قلب از حساسترین اعضای بدنمان است و لازم است که هر چیزی در ارتباط با آن را جدی بگیریم و رسیدگی به آن را پشت گوش نیندازیم. یکی از موارد مربوط به قلب که باید جدی گرفته شود تپش قلب است. البته که قلب همهی ما انسانها میتپد، اما منظور از تپش قلب تپشی است که آن را به وضوح احساس کنیم، خصوصاً تپش قلبی که به صورت ناگهانی بروز میکند.
فارغ از موارد بالا، گاه منظور از تپش قلب در واقع تپش نامنظم قلب است. در کل چه تپش قلب محکم باشد، چه سریع باشد و چه نامنظم باشد در هر صورت باید جدی گرفته شود.
البته خبر خوب این است که در اغلب موارد تپش قلب ناشی از مشکل خطرناکی نیست، اما در برخی موارد میتواند نشانهی یک مشکل جدی باشد و بنابراین به هیچ عنوان نباید آن را نادیده گرفت. این نوشتار بر روی تپش قلب تمرکز دارد. در ادامه خواهیم گفت که چه مواردی میتوانند علت تپش قلب باشند و همچنین برای نرمال کردن تپش قلب چه کارهایی باید انجام داد و البته در چه مرحلهای باید به پزشک مراجعه کرد.
موارد متعددی میتوانند علت تپش قلب باشند. رایجترینِ آنها عبارتاند از:
میبینید که اکثر علل تپش قلب بیخطر هستند، اما در عین حال برخی از آنها میتوانند خطرناک باشند مانند آریتمی و سایر بیماریهای قلبی.
در صورتی که تپش قلب با یک یا چند مورد از علائم زیر همراه باشد باید بی درنگ به اورژانس مراجعه شود:
هر یک از این علائم اگر همراه با تپش قلب باشند میتوانند نشانهای از یک وضعیت بد و خطرناک برای بدن باشند و ضروری است که همان لحظه به اورژانس مراجعه شود.
پس از مراجعه به پزشک، در وهلهی اول پزشک یک معاینهی فیزیکی کامل را جهت تشخیص علت اصلی انجام خواهد داد و در ارتباط با برخی موارد مانند موارد زیر پرسشهایی از بیمار خواهد پرسید:
در صورتی که وضعیت بیمار فوری باشد، پزشک بیمار را به یک متخصص قلب ارجاع میدهد و متخصص نیز در ابتدا آزمایشهای زیر را به کار میگیرد:
البته که درمان تپش قلب به علت آن بستگی دارد و با توجه به علت است که پزشک یک یا چند درمان را معرفی میکند. ذکر این نکته خالی از فایده نیست که در برخی موارد علت اصلی تپش قلب یافت نمیشود و بنابراین پزشک قادر به معرفی یک درمان مشخص و دقیق نیست. ولی به عنوان مثال اگر تپش قلب ناشی از شیوهی زندگی فرد باشد، مثلاً ناشی از مصرف زیاد کافئین و یا انجام تمرینات سخت باشد، باید علت را از بین برد تا تپش قلب نیز از بین برود.
چنانکه در بالا نیز گفته شد گاه مصرف برخی داروها همراه با تپش قلب است که البته اگر پزشک اقدام به تعویض داروها کند و داروهایی دیگر به عنوان داروهای جایگزین مورد مصرف قرار گیرند تپش قلب نیز از بین خواهد رفت.
اگر پزشک تشخیص دهد که درمانی برای تپش قلب لازم نیست، باید یک سری کارها انجام شوند تا از بروز دوبارهی تپش قلب پیشگیری شود. از جملهی این کارها که موجب پیشگیری از تپش قلب میشوند میتوان موارد زیر را نام برد: