فعالیت‌ها و مراقبت‌ها پس از جراحی تعویض مفصل ران چگونه خواهد بود؟

عمل جراحی تعویض مفصل ران و مراقبت‌های پس از آن

پس از تعویض مفصل ران، ممکن است انتظار داشته باشید سبک زندگی شما مانند قبل از جراحی باشد، اما بدون درد. از بسیاری جهات، شما درست می‌گویید، اما بازگشت به فعالیت‌های روزمره شما زمان می‌برد. مشارکت فعال در روند بهبودی می‌تواند به شما کمک کند که زودتر آنچه می‌خواهید برسید و نتیجه موفقیت‌آمیزتری کسب کنید.

حتی اگر بتوانید بیشتر فعالیت‌ها را از سر بگیرید، ممکن است مجبور شوید روش انجام آن‌ها را تغییر دهید. به‌عنوان مثال، شما باید روش‌های جدید خم شدن را یاد بگیرید که مفصل ران را ایمن نگه می‌دارد. پیشنهاداتی که در اینجا می‌یابید به شما کمک می‌کند درحالی که با خیال راحت زندگی روزمره خود را انجام می‌دهید از مفصل جدید خود لذت ببرید.

پس از جراحی تعویض مفصل ران و ترخیص از بیمارستان

بسته به سرعت بهبودی، اقامت شما در بیمارستان معمولاً بین 1 تا 4 روز خواهد بود. قبل از مرخص شدن از بیمارستان، باید به چندین هدف برسید مانند:

  • خودتان بتوانید روی تختخواب بروید و از آن بیرون بیایید.
  • دردتان به‌صورت قابل قبولی کنترل شده باشد.
  • قادر به خوردن، نوشیدن و حمام کردن باشید.
  • قدم زدن با یک وسیله کمکی (عصا، واکر، یا چوب زیربغل) بر روی یک سطح صاف و قادر به بالا و پایین رفتن از دو یا سه پله باشید.
  • قادر به انجام تمرینات خانگی تجویز شده باشید
  • درک هرگونه اقدامات احتیاطی در مورد لگن و ران که ممکن است برای جلوگیری از آسیب دیدگی و اطمینان از بهبودی مناسب به شما گفته شده باشد.

هنگام مرخص شدن، تیم درمانی شما اطلاعاتی را برای پشتیبانی از بهبود خود در خانه به شما ارائه می‌دهند. اگرچه میزان عارضه بعد از تعویض کامل مفصل ران کم است، اما در صورت بروز عوارض می‌توان بهبودی کامل را طولانی‌تر یا محدود کرد. تیم پزشکی شما در مورد عوارض احتمالی با شما صحبت کرده و درباره‌ی علائم هشداردهنده مثل عفونت یا لخته خون به شما توضیح می‌دهد.

علائم هشداردهنده‌ی عفونت

  • تب مداوم (بالاتر از 37/7 درجه سانتی‌گراد)
  • لرزیدن
  • افزایش قرمزی، حساسیت یا تورم زخم
  • خروج ترشحات از زخم
  • با حرکت و فعالیت یا استراحت درد افزایش پیدا کند

علائم هشداردهنده‌ی لخته‌ی خون

  • درد در پا یا ماهیچه‌ی ساق پا غیر مرتبط با ناحیه زخم شما
  • حساسیت یا قرمزی بالا یا زیر زانو
  • تورم شدید ران، ساق پا، مچ پا یا پا

در موارد بسیار نادر، لخته خون ممکن است در خون حرکت کند و به ریه‌های شما برسد و تهدیدکننده زندگی شود. علائم مربوط به اینکه لخته خون به ریه‌های شما رسیده‌است، شامل موارد زیر است:

در صورت بروز هر یک از علائم فوق سریعاً به پزشک خود اطلاع دهید.

بهبودی در خانه

از چند روز تا چند هفته پس از ترخیص، در هر مکانی از خانه ممکن است به کمک نیاز پیدا کنید. قبل از عمل جراحی، یک دوست، عضو خانواده یا پرستار ترتیب دهید تا در خانه به شما کمک کند.

