فتق معمولا زمانی رخ میدهد که یکی از اعضا یا قسمتهای بدن با اعمال فشار از دیواره عضله یا بافتی که آن را در بر گرفته بیرون بزند. به عنوان مثال، رودهها ممکن است از نواحی ضعیف دیواره بطنی بیرون بزنند. رایجترین نوع فتق، فتق بطنی است، اما این عارضه میتواند در قسمت بالای ران، ناحیه شکم و یا کشاله ران نیز رخ دهد.
اکثر فتقها خطرناک نیستند، اما بعضی از آنها میتوانند خطرناک باشند. فتق ممکن است در هنگام تولد (به صورت مادرزادی) وجود داشته باشد، یا ممکن است بعدا به وجود آید.
فتق معمولا به دلیل ضعف عضلانی و فشار رخ میدهد و بسته به علت به وجود آورنده آن، ممکن است به تدریج و یا به سرعت گسترش یابد. علل رایج ابتلا به فتق عبارتند از:
در کل میتوان گفت که هر چیزی که باعث اعمال فشار به دیوارههای داخل شکم شود میتواند سبب بروز فتق گردد. علاوه بر این، چاقی، تغذیه نامناسب و سیگار کشیدن، میتوانند عضلات را تضعیف نموده و فتق را تشدید کنند.
شایعترین نشانه فتق، احساس ورم و توده در منطقه آسیب دیده است. در صورت ابتلا به فتق معمولا در حالت ایستاده، خم شدن و یا در زمان سرفه شدید، میتوانید فتق خود را لمس کنید. اگر کودک شما به فتق مبتلا باشد، ممکن است فقط زمانی که گریه میکند بتوانید توده غده مانندی را در ناحیه شکم او احساس کنید.
علائم این نوع فتقها بسیار شبیه به فتقهای اینگوینال هستند هر چند به دلیل محل فتق، ممکن است تشخیص توده دشوار باشد.
روند و نوع درمان فتق به ابعاد فتق و شدت علائم در فرد بستگی دارد. پزشک ممکن است گزینههای زیادی نظیر تغییر سبک زندگی، دارو یا جراحی را برای درمان فتق پیشنهاد کند.
در بیشتر شرایط، تغییرات غذایی میتوانند علائم فتق را کاهش دهند، اما فتق را از بین نمیبرند. لذا بهتر است از وعدههای غذایی زیاد یا سنگین اجتناب نموده و همچنین پس از مصرف وعده غذا مدتی را به خم شوید تا فشار کمتری به شکم وارد شود.
سعی کنید تناسب اندامتان را حفظ نمایید. برخی تمرینات ورزشی ممکن است به تقویت عضلات اطراف فتق کمک نموده و علائم فتق را کاهش دهند. با این حال، انجام تمرینات شدید میتواند به عضلات موجود در ناحیه فتق فشار آورده و فتق را بدتر کنند. بنابراین بهتر است در مورد چگونگی انجام تمرینات ورزشی با پزشک، و یا متخصص فیزیوتراپی خود صحبت کنید.
اگر اینگونه تغییرات باعث کاهش علائم فتق شما نشد، ممکن است به عمل جراحی برای برداشتن فتق نیاز داشته باشید. علاوه بر این شما میتوانید علائم فتق را از طریق اجتناب از مصرف غذاهایی که باعث رفلاکس اسید یا سوزش معده میشوند، مانند غذاهای تند و غذاهای حاوی سس گوجه فرنگی کاهش دهید.
همچنین شما میتوانید از طریق کاهش وزن و ترک سیگار از رفلکس اسید معده جلوگیری نموده و علائم فتق را کاهش دهید، داروهایی که اسید معده را کاهش میدهند، نیز میتوانند فتق را تسکین داده و علائم را بهبود بخشند.
اگر فتق شما در حال رشد بوده، بزرگتر شده یا درد آن بیشتر شود بهتر است آن را به وسیله جراحی بردارید. فتقها را میتوان با جراحی باز یا لاپاروسکوپی برداشت. جراحی لاپاروسکوپی با استفاده از یک دوربین و تجهیزات جراحی کوچک انجام میشود و لذا آسیب کمتری را به بافت اطراف وارد میکند.
جراحی باز به دوره طولانیتری برای بهبود نیاز دارد که ممکن است تا 6 هفته به طول انجامد. فتق دوره نوزادی اغلب توسط متخصص کودکان و در مهد کودک تشخیص داده شده و ممکن است از یک جراح اطفال خواسته شود تا معاینه نهایی را انجام دهد.