبی.
سازمان دارو و غذا استفاده از روش درمانی تستوسترون را برای زنان مورد تائید قرار داده است، این روش درمانی باید تحت شرایط زیر صورت بگیرد:
در حالیکه صنعت تولید مکملهای تستوسترون در آمریکا بسیار بحث برانگیز شده است، راهکارهای زیادی برای افزایش سطح ترشح هورمون تستوسترون وجود دارد که در هیچ یک از آنان از دارو استفاده نمیشود و میتوان به وسیله آنها سطح تستوسترون را در بدن در حدی نرمال نگه داشت. از آن جمله میتوان به کاهش وزن، تنظیم میزان مصرف الکل، کاهش استرس، داشتن خواب کافی، نوشیدن آب و سایر مایعات به میزان کافی، مصرف مواد غذایی حاوی زینک (عنصر روی)، مصرف چربیهای مفید، و کاهش مصرف شکر اشاره کرد.
میل جنسی یک واژه غیر پزشکی است که به معنای اشتیاق یا علاقه به داشتن فعالیت جنسی است. وجود یا عدم وجود این میل میتواند شرایطی را برای سلامت فیزیکی و ذهنی شما ایجاد کند.
عواملی که باعث کنترل میل جنسی در شما میشود بسیار پیچیده است و شامل فرآیندهای مختلف بیولوژیکی، روانی و فرهنگی-اجتماعی میشود. میزان میل جنسی میتواند تحت تاثیر عواملی همچون داروها، کیفیت رابطه عاطفی، خستگی، بیماری، خشم، استرس و افسردگی باشد.
در حالیکه ایجاد تغییر در میزان علاقه و تمایل به برقراری رابطه جنسی میتواند نشان دهنده وجود مشکلاتی در وضعیت سلامت فیزیکی و روانی باشد، نمیتوان آن را یک آژیر قرمز در نظر گرفت. اگر احساس میکنید میل شما به برقراری رابطه جنسی به میزان زیادی کاهش یافته، یا برعکس به طور غیرطبیعی افزایش یافته است میتوانید با مشورت با پزشک خود اقدامات لازم را انجام دهید.