آماده سازی خانه‌تان

نکات زیر می‌تواند به شما در بازگشت راحت‌تر به خانه کمک کند و می‌توان قبل از عمل جراحی انجام‌شان داد:

  • مبلمان را مجدداً بچینید تا بتوانید با عصا یا واکر به‌راحتی در بین آن‌ها راه بروید. ممکن است شما به طور موقت اتاق‌ها را عوض کنید (مثلاً اتاق نشیمن را اتاق خواب خود قرار دهید) تا استفاده از پله‌ها را به حداقل برسانید.
  • مواردی را که مرتباً از آنها استفاده می‌کنید (مثلا تلفن، کنترل از راه دور، عینک، پارچ و شیشه، مواردی برای مطالعه و داروها) در دسترس قرار دهید تا برای رسیدن به آن‌ها نیازی به خم و راست شدن نداشته باشید.
  • هر فرش پرتابی و کوچک یا کنارفرشی که می‌تواند باعث لغزش شما شود را جمع‌آوری کرده و بردارید.
  • صندلی مناسبی تهیه کنید، صندلی‌ای محکم و دارای نشیمن بالاتر از متوسط. این نوع صندلی ایمن‌تر و راحت‌تر از یک صندلی کم پشت و نرم است.
  • صندلی برای دوش گرفتن، نوار چوبی و صندلی توالت بلند شده را در حمام نصب کنید.
  • برای جلوگیری از خم شدن بیش از حد از دستگاه‌های کمکی مانند یک اسفنج دسته بلند و یک ابزار چنگ زدن یا گیرنده استفاده کنید.

مراقبت از زخم

در حین بهبودی در خانه، از این دستورالعمل‌ها پیروی کنید تا از زخم خود مراقبت کرده و از عفونت جلوگیری کنید:

  • ناحیه زخم را تمیز و خشک نگه دارید. پانسمان در بیمارستان اعمال می‌شود و هرچندوقت یک‌بار توسط پرستار تعویض می‌شود. قبل از ترک بیمارستان، دستورالعمل نحوه تغییر پانسمان را بپرسید.
  • دستورالعمل پزشک خود را درباره‌ی اینکه چه مدت نمی‌توانید حمام کنید، دنبال کنید.
  • اگر زخم قرمز به نظر می‌رسد یا شروع به ترشح می‌کند، سریعاً به پزشک خود اطلاع دهید. این می‌تواند نشانه عفونت باشد.

تورم

در چند هفته اول بعد از عمل، تورم متوسط ​​تا شدید پیش‌بینی می‌شود. هم‌چنین ممکن است 3 تا 6 ماه بعد از عمل تورم خفیف تا متوسط ​​داشته باشید. برای کاهش تورم، پای خود را کمی بلند کرده و یخ بمالید. پوشیدن جوراب‌های ضدواریس نیز ممکن است به کاهش تورم کمک کند. در صورت بروز تورم جدید یا شدید به پزشک خود اطلاع دهید، زیرا این ممکن است علامت هشداردهنده لخته خون باشد.

کمپرس سرد برای کاهش تورم، کیسه‌ی آب گرم قبل از تمرینات فیزیو‌تراپی

داروهای مرتبط با تعویض مفصل ران

تمام داروها را طبق دستور پزشک مصرف کنید. داروها ممکن است شامل قرص‌های ضد درد و غیر افیونی، رقیق کننده خون خوراکی یا تزریقی، نرم کننده مدفوع و داروهای ضد تهوع باشند. حتما در مورد تمام داروهای‌تان با پزشک خود صحبت کنید، حتی داروهای بدون نسخه، مکمل‌ها و ویتامین‌ها. پزشک به شما خواهد گفت که در هنگام استفاده از داروهای ضددرد و اصلی، مصرف کدام‌یک از داروهای بدون نسخه بی‌خطر است.

بسیار مهم است که از بروز هرگونه عفونت باکتریایی در مفصل مصنوعی جلوگیری کنید. ممکن است برخی از بیماران با شرایط خاص نیاز به مصرف آنتی بیوتیک‌ها قبل از کار دندانپزشکی برای جلوگیری از عفونت داشته باشند. قبل از کار دندانپزشکی باید از پزشک خود سؤال کنید که آیا باید آنتی بیوتیک مصرف کنید یا خیر. هم‌چنین ممکن است بخواهید کارت هشدار پزشکی را حمل کنید تا در صورت بروز یک مورد اورژانسی، پرسنل پزشکی بدانند که شما مفصل مصنوعی دارید.

