نارسایی قلبی چیست؟

علل، علائم و درمان نارسایی قلبی

نارسایی قلبی به ناتوانی قلب در پمپ کردن خون کافی به اندام‌های بدن گفته می‌شود. در صورتی که جریان خون کافی نباشد، تمام اندام‌های حیاتی بدن از کار می‌­افتند. در برخی از افرادی که نارسایی قلبی دارند، قلب به سختی می‌تواند خون کافی به اندام‌های بدن برساند.

سایر افراد ممکن است دچار سفتی عضله قلب شده باشند که مانع از خون‌رسانی به قلب شود یا خون‌رسانی به قلب را کاهش دهد. نارسایی قلبی ممکن است سمت راست یا چپ یا هر دو طرف قلب را درگیر کند. این بیماری می‌تواند حاد (کوتاه مدت) یا مزمن (بلند مدت) باشد.

در نارسایی حاد قلب، علائم ناگهانی بروز کرده و تقریبا سریع رفع می‌شوند. این نوع بیماری اغلب پس از حمله قلبی رخ می‌دهد. ممکن است در اثر مشکلات دریچه‌ای قلب که جریان خون در قلب را کنترل می‌کند نیز اتفاق بیفتد. در نارسایی مزمن قلب، علائم دائمی است و به تدریج بیشتر نمی‌شود. بیشتر نارسایی‌های قلبی از نوع مزمن است.

علائم نارسایی قلبی

  • خستگی شدید
  • افزایش وزن ناگهانی
  • کاهش اشتها
  • سرفه مداوم
  • ضربان قلب نامنظم
  • تپش قلب
  • تورم شکم
  • تنگی نفس
  • تورم پا و قوزک پا
  • بیرون‌زدگی رگ‌های گردن

دلایل نارسایی قلبی

نارسایی قلبی معمولا با بیماری دیگری در ارتباط است. شایع‌ترین علت نارسایی قلبی، بیماری عروق کرونری (CAD) است که موجب تنگی عروقی می‌شود که خون و اکسیژن به قلب می‌رسانند. سایر بیماری‌هایی که خطر بروز نارسایی قلبی را افزایش می‌دهند، عبارتست از:

انواع نارسایی قلبی

1- نارسایی قلبی در سمت چپ قلب (نارسایی بطن چپ):

شایع‌ترین نوع نارسایی قلبی است. بطن چپ قلب در پایین و سمت چپ قلب قرار دارد. بطن چپ، خون سرشار از اکسیژن را به اندام‌ها می‌رساند. نارسایی سمت چپ قلب زمانی رخ می‌دهد که بطن چپ به خوبی خون را پمپ نمی‌کند و اندام‌های بدن از دریافت خون اکسیژن‌­دار محروم می‌شود. این خون در عوض به داخل شش‌ها می‌رود و موجب تنگی نفس و تجمع مایعات اضافی ریه می‌شود.

2- نارسایی قلبی در سمت راست قلب(نارسایی بطن راست):

بطن راست وظیفه دارد که خون را به شش‌ها پمپ کند تا از شش‌ها اکسیژن دریافت کند. نارسایی قلبی در سمت راست، موقعی رخ می‌دهد که بطن راست قلب نمی‌تواند وظیفه خود را به خوبی انجام دهد. تجمع خون در شش‌ها که در اثر نارسایی بطن چپ رخ می‌دهد، موجب می‌شود که بطن راست بیشتر کار کند.

فعالیت زیاد بطن راست باعث می‌شود که به بطن راست فشار بیاید و از کار بیفتد. نارسایی بطن راست در اثر بیماری‌های دیگر نیز رخ می‌دهد مثل بیماری ریوی. علامت نارسایی بطن راست، تورم اندام‌های تحتانی است. این تورم ناشی از انباشته شدن مایعات در پا، ساق پا و شکم است.

3- نارسایی دیاستولیک قلبی:

زمانی رخ می‌دهد که ماهیچه قلب سفت می‌شود. این سفتی که به خاطر بیماری قلبی است، به این معناست که خون به راحتی در قلب جمع نمی‌شود. به این بیماری، اختلال دیاستولیک هم می‌گویند. این بیماری که در زنان شایع‌تر است، منجر به نرسیدن خون به اندام‌های بدن می‌شود.

4- نارسایی سیستولیک قلبی:

زمانی رخ می‌دهد که ماهیچه قلب نمی‌تواند منقبض شود. انقباض قلب برای پمپ شدن خون اکسیژن‌دار به اندام‌های بدن ضروری است. به این بیماری، اختلال سیستولیک هم می‌گویند که معمولا موقعی ایجاد می‌شود که قلب ضعیف و متورم می‌شود. نارسایی سیستولیک قلبی در مردان شایع‌تر است.

نارسایی سیستولیک و دیاستولیک ممکن است در سمت چپ یا راست یا در هر دو سمت قلب رخ دهد.

چه کسانی در معرض خطر نارسایی قلبی قرار دارند؟

افراد سیاه‌پوست بیشتر از دیگر نژادها ممکن است به این بیماری دچار شوند. شیوع این بیماری در مردان بیشتر است. افرادی که دچار بیماری‌هایی هستند که به قلب آسیب میزند (از جمله آنمی، کم کاری و پرکاری تیروئید، آمفیزم)، بیشتر از دیگران در معرض خطر نارسایی قلبی قرار دارند. سیگار کشیدن، مصرف غذاهای با چربی و کلسترول بالا، کم تحرکی و اضافه وزن خطر نارسایی قلبی را افزایش می‌دهد.

درمان نارسایی قلبی

بسته به شدت بیماری متفاوت است. درمان اولیه علائم را به سرعت بهبود می‌دهد ولی همچنان باید هر سه ماه یا شش ماه یک بار به طور منظم آزمایش بدهید. هدف اصلی از درمان، افزایش طول عمر است.

داروهای مرتبط با نارسایی قلبی

در مراحل اولیه بیماری نارسایی قلبی، می‌توان داروهایی تجویز کرد تا علائم تسکین یابد و از وخیم‌تر شدن بیماری جلوگیری شود. این داروها تجویز می‌شوند تا:

  • توانایی پمپاژ قلب را افزایش دهند
  • لخته‌های خونی را کاهش دهند
  • ضربان قلب را در صورت لزوم کاهش دهند
  • سدیم اضافی را دفع کرده و پتاسیم وارد بدن کنند
  • میزان کلسترول را کاهش دهند

تریتا را در جهت رسیدن به اهدافش حمایت کنید:

منابع:

  1. https://www.healthline.com/health/heart-failure#prevention

اشتراک گذاری:

مطالب مرتبط
ایمان حجتی

ایمان حجتی

هرچند در دانشگاه صنعتی اصفهان تحصیل کرده ام، ولی معتقد هستم که داشتن تحصیلات دانشگاهی تنها راه کسب علم و رسیدن به موفقیت نیست، بلکه فقط یکی از هزاران راه است. از تجربه کردن چیزهای جدید لذت می برم و سعی میکنم تک بعدی نباشم.

Although I've studied at Isfahan University of Technology, I believe that having academic education is NOT the only way of gaining knowledge and reaching to success, but just one of thousands. I enjoy trying new things much and try not to be one-dimensional person.