علت دردهای مزمن لگنی pelvic pain در خانم‌ها چیست؟

علت دردهای لگنی در بانوان چیست؟

دردهای لگنی یکی از آزاردهنده‌ترین دردها در بانوان است که بسته به شدت آن ممکن است تاثیر زیادی در زندگی آن‌ها داشته باشد. درد لگن در قسمت پایین شکم، قسمت کشاله ران و دور کمر وجود دارد گاهی اوقات درد لگن نشان دهنده عفونت یا مشکل سیستم تناسلی نیز می‌باشد، در این صورت، حتما باید با پزشک در این باره صحبت کنید. در ادامه با علل مختلف درد‌های لگنی و نحوه درمان آن‌ها آشنا خواهید شد.

درد لگن و گرفتگی دوران قاعدگی

اسپاسم شکم  و درد کمر در دوران قاعدگی ممکن است باعث درد شدید در لگن زنان شود. به گفته متخصصان زنان و زایمان (ACOG)، این دردها در زنان بیشتر از دختران گزارش شده است.

نحوه درمان:

  • در این مدت باید شکم و کمر را گرم نگه داشت.
  • داروهای بدون نسخه مانند ایبوپروفن (Advil) و ناپروکسن (Aleve)  و مفنامیک اسید هم‌چنین به کاهش درد کمک می‌کنند.

تخمک‌گذاری و دردهای مزمن لگنی

زنان، دردهای لگنی را در طول تخمک‌گذاری تجربه می‌کنند. این شرایط ماتلشمرز (mittelschmerz) نام دارد. پزشکان از این واژه آلمانی برای توصیف تخمک‌گذاری دردناک استفاده می‌کنند. هنگامی که تخمک‌گذاری شروع می‌شود، تخمدان‌ها یک تخمک را همراه با یک مایع دیگر آزاد می‌کنند.

سپس تخم به داخل لوله رحم و وارد رحم می‌شود. مایع آزاد شده توسط تخمدان می‌تواند در داخل ناحیه لگن گسترش یابد، گاهی اوقات این موضوع باعث ایجاد تحریک در لگن و منجر به درد می‌شود. این درد ممکن است برای چند دقیقه یا چند ساعت ادامه داشته باشد و ممکن است بسته به اینکه کدام تخمدان تخمک را آزاد کرده، موقعیت درد متفاوت باشد. درد موقت است و نیازی به درمان خاصی ندارد.

التهاب مثانه می‌تواند منجر به درد لگن شود

از دیگر مواردی که در دردهای لگنی خانم‌ها تاثیر دارد التهاب مثانه است. این عارضه ممکن است به ادرار دردناک و درد در طول رابطه جنسی نیز بی‌انجامد. زیرا باکتری‌های واژینال، رکتوم یا پوست به مجرای ادرار وارد می‌شوند و به سمت مثانه حرکت می‌کنند. عفونت‌های مجاری ادراری در زنان بسیار رایج هستند.

نحوه درمان:

تجویز یک دوره 7 الی 14 روزه آنتی بیوتیک می‌تواند به بیماری‌های کلیوی و سایر بیماری‌های عفونی کمک بسیاری کند.

عفونت‌های منتقله از راه جنسی منجر به درد لگن می‌شوند

درد لگن ممکن است به علت انتقال عفونت جنسی مانند گونوره یا کلامیدیا باشد. این بیماری‌ها باعث درد شدید لگن به همراه خون‌ریزی بین دوره‌ها و تغییرات واژینال است. هر فردی که این تغییرات را تجربه کند حتما باید به پزشک مراجعه کند.

نحوه درمان:

  • تجویز آنتی بیوتیک
  • رابطه جنسی باید تحت شرایط خاص باشد تا عفونت از بدن پاک شود.

ارتباط آندومتریوز و درد لگن

آندومتریوز زمانی اتفاق می‌افتد که آندومتر یا بافتی که داخل رحم قرار دارد، خارج از رحم رشد می‌کند. اندومتریوز علت درد مزمن و طولانی مدت لگن در برخی از زنان است. اندومتریوز ممکن است برای بعضی از زنان باردار مشکل‌ساز باشد.

نحوه درمان:

  • پزشکان بسته به شدت علائم آنتی بیوتیک تجویز می‌کنند.

سندرم روده تحریک‌پذیر می‌تواند دردهای لگن را تشدید کند

سندرم روده تحریک‌پذیر (IBS) یک اختلال روده‌ای است که باعث درد و علائمی مانند یبوست، اسهال و نفخ می‌شود. علائم IBS در طول زمان به خصوص پس از یک حرکت روده‌ای به وجود می‌آیند و از بین می‌روند. هیچ درمانی برای IBS وجود ندارد، بنابراین درمان با تغییرات در رژیم غذایی، کاهش میزان استرس درمان می‌شود.

سنگ‌های مجاری ادراری و درد لگن

سنگ‌های موجود در دستگاه ادراری شامل نمک و مواد معدنی مانند کلسیم هستند. این مواد معدنی می‌توانند کریستال‌ها را در مثانه یا کلیه ایجاد کنند و باعث ایجاد درد در لگن یا کمر شوند. سنگ‌ها هم‌چنین ممکن است رنگ ادرار را تغییر دهند و به شکل قهوه‌ای تیره یا قرمز نشان دهند.

برخی از سنگ‌ها نیازی به درمان ندارند، اما عبور از آن‌ها ممکن است دردناک باشد. در موارد دیگر پزشک ممکن است با روش‌های سنگ شکن و خوردن مقدار آب زیاد درمان کنند.

حاملگی خارج رحمی

حاملگی خارج رحمی زمانی رخ می‌دهد که جنین در خارج از رحم شروع به رشد می‌کند. زنان ممکن است احساس درد شدید و گرفتگی را در لگن خود تجربه کنند. علائم دیگر عبارتند از حالت تهوع، خون‌ریزی واژینال و سرگیجه است.

این وضعیت بسیار خطرناک است و باید هر چه زودتر درمان شود. درمان این عارضه نیز با جراحی یا کورتاژ انجام می‌شود.

کیست‌های تخمدان

کیست تخمدان زمانی اتفاق می‌افتد که تخمدان‌ها یک تخمک را آزاد کنند. فولیکول تخمگذار ممکن است به طور کامل برای باز کردن تخم نباشد و یا ممکن است با مایع پوشیده شود. کیست رحم ممکن است موجب نفخ، و دردهای لگنی شدید شود.

اکثر کیست‌ها غیرقابل تشخیص هستند. اما بعضی از آن‌ها در ابعاد بزرگ می‌تواند با سونوگرافی قابل تشخیص باشد. در بسیاری از موارد، کیست تخمدان به خودی خود از بین می‌رود. در بعضی موارد، کیست ممکن است خون‌ریزی ایجاد کرده و موجب دردهای شدید لگنی و کمر شود که در این صورت نیاز است حتما به پزشک مراجعه کنید.

تریتا را در جهت رسیدن به اهدافش حمایت کنید:

منابع:

  1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/323796.php
  2. https://en.wikipedia.org/wiki/Pelvic_inflammatory_disease

اشتراک گذاری:

مطالب مرتبط
معصومه راهی

معصومه راهی

معصومه راهی هستم،کارشناس مترجمی زبان انگلیسی،مدت ۴ سال سابقه ترجمه دارم و اعتقاد دارم تنها راه رسیدن به موفقیت انجام کاریست که بهش علاقه داری

I m masoomeh rahi and im bachelors degree in english translation.i translated in 4 years and i believe that the only way to success is to love what to do