تغذیه

در زمانی که از بیمارستان به خانه می‌روید، باید رژیم غذایی عادی مصرف کنید. پزشک ممکن است شما را به مصرف مکمل‌های آهن و ویتامین توصیه کند. هم‌چنین در صورت مصرف داروی رقیق کننده خون وارفارین (کومادین) ممکن است به شما توصیه شود از مکمل‌های حاوی ویتامین K و غذاهای سرشار از ویتامین K جلوگیری کنید. غذاهای سرشار از ویتامین K شامل کلم بروکلی، گل کلم، جوانه بروکسل، جگر، لوبیا سبز، لوبیا گاربانو، عدس، سویا، روغن سویا، اسفناج، کلم، کاهو، کلم و پیاز است.

به نوشیدن مایعات فراوان و جلوگیری از الکل ادامه دهید. شما باید مراقب وزن خود باشید تا از فشار بیشتر روی مفصل جلوگیری شود.

از سر گیری فعالیت‌های عادی

هنگامی که به خانه رسیدید، باید فعال باشید. اما باید توجه داشته باشید که خیلی زود شروع به انجام فعالیت‌ها نکنید. در حالی که می‌توانید روزهای خوب و برخی روزهای بد را انتظار داشته باشید، باید با گذشت زمان متوجه پیشرفت تدریجی شوید. به طور کلی، دستورالعمل‌های زیر توصیه می‌شود:

1- تحمل وزن:

دستورالعمل‌های خاص پزشک خود را در مورد استفاده از عصا، واکر، یا چوب زیر بغل اجرا کنید و هم‌چنین درباره‌ی اینکه چه زمانی می‌توانید وزن بدن خود را روی پایتان بگذارید. تحمل وزن کامل ممکن است بلافاصله مجاز باشد یا بسته به نوع تعویض مفصل لگن که تحت آن قرار گرفته‌اید و دستورالعمل پزشک ممکن است تا چند هفته به تعویق بیفتد.

2- رانندگی:

در بیشتر موارد، هنگامی که دیگر از داروهای ضد درد افیونی استفاده نمی‌کنید و هنگامی که قدرت و رفلکس‌های شما به وضعیت عادی‌تری برگشته است، می‌توانید رانندگی را از سر بگیرید. پزشک به شما کمک می‌کند تا تعیین کنید که چه‌موقع از سر گیری رانندگی برای شما ایمن خواهد بود.

3- فعالیت جنسی:

لطفاً با پزشک خود مشورت کنید که چه مدت دیگر می‌توانید فعالیت جنسی را با خیال راحت از سر بگیرید. بسته به شرایط شما، ممکن است در طی چند هفته بعد ازعمل بتوانید فعالیت جنسی را از سر بگیرید.

4- نحوه‌ی خوابیدن:

بسته به عمل جراحی، پزشک ممکن است از شما بخواهد که از موقعیت‌های گوناگون خواب خودداری کنید و یا مدت طولانی با بالش در بین پاهای خود بخوابید. از پزشک خود بپرسید که کدام حالت خواب برای شما بی‌خطر و مناسب است.

نحوه‌ی خوابیدن پس از جراحی تعویض مفصل ران

5- برگشت به سرکار:

بسته به نوع فعالیت‌هایی که در محل کار انجام می‌دهید و سرعت بهبودی شما ممکن است از چند روز تا چند هفته طول بکشد تا بتوانید به کار خود برگردید. پزشک به شما توصیه خواهد کرد که چه زمانی برای برگشت به کار و فعالیت عادی کاملا بی‌خطر خواهد بود.

6- ورزش و نرمش:

تمرینات تجویز شده توسط فیزیوتراپی خود را حداقل 2 ماه پس از عمل ادامه دهید. در بعضی موارد، پزشک ممکن است دوچرخه ثابت را برای کمک به حفظ  تون ماهیچه‌ها و حفظ انعطاف‌پذیری لگن توصیه کند. به محض اینکه پزشک به شما اجازه‌ی کامل داد، می‌توانید به بسیاری از فعالیت‌های ورزشی که از قبل از تعویض مفصل ران لذت می‌برید بازگردید:

  • به همان اندازه که دوست دارید قدم بزنید، اما به یاد داشته باشید که پیاده‌روی جایگزینی برای تمرینات تجویز شده توسط پزشک و فیزیوتراپی نیست.
  • شنا یک فعالیت کم ضربه عالی پس از تعویض کامل مفصل ران است. به محض بهبودی زخم می‌توانید شروع به شنا کنید. البته پزشک به شما اطلاع و اجازه می‌دهد که چه زمانی می‌توانید شروع کنید.
  • به طور کلی، فعالیت‌های بدنسازی و کم فشار مانند گلف، دوچرخه سواری و تنیس سبک، استرس کمتری را روی مفصل لگن شما وارد می‌کند و بیشتر از فعالیت‌های پر ضربه مانند دویدن، راکت‌بال و اسکی ترجیح داده می‌شود.

7- سفر هوایی:

تغییر فشار و عدم تحرک ممکن است باعث شود که پای جراحی شده‌ی شما متورم شود، به خصوص اگر فقط در دوره‌ی بهبودی باشد. قبل از سفر با هواپیما از پزشک خود سؤال کنید. هنگام عبور از امنیت، آگاه باشید که حساسیت ردیاب‌های فلزی متفاوت است و مفصل مصنوعی شما ممکن است باعث ایجاد زنگ خطر شود. قبل از عبور از ردیاب فلزی، در مورد مفصل مصنوعی خود به غربالگر بگویید.

بایدها و نبایدها برای محافظت از مفصل ران جدید

اقدامات لازم (اقدامات احتیاطی) بسته به تکنیک جراحی و ترجیحات پزشک شما متفاوت است. پزشک و فیزیوتراپ شما لیستی از بایدها و نبایدهای لازم را برای یادآوری مفصل جدید در اختیار شما قرار می‌دهند. این اقدامات احتیاطی به جلوگیری از دررفتگی مفصل جدید و اطمینان از بهبودی صحیح کمک خواهد کرد. برخی از رایج‌ترین اقدامات احتیاطی در زیر ذکر شده است. از پزشک خود بپرسید که آیا این موارد احتیاطی برای شما اعمال می‌شود یا خیر:

1- نبایدها:

  • حداقل 6 تا 8 هفته زانوهارا به هم نزدیک نکرده و پاها را روی هم نیندازید.
  • زانوها را بالاتر از لگن خود نبرید.
  • در حین نشستن یا وقتی نشسته‌اید به سمت جلو خم نشوید.
  • سعی نکنید درحالی که نشسته‌اید، چیزی را روی زمین بردارید.
  • هنگام خم شدن، پاهای خود را بیش از حد به سمت داخل یا خارج نچرخانید.
  • به هنگام خوابیدن در رختخواب به پایین خم نشوید تا پتوها را جمع کنید.
  • از کمر بیش از 90 درجه خم نشوید.

جلوگیری از خم کردن مفصل ران بیشتر از 90درجه پس از جراحی تعویض مفصل ران

2- بایدها:

  • پا را به سمت جلو نگه دارید.
  • هنگام نشستن یا ایستادن، پا آسیب دیده را در جلو نگه دارید.
  • در آشپزخانه از صندلی بلند استفاده کنید.
  • برای کاهش درد و تورم از یخ استفاده کنید، اما به یاد داشته باشید که یخ باعث کاهش حس ناحیه می‌شود. یخ را مستقیماً روی پوست قرار ندهید. از یک بسته یخی استفاده کنید یا آن را در یک حوله مرطوب بپیچانید.
  • برای کمک به دامنه حرکت، قبل از ورزش موضع را گرم کنید. از یک کیسه آب گرم یا حوله گرم و مرطوب به مدت 15 تا 20 دقیقه استفاده کنید.
  • اگر عضلات شروع به درد می‌کنند، تمرینات خود را کاهش دهید، اما انجام آن‌ها را متوقف نکنید!

تریتا را در جهت رسیدن به اهدافش حمایت کنید:

منابع:

  1. https://orthoinfo.aaos.org/en/recovery/activities-after-hip-replacement/

اشتراک گذاری:

مطالب مرتبط
رعنا فرحی

رعنا فرحی

دانش آموخته رشته تکنولوژی جراحی (اتاق عمل)