دیابت نوع 2 یا دیابت شیرین، نوعی بیماری است که در آن سلولهای بدن نسبت به انسولین تولید شده توسط پانکراس مقاوم میشوند و یا این که پانکراس مقادیر کافی انسولین را تولید نمیکند. بنابراین بدن برای تنظیم میزان سطح قند خون یا همان گلوکز نیاز به انسولین خواهد داشت.
دیابت نوع 2 اغلب با چاقی، فشارخون بالا و کلسترول بالا همراه است. این شرایط بر جوانان بیشتر تاثیر گذار بوده و برای تنظیم انسولین خون، برخی از افراد را نیازمند به تزریقات انسولینی میکند.
دیابت نوع 2 اغلب بدون هیچ علامتی بروز مییابد و یا علائم بسیار خفیفی دارد که اغلب بدون توجه باقی میمانند. به همین دلیل، آزمایش قند خون از اهمیت ویژهای برخودار است چرا که میتواند دیابت را در همان مراحل اولیه تشخیص داده و برای جلوگیری از بروز عوارض میتوان سریعاٌ درمان را آغاز کرد. علائم دیابت ممکن است شامل موارد زیر باشد:
عوامل افزایش خطر ابتلا به بیماری دیابت نوع 2 عبارتند از:
پزشک بعد از بررسی بالینی و مشاهده علائم، آزمایشاتی را برای تایید تشخیص دیابت تجویز مینماید که عبارتند از:
یک آزمایش خون ساده است که میزان گلوکز خون را اندازهگیری میکند. این آزمایش میتواند پس از یک دوره ناشتایی (FBS) یا در زمان تصادفی (OGGT) اندازهگیری شود. مقدار قند خون ناشتا (126mg/dl،(7mmol/L یا بیشتر از آن در دو آزمایش جداگانه نشانه دیابت میباشند.
یک آزمایش خون است که در آن میزان قند خون بالا را در طی 2 تا 3 ماه گذشته مورد بررسی قرار میدهد.
تست خونی برای کنترل دیابت یا همان تست A1C چیست؟
هنگامی که پزشک در مورد تشخیص دیابت مشکوک است، میتواند مورد استفاده قرار گیرد. سطوح قند خون بعد از مصرف نوشیدنی حاوی مقدار مشخصی از گلوکز در زمانهای مشخصی اندازهگیری میشود.
اگر آزمایش تست تحمل گلوکز خوراکی و قند خون ناشتا مقادیر مرزی را نشان دهند، احتمالا فرد با حالت پیش دیابتی تشخیص داده میشود. همچنین اگر دیابت نوع 2 تشخیص داده شود، پزشک احتمالا برای جلوگیری از بروز عوارض دیابت، آزمایشهای خونی با فواصل منظمی را برای کنترل قند خون و تنظیم انسولین بدن توصیه خواهد نمود.
درمان دیابت نوع 2 شامل موارد زیر میگردد:
هدف درمان دیابت نوع 2 جلوگیری از عوارض ناشی از دیابت مانند بیماری قلبی و کلیوی، مشکلات چشمی و عصب میباشد. این نه تنها شامل کنترل قند خون، بلکه فشارخون و کلسترول نیز میگردد. اولین راهکار برای انجام این کار معمولا تغییر سبک زندگی است.
گلوکز خون تحت تأثیر شرایط زیر قرار میگیرد:
روشهایی که میتوانید به کمک آن سطح قند خون را نسبتا پایدار و سالم نگه دارید عبارتند از:
مواد غذایی حاوی فیبر بالا و قندهای با GI پایین برای افراد مبتلا به دیابت توصیه میشود. از شاخص گلیسمی میتوان به عنوان راهنما در انتخاب غذاهای حاوی قند استفاده کرد. غذاهایی با مقادیر شاخص گلیسمی GI پایین به این معنی است که جذب آهستهای در بدن دارند و سطح قند خون را به طور پیوسته افزایش میدهند.
غذاهای با GI بالا، سبب افزایش ناگهانی سطح قند خون میشوند. خوردن غذاهایی با GI پایین میتواند به افراد مبتلا به دیابت کمک کند تا از افزایش آنی سطوح قند خون جلوگیری کنند. به طور کلی، غذاهای خام، فرآوری نشده دارای GI پایین هستند و غذاهای فرآوری شده اغلب شاخص گلیسمی بالایی دارند.
اگر تغییرات سبک زندگی کافی نباشد، پزشک ممکن است داروهایی را برای کاهش قند خون تجویز نماید. انواع مختلفی از داروهایی که گلوکز خون را پایین میآورند و به روشهای مختلفی عمل میکنند عبارتند از:
اگر یک نوع دارو نتواند به تنهایی قند خون را به مقدار و سطح طبیعی برساند، پزشک ممکن است مصرف بیش از یک نوع دارو را تجویز نماید.