این تودهها خوشخیم هستند، اما میتوانند با تومورها اشتباه گرفته شوند. این ضایعات که بدون درد هستند و عمدتا شامل عناصر فیبروتیک و التهابی میشوند، میتوانند به عنوان سرطان سینه شناسایی گردند. این حالت بیشتر در زنان مبتلا به دیابت نوع 1 طولانی مدت (بالای 15 سال) تشخیص داده میشود، اما این وضعیت در مردان نیز گزارش شده است.
در حالی که سطوح پایدار قند خون بالا میتواند بر روی گسترش ماستوپاتی دیابتی تأثیر بگذارد، همانند یک عارضه دیگر دیابت مانند نوروپاتیها، علت بروز این شرایط مشخص نیستند.
ماستوپاتی دیابتی غالبا در بیماران مبتلا به دیابت نوع 1 یافت میشود، اما علت آن تا حد زیادی ناشناخته است. به طور کلی، به نظر میرسد که به علت یک پروتئین خود ایمنی باشد.
طبق تحقیقات انجام شده 13 درصد زنان مبتلا به دیابت نوع 1 و قبل از دوران یائسگی به این حالت دچار میشوند. همچنین این بیماران ممکن است مشکلات دیگری همچون بیماریهای کلیوی یا نروپاتی و یا مشکلات چشمی، مفصلی و تیروئیدی داشته باشند.
یک نظریه ارائه شده توسط محققان نشان میدهد که بیماران دیابتی نوع 2 مبتلا به ماستوپاتی دیابتی در معرض انسولین خارجی قرار دارند که ممکن است با پیشرفت بیماری در ارتباط باشد. با این حال مطابق با دیابت نوع 1 در این دیابت هم شواهد علمی برای شناسایی علت وجود ندارد.
علائم متداول این حالت شامل لمس تودههای:
این علائم میتوانند یک سینه و یا هر دو را درگیر نمایند و میتوانند در زنان و هم مردان رخ دهند. این ضایعات ممکن است در برخی افراد قابل لمس نباشند.
تشخیص دقیق ماستوپاتی دیابتی برای جلوگیری از جراحیهای غیر ضروری مهم است. اگر قبلا هم تودههای موجود در سینه را احساس میکردید ولی آنها را با نسبت دادن به دیابت خود نادیده میگرفتید، باید فورا توسط پزشک ویزیت شوید، چرا که سرطان سینه بسیار شایعتر از ماستوپاتی دیابتی است.
در ابتدا از یک تصویر اولیه که شامل ماموگرافی میشود، استفاده گردیده و برای تشخیص موثر از بیوپسی هم میتوان استفاده کرده و یا حتی در مواردی آن را خارج نمود. علاوه بر این، ممکن است یک آزمایش HbA1c برای ارزیابی سطح گلوکز افراد مبتلا به دیابت و همچنین اینکه آیا آنها در معرض خطر عوارضی همچون ماستوپاتی دیابتی قرار دارند، تجویز گردد.
تودهها و ضایعات سینه ممکن است از طریق جراحی برداشته شوند اما اعتقاد بر این است که آنها ظرف پنج سال دوباره رشد میکنند و در طول زمان میتواند تعداد و اندازه آنها افزایش یابد. به همین دلیل یک بیوپسی که تحت هدایت سونوگرافی انجام میشود و بخش مرکزی تودهها را حذف میکند، توسط پزشکان توصیه میشوند.
عود مجدد میتواند شایع باشد، به نظر میرسد که ماستوپاتی دیابتی افراد را در معرض افزایش سرطان سینه قرار نمیدهد و تودههای ماستوپاتی به سرطان تبدیل نخواهند شد.
تفاوت اعظمی که بین تودههای سرطانی با تودههای ماستوپاتی وجود دارد اینست که این تودهها برخلاف تودههای سرطانی دردناک نیستند. و توزیع آنها در یک سینه، یا هر دو سینه، بصورت مجزا و یا پراکنده وجود دارند. این شرایط حالت وخیم و یا مرحله قبل از وخیم شدن نیستند، بلکه بعنوان یک شرایط خود محدود شونده که نیاز به درمان خاصی ندارد، در نظر گرفته میشوند.