اگر نمیتوانید زندگی خود را بدون فعالیت در شبکههای اجتماعی تصور کنید، یعنی شما هم درگیر آثار منفی و اعتیادآور این شبکهها شدهاید. هرچند شبکههای اجتماعی میتوانند برای افراد کارآمد و مفید باشند، اما از سویی دیگر آسیبهای جدی به افراد وارد میکنند.
آسیبهای روانی شبکههای اجتماعی بر کسی پوشیده نیست، اما شاید کمتر کسی بداند میتوانند باعث آسیبهای فیزیکی نیز بشوند. موارد زیر از عوارض استفادهی بیش از حد از شبکههای اجتماعی هستند.
اگر روزانه بیش از دو ساعت را صرف فضای مجازی میکنید، باید بدانید فضای مجازی میتواند خلق و خو و حتی دیدگاه شما به زندگی را (بدون آن که خودتان خبردار شوید) تغییر دهد. زمان مناسب برای استفاده از شبکههای اجتماعی، نیم ساعت در روز است.
حتی اگر شبکههای اجتماعی و غرق شدن در آنها، دلیل افسردگی و اضطراب نباشد، میتواند این مشکلات را تشدید کند.
همانطور که شبکههای اجتماعی ارتباطات را بسیار گسترش داده است، این امکان را برای همه افراد ایجاد کرده که هر کسی بتواند با کلماتش دیگری را بیآزارد. از آنجا که آزار دادن دیگران در فضای مجازی پیگردهای کمتری دارد و شخص به راحتی میتواند خودش را شخص دیگری جا بزند و یک فرد نامعلوم باشد، افراد به راحتی شجاعت این را پیدا میکنند که به حقوق دیگری تعرض کنند.
همچنین هر کسی میتواند از اطلاعاتی که شما در فضای مجازی به اشتراک میگذارید سؤ استفاده کند. این آزار و اذیتها ممکن است صدمات احساسی زیادی به شما وارد کند.
شبکههای اجتماعی این امکان را فراهم کردند که کاربران بتوانند به راحتی دوستان جدید پیدا کنند و با آنها ارتباط مؤثری داشته باشند. طی همین راحتی، سو استفادهگران نیز به آسانی قربانیهای خود را پیدا میکنند.
این ترس با رواج فیسبوک شناخته شد و میتوان گفت رایجترین آسیب شبکههای اجتماعی است. اساساً فومو نوعی اضطراب است که از ترسِ از دست دادنِ حس یا تجربهی مثبتی که دیگران از آن بهرهمندند، ایجاد میشود.
هر چقدر بیشتر خودتان را درگیر شبکههای مجازی کنید، این ترس در شما قویتر میشود، چون در این صورت افراد بیشتری را میبینید که از امتیازات و داراییهایی برخوردارند که شما آن را ندارید و یا از شما خوشحالترند. این تمام آن چیزی است که باعث شکل گرفتن ترس فومو میشود.
شبکههای اجتماعی باعث میشوند توقعات غیر واقعی از زندگی و روابط در ذهن ما شکل گیرد. شبکههایی مانند اینستاگرام، اسنپ چت و فیسبوک در بین شبکههای اجتماعی دیگر بیشترین تاثیر را در ایجاد انتظارات غیر واقعی دارند. این شبکهها امکانی ایجاد کردهاند که هر کسی به راحتی بتواند زندگی خودش را طور دیگری نشان دهد.
اگر به صفحات اشخاصی که بیشترین دنبال کننده را در اینستاگرام دارند نگاه کنید، احتمالا میبینید زیبارویانی هستند که لباس گران قیمتی بر اندام بینقصشان پوشاندهاند.
امروزه افراد بسیاری با ظاهر بدن خود مشکل دارند، چه زن و چه مرد. حال این که شما مدت زیادی در روز را مشغول دیدن عکسها و فیلمهای مردمی باشید که بینقص به نظر میرسند، ممکن است به شما این احساس را منتقل کند که از قافله عقب ماندهاید و سرخورده شوید.
استفاده بیش از اندازه از شبکههای مجازی، نه تنها باعث افسردگی و نگرانی میشود، بلکه کیفیت خواب شما را تحت تاثیر قرار میدهد. مطالعات بسیاری نشان دادهاند که استفاده زیاد از شبکههای مجازی موجب میشود مدت زمان خواب مناسبی نداشته باشید و خوابتان مثل قبل مفید نباشد.
اگر میخواهید الگو و کیفیت خواب مناسبی را حفظ کنید، حتما زمان فعالیتتان در شبکههای اجتماعی را کنترل کنید و سعی کنید قبل از خواب سمت این شبکهها نروید.
شبکههای اجتماعی به اندازهی الکل و مواد مخدر (شاید هم بیشتر از آن) اعتیاد آور است. امروزه فیسبوک، اینستاگرام و اسنپ چت از اعتیاد آورترین شبکههای اجتماعی هستند. اگر مجبور شوید یک روز کامل را بدون شبکههای مجازی سر کنید، حالتان بد میشود و بیحوصله میشوید؟ اگر چنین است، باید بدانید که به این شبکهها اعتیاد پیدا کردهاید.
اگر شبکههای مجازی کیفیت زندگی شما را تحت تاثیر قرار میدهند و آسیبهای آن بیشتر در زندگیتان اثر گذاشته، باید به فکر کنترل زمانتان باشید یا حتی آن را ترک کنید. اگر موفق نشدید از یک روانشناس کمک بگیرید.