با خواص ضد سرطانی زردچوبه آشنا شوید

آشنایی با خواص زردچوبه

زردچوبه گیاهی گل‌دار از خانواده زنجبیل است که از ریشه‌های آن در آشپزی استفاده می‌شود. این گیاه که یک گیاه علفی و دائمی است در شبه قاره هند و آسیای جنوب شرقی روییده و برای رشد به درجه حرارتی در حدود 20 تا 30 درجه سانتی‌گراد (68 و 86 درجه فارنهایت) و بارش سالانه‌ی قابل توجهی نیاز دارد.

پودر این گیاه عموما به عنوان یک ادویه‌ی رنگ دهنده در بسیاری از غذاهای آسیایی به ویژه غذاهای هندی مورد استفاده قرار می‌گیرد و در طب سنتی نیز برای درمان بسیاری از بیماری‌ها از آن استفاده می‌شده است. زردچوبه دارای خواص بی‌نظیری است که در ادامه این مقاله بیشتر به آن خواهیم پرداخت.

زردچوبه دارای ترکیبات بیو اکتیوی با خاصیت دارویی قوی است. کورکومین (Curcumin) موجود در زردچوبه یک ترکیب ضد التهابی طبیعی می‌باشد (کورکومین یک آنتی اکسیدان قوی است). زردچوبه به طور چشمگیری باعث افزایش ظرفیت آنتی اکسیدان‌های بدن می‌شود. کورکومین باعث افزایش فاکتور نوروتروفین مغزی می‌شود که عملکرد مغز را بهبود بخشیده و باعث کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های مرتبط با مغز می‌شود.

کرکومین خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی را کاهش می‌دهد. زردچوبه می‌تواند از بروز سرطان جلوگیری کرده و یا آن را درمان کند. کورکومین ممکن است در پیشگیری و درمان بیماری آلزایمر مفید باشد. بیماران آرتروزی به مکمل‌های کورکومین واکنش بسیار خوبی را نشان می‌دهند. مطالعات نشان می‌دهند که کورکومین دارای مزایای ضد افسردگی باور نکردنی‌ای می‌باشد.

کورکومین می‌تواند باعث تاخیر در روند پیری شده و با بیماری‌های مزمن مرتبط با سن مبارزه کند. زردچوبه می‌تواند رنگ چهره شما را بهبود بخشد. زردچوبه می‌تواند قند خون را تنظیم نماید.

سایر خواص بی‌نظیر زردچوبه

از جمله خواص بی‌نظیر زردچوبه برای سلامتی انسان می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

  1. درد مفاصل را کاهش دهد
  2. بدن را سم‌زدایی کند
  3. سیستم ایمنی بدن را تقویت نماید
  4. سطح کلسترول خون را کاهش دهد
  5. سطح کورتیزول را نیز پایین آورد
  6. چربی انباشته بدن را کاهش دهد
  7. سلامت قلب و عروق را بهبود بخشد
  8. سیستم گوارش را تنظیم نماید
  9. حافظه را تقویت کند
  10. فشارخون را کاهش دهد
  11. به داشتن خوابی راحت‌تر کمک کند
  12. بدن شما را ضد عفونی نماید
  13. سردردهای طبیعی را درمان کند
  14. اگزما را بر طرف کند

خواص ضد سرطانی زردچوبه و کورکومین

مهم‌ترین خاصیت زردچوبه همان خاصیت ضد سرطانی آن است. کورکومین رنگدانه زردی است که در زردچوبه وجود دارد و مطالعات متعدد انجام شده در طی چند سال گذشته، نشان داده‌اند که کورکومین با سرکوب تکثیر و متاستاز سلولی و ایجاد القای مرگ سلولی، اثرات ضد سرطانی قابل توجهی دارد و از بروز برخی سرطان‌ها جلوگیری می‌کند.

كركومین دارای اثرات محافظتی خاصی در برابر بروز سرطان است. این ماده با توقف چرخه سلولی و جلوگیری از تکثیر سلول‌های سرطانی، از رشد و تکثیر آن‌ها جلوگیری می‌نماید.

زردچوبه و سرطان پستان

کورکومین دارای اثرات مهار کننده‌ی قابل توجهی بر روی سلول‌های سرطانی در پستان است که شایع‌ترین نوع سرطان در زنان سراسر جهان می‌باشد. علاوه بر این، کورکومین مانع از تکثیر سلول‌های بنیادی سرطان پستان (BCSC) می‌شود و لذا از عود این سرطان نیز جلوگیری می‌کند. این ماده باعث سرکوب تکثیر سلول‌های BCSC و مهار متاستاز شده و در نهایت از تشکیل تومور ممانعت می‌کند.

اثر جلوگیری از تکثیر سلول‌های سرطانی توسط کورکومین را می‌توان به توانایی آن در تنظیم پروتئین کیناز، تنظیم چرخه سلولی، و عوامل رونویسی نسبت داد.

نتایج تحقیقات و آزمایشات در رابطه با زردچوبه

علاوه بر این کرکومین بر فعالیت تلومراز نیز تاثیر می‌گذارد. كركومین فعالیت تلومراز را در سلول‌های لوسمی انسانی و سلول‌های تومورمغزی مهار نموده و از رشد آن‌ها جلوگیری می‌کند. تحقیقات آزمایشگاهی و حیوانی نشان داده‌اند که کورکومین ممکن است از سرطان جلوگیری کند، گسترش سرطان را کند نموده، شیمی درمانی را موثرتر کند و سلول‌های سالم را از آسیب‌های پرتودرمانی محافظت کند.

این ماده دارای اثرات درمانی متوعی است که شامل اثرات ضد التهابی، پیشگیری شیمیایی، سرکوب کننده و ضد متاستاز می‌باشد. تحقیقات انجام شده در مورد مسیرهای سیگنالینگی که توسط کورکومین هدف قرار می‌گیرند نشان داده‌اند که این ماده به شدت در فرآیندهای کلیدی مانند حمله سلولی و مرگ سلولی نقش دارد.

لذا این ماده، یک داروی امیدوار کننده برای پیشگیری و درمان سرطان به حساب می‌آید. با این حال، استفاده از کورکومین به عنوان یک درمان ضد سرطانی قوی به دلیل حل شدن اندک آن در آب و جذب ضعیف این ترکیب دارای محدودیت‌هایی است. موثرترین حلال برای کورکومین، DMSO است که یک محلول سمی می‌باشد.

زردچوبه بر روی کدامیک از انواع سرطان‌ها بیشترین تاثیر را دارد

عوارض و اثرات جانبی مصرف بیش از حد از زردچوبه و کورکومین

زردچوبه‌ای که در آشپزی مورد استفاده قرار می‌گیرد هیچگونه مشکلی را به وجود نمی‌آورد. اما ما نمی‌دانیم که آیا استفاده از کورکومین از لحاظ پزشکی می‌تواند بی‌خطر باشد یا نه. مطالعاتی که تا کنون انجام شده‌اند نشان می‌دهند که مصرف نرمال این ماده عوارض اندکی را به همراه دارد.

اما در مورد عوارض جانبی مصرف آن در مقادیر زیاد برای درمان یا جلوگیری از سرطان اطلاعات زیادی وجود ندارد. بسیاری از مردم ابتلا به درد معده را به دلیل مصرف زردچوبه گزارش کرده‌اند. علاوه بر این مشکلات پوستی زیادی نیز به دلیل مصرف بیش از حد این ادویه گزارش شده است.

لذا در این راستا اداره تنظیم مقررات دارو و بهداشت و درمان (MHRA) هشدار داده است که مصرف بیش از حد زردچوبه می‌تواند به کبد فرد آسیب بزند و علائمی نظیر موارد زیر را به وجود آورد:

تریتا را در جهت رسیدن به اهدافش حمایت کنید:

منابع:

  1. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/07357907.2016.1247166
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5386596/
  3. https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/cancer-in-general/treatment/complementary-alternative-therapies/individual-therapies/turmeric
  4. https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/cancer-in-general/treatment/complementary-alternative-therapies/individual-therapies/turmeric
  5. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2213453018300533
  6. https://www.besthealthmag.ca/best-eats/nutrition/20-amazing-health-benefits-of-turmeric/
  7. https://en.wikipedia.org/wiki/Turmeric
  8. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/07357907.2016.1247166

اشتراک گذاری:

مطالب مرتبط
سهیلا دوست‌پژوه

سهیلا دوست‌پژوه

علاقه مند به ترجمه و تالیف و نویسندگی