بروز درد مفاصل میتواند به علت بروز بیماریهای مختلفی باشد. در طب نوین، درمانها بر اساس نوع بیماری که باعث بروز درد مفاصل شدهاند متغیر بوده و باید به صورت کامل علل و عوامل ایجاد درد مفاصل مورد بررسی قرار گیرد.
التهاب مفصل یا آرتریت میتواند به علت بیماریهای خود ایمنی و ایجاد روماتیسم (مانند روماتیسم مفصلی، اسپوندیلیت انکیلوزان، لوپوس) ، به علت عفونت مفصل و یا به علت استئوآرتریت یا آرتروز ایجاد شود. بیماریهای متابولیک مانند نقرس هم میتوانند موجب التهاب مفصل شوند. در آرتریت مفصل دردناک و متورم شده و دچار خشکی و محدودیت حرکت و در مواردی، تغییر شکل میشود.
بورسها، کیسههای حاوی مایع سینوویال هستند که در اطراف مفاصل وجود دارند، التهاب بورسهای اطراف مفاصل میتوانند موجب بورسیت شوند. این التهاب دردی را ایجاد میکند که در مفصل احساس میشود.
التهاب تاندون یا زردپیهای اطراف مفاصل که به آن تاندونیت Tendinitis هم میگویند موجب بروز دردی میشود که به علت نزدیکی آن به مفصل در بسیاری اوقات در خود مفصل احساس میشود.
رباط یا لیگامانهای اطراف مفاصل میتوانند به علت در رفتگیهای مفصلی و یا قرار گرفتن مفاصل در وضعیتهای نامناسب دچار کشیدگی شوند و این کشیدگی میتواند دردی را ایجاد کند که در خود مفصل احساس میشود.
اشکالاتی در شکل مفصل و یا اشکال در کارکرد رباطهای صلیبی، منیسک، رباطها و عضلات اطراف مفصل، کندرومالاسی کشکک و بسیاری عوامل دیگر میتوانند موجب درد مفصل شوند.
برخی موارد هستند که در صورت بروز باید سریعا به اورژانس خبر بدهید این موارد عبارتاند از:
درمان درد مفاصل زانو در خانمها، در وهله اول به تشخیص درست علت زیر بنایی بیماری، بستگی دارد. روماتیسم مفصلی، که یک بیماری خود ایمنی به حساب میآید، زنان را سه برابر بیشتر از مردان درگیر میکند. بیماریهای خود ایمنی دیگر نیز که باعث درد مفاصل میشوند، مانند لوپوس، اسکلرودرمی و ام.اس، بیشتر برای زنان اتفاق میافتند.
زنان، 9 برابر مردان به بیماری لوپوس، سه برابر مردان به اسکلرودرمی و دو برابر آقایان به ام.اس مبتلا میشوند.
زنان معمولا درد را به صورت شدیدتر، با تکرار زیادتر و در قسمتهای بیشتری از بدن خود، نسبت به مردان تجربه میکنند. این باور وجود دارد که هورمونهای زنانه، نقش مهمی را در ایجاد دردهای شدید در خانمها ایفا میکنند.
بسیاری از خانمهایی که به بیماریهای خود ایمنی مبتلا هستند، دردهای آنها قبل یا در طول دوره ماهانه افزایش مییابد. این موضوع، احتمالا به خاطر کم شدن سطح استروژن، درست قبل از دوران قاعدگی و بالا رفتن مجدد آن پس از تمام شدن عادت ماهیانه است.
متخصصان بر این باور هستند که استروژن، یک نقش محافظتی را در مقابل درد بازی میکند. به همین دلیل است که خانمهای مبتلا به روماتیسم مفصلی، کم شدن یا رهایی از درد را در بارداری و بازگشت آنها را با کم شدن ترشح استروژن، در دوران پس از زایمان تجربه میکنند.
اگر شما یا فردی از عزیزانتان دچار درد زانو هستید، توصیههایی برای درمان درد مفاصل زانو وجود دارد. این توصیهها هر کدام از جمله بهترین روش درمان درد مفاصل محسوب میشوند. ورزشهایی چون پیادهروی و ماساژ و خوراکیهایی از جمله زردچوبه، بهترین دارو برای مفاصل هستند که با مصرف درست آن میتوانید این بیماری را کنترل نمایید.
ممکن است استفاده از دارو به تنهایی کمکی به شما نکند و به دنبال روش غیر دارویی برای تسکین و درمان درد خود باشید. استفاده از یخ یا گرما برای این دردها عالی است، اما تنها گزینه پیش روی شما نیست.
عدم فعالیت، علت اصلی درد زانو در بسیاری از موارد است. به این دلیل که با افزایش سن، حجم کاری کاهش مییابد، افراد میانسال و مسن، تمایل خود را برای تحرک فیزیکی از دست میدهند. برای ایجاد تعادل در این زمینه، یکی از راههای درمان زانو درد در افراد مسن، پیروی از یک برنامه روزانه پیادهروی در هنگام صبح یا عصر است.
به این صورت، فرد میتواند مصرف انرژی خود را در حد متعادل و صحیح نگه دارد. به خاطر داشته باشید که سبک زندگی نشسته، باعث خشک زانوها و در نتیجه دردناک شدن آنها میگردد.
