بیماری ایدز توسط حمله ویروس HIV به دستگاه ایمنی بدن ایجاد میشود. ویروس HIV به سلولهای T+CD4 حمله میکند و به تدریج مقاومت آن را از بین میبرد. به همین دلیل کسانی که به بیماری ایدز مبتلا هستند بیشتر در معرض سرطان و بیماریهای عفونی قرار میگیرند.
ایدز بیماری منتقله از راه جنسی است که البته با روشهای زیر هم انتقال مییابد. راههای انتقال بیماری ایدز عبارت است از :
نکته: این ویروس باید از طریق تماس مستقیم با غشای مخاطی و بافت آسیب دیده انتقال یابد که فرد دیگر را مبتلا کند. برای انتقال از طریق سوزن یا سرنگ نیز، ویروس باید مستقیما به جریان خون تنظیم شود.
علائم ایدز از فردی به فرد دیگر متفاوت است. در بعضی افراد بعد از 2 تا 4 هفته بعد از انتقال ویروس فرد علائمی مانند آنفولانزا از خود بروز میکند. این بیماری باعث تورم گرههای لنفاوی در بازو و در ناحیه کشاله ران میشود و ممکن است در افراد دیگر به شکل بثورات ظاهر شوند. بعضی افراد این علائم را چندین سال بعد نیز تجربه نمیکنند. تنها راه مطمئن بودن آزمایش خون است. علائم ایدز مرحله به مرحله متفاوت است. علائم خاص ابتلا به این ویروس عبارت است از:
این مرحله HIV مزمن نامیده میشود. در این مرحله پس از آزمایش خون داروهای ضد ویروسی تجویز میشود.
HIV اغلب با آزمایش خون یا بزاق برای آنتی بادیهای ویروس تشخیص داده میشود. متاسفانه بدن شما برای توسعه این آنتی بادیها معمولا 12 هفته نیاز به زمان دارد. تست سریعتری برای تشخیص HIV وجود دارد که یک پروتئین تولید شده است که توسط ویروس بلافاصله بعد از عفونت، انجام میشود. این پروتئین به راحتی میتواند عفونت را تشخیص دهد.
سلولهای T+CD4 سلولهای سفید خون هستند که توسط ویروس HIV مورد حجوم قرار میگیرند. حتی زمانی که هیچ اطلاعی از بیماری خود ندارید سلولهای T+CD4 خون شما زیر 200 است.
این آزمایش مقدار ویروس را در خون شما اندازهگیری میکند. پزشک همچنین آزمایشاتی را برای بررسی عفونتهای دیگر از جمله بیماری:
در حال حاضر هیچ درمانی برای بیماری ایدز وجود ندارد. اما میتوان به وسیله برخی از داروها آن را کنترل کرد. این درمان، درمان ضد رترو ویروسی یا ART است. ART بدون در نظر گرفتن تعداد گلبولهای سفید خون تجویز میشود.
هر فرد مبتلا به عفونت اچ آی وی، بدون در نظر گرفتن تعداد سلولهای CD4+T، باید از داروهای ضد ویروسی استفاده کند. اما در این موارد باید هر چه سریعتر درمان را شروع کنید:
مهار کنندههای ترانس کپیتاز که با ویروس مبارزه میکند: نمونههایی از آن عبارتند از efavirenz (Sustiva)، etravirine Intelence و nevirapine Viramune.
مهار کنندههای ترانس کپسول معکوس: نمونههایی از این داروها Abacavir Ziagen و داروهای ترکیبی Emtricitabine / Tenofovir Truvada، Descovy Tenofovir alafenamide / Emtricitabine و Lamivudine-Zidovudine Combivir میباشد.
مهار کنندههای انتگرال از طریق غیر فعال کردن پروتئین به نام انتگاز عمل میکنند.
ممکن است تا آخر عمر مجبور به مصرف دارو باشید. طبیعتا هر دارویی عوارض خاص خود را دارد در این شکی نیست اما برخی عوارض جانبی ممکن است بسیار خطرناک باشد که بهتر است با پزشک خود در این زمینه مشورت کنید.
شما میتوانید به سادگی با عضویت در تریتا و با ورود به بخش کاربری از امکانات سامانه پزشک هوشمند نیز استفاده کنید، همچنین قادر خواهید بود آزمایش خون و ایدز خود را در تریتا ثبت و بدون نیاز به پزشک، مقادیر موجود در آزمایش خود را تفسیر کنید. لطفا پس از ورود به بخش آزمایشات خون مراجعه کنید.