مطالعات دانشمندان نشان میدهد که طب سوزنی میتواند درد مفاصل را بهبود ببخشد. استفاده از طب سوزنی میتواند در بهبود درد و سفتی در افراد مبتلا به فیبرومیالژیا (نوعی روماتیسم بافت همبند) موثر باشد.
بنابراین اگر از سوزن نمیترسید بهتر است چند جلسه طب سوزنی را امتحان کنید. فقط به خاطر داشته باشید که برای دریافت نتیجه بهتر باید چند جلسه این درمان را انجام دهید.
اضافه کردن مقادیر متناسب مواد غذایی حاوی کلسیم مانند شیر، یک قدم موثر در درمان درد مفاصل زانو به شمار میرود. این کار باعث قویتر شدن استخوانها شده و شما را از درد زانو و به طور کلی دردهای مفاصل، خلاص میکند.
شنا کردن، ایروبیکهای آبی و سایر فعالیتهای مرتبط با آب، میتواند انعطافپذیری و قدرت بدن را افزایش دهد. تمرینات و ورزشهای آبی میتواند باعث کاهش درد شود و عملکرد فیزیکی بدن را بهبود ببخشد. ۴۵ دقیقه تمرین ورزشی آبی، میتواند درد زانو را کاهش دهد.
اعمال کمپرس سرد، یک روش ساده و عالی برای درمان درد مفاصل زانو و همچنین التهاب آنها است. برای این کار کافی است که قطعات یخ را در یک حوله پیچیده و آن را به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه روی ناحیه دردناک قرار دهید. این کار را میتوانید چندینبار در روز و تا کمتر شدن درد مفاصل زانو، تکرار کنید.
کپسایسین که مسئول ایجاد حرارت و گرما در فلفل است، در ساخت کرمها و پمادهای ضد درد نیز مورد استفاده قرار میگیرد. این ماده به طور موقت از ماده p (یک ماده شیمیایی در مغز که باعث تحریک گیرندههای درد میشود) استفاده میکند و همین امر باعث میشود که بدن، درد مفاصل را احساس نکند.
۸۰ درصد افراد مبتلا به آرتروز یا آرتریت روماتوئید با استفاده از کرمهای حاوی کپسایسین، چهار بار در روز به مدت دو هفته درد کمتری داشتهاند.
زردچوبه، به داشتن خواص بهبود دهندگی، معروف است. زردچوبه ضد التهاب بوده و دارای ویژگیهای آنتی اکسیدان است که هر دو ویژگی، به درمان زانو درد در افراد مسن کمک میکند. زرد چوبه را میتوانید به انواع غذاها و همچنین شیر اضافه کرده و به این صورت، آن را در رژیم غذایی روزانه خود جای دهید.
در این مورد توجه داشته باشید که از زردچوبه طبیعی استفاده کنید، چرا که اشکال تقلبی آن، که متاسفانه به وفور در بازار یافت میشوند، هیچ کمکی به درمان درد مفاصل زانو نمیکنند.
گلوکوزامین و کندرویتین سولفات موجود در غضروف انسان برای درمان درد و التهاب همراه با آرتروز بسیار محبوب هستند. مطالعات بیشماری برای بررسی تاثیر این مواد انجام شده است. این مواد به طور قابل توجهی درد را کاهش میدهد و عملکرد افراد را بهبود میبخشد.
معمولا خطری در مصرف این مکملها وجود ندارد اما توجه داشته باشید که به هیچ عنوان نباید خودسرانه مصرف شود.
اگر با توجه به سنتان، دارای اضافه وزن هستید، برای درمان زانو درد، کاهش وزن را به صورت جدی در برنامه خود قرار دهید. چاقی، بار وارد شده به زانوها را افزایش داده و درد مفاصل را شدیدتر میکند.
همه افراد به خوبی میدانند که ماهی سرشار از اسیدهای چرب امگا۳ است و خاصیت ضد التهابی دارد. مصرف مکملهای ماهی نیز میتواند به کاهش درد کمک کند. مطالعات انجام شده در سال ۲۰۱۵ نشان داده است که افراد مبتلا به آرتروز که ۱۰۰۰ میلیگرم مکمل روغن ماهی مصرف کرده بودند، درد کمتری در زانوهای خود داشتند.
استفاده از تمرینات ورزشی تای چی یک روش بسیار خوب برای تقویت عضلات اطراف مفاصل و افزایش دامنه حرکتی بدن است. بررسی انجام شده در سال ۲۰۱۳ نشان میدهد که تمرینات تای چی نشانههای درد، سفتی و عملکرد فیزیکی بدن را بهبود میبخشد.
اگر شما نیز به آرتروز زانو مبتلا هستید بهتر است آن را بپوشانید. این کار باعث کاهش التهاب و تورم در زانو میشود. در طول روز نیز استفاده از زانوبندهای مخصوص میتواند حمایت بیشتری برای مفاصل زانو فراهم کند و هنگام راه رفتن به شما کمک خواهد کرد. در این صورت درد کمتری خواهید داشت.