توکسوپلاسموزیس Toxoplasmosis نوعی بیماری است که در پی ابتلا به عفونت توسط یک انگل (پارازیت) تک سلولی به نام توکسوپلاسما گوندی Toxoplasma gondii ایجاد میشود. این انگل یکی از شایعترین انگلها در جهان به شمار میرود.
این عفونت معمولا از طریق مصرف گوشت خوب پخته نشده آلوده به انگل یا قرار گرفتن در معرض مدفوع گربه آلوده ایجاد میشود. همچنین، توکسوپلاسما میتواند در طول زمان بارداری از مادر به جنین نیز منتقل شود.
توکسوپلاسموزیس در برخی افراد علائمی شبیه به آنفلوانزا ایجاد میکند، اما بیشتر افراد آلوده به این انگل هیچگونه علائمی نشان نمیدهند. در کودکانی که به صورت مادرزادی با این عفونت به دنیا آمدهاند یا افرادی که دارای سیستم ایمنی ضعیفی هستند، علائم ممکن است شدیدتر بروز کند.
اگر شما دارای سلامت عمومی هستید و باردار نیز نمیباشید و علائم عفونت توکسوپلاسموزیس را در خود مشاهده کردید نیازی به درمان نخواهید داشت. تنها کافی است برخی اقدامات محافظتی را انجام دهید. اما چنانچه در دوران بارداری به سر میبرید یا دارای سیستم ایمنی ضعیفی هستید ممکن است جهت جلوگیری از وخیم شدن شرایط سلامتتان نیاز به انجام اقدامات درمانی داشته باشید. اما همچنان پیشگیری بهتر از درمان است.
توکسوپلاسما گوندی یک پارازیت یا انگل تک سلولی است که قادر به آلوده کردن بسیاری از حیوانات و پرندگان میباشد. از آنجایی که گربه تنها حیوانی است که مدفوع او میتواند آلوده به این پارازیت باشد، گربههای وحشی و خانگی تنها میزبانان انگل توکسوپلاسما هستند.
درست است که این عفونت با تماس از فردی به فرد دیگر منتقل نخواهد شد، اما انگل به روشهای زیر میتواند در بین افراد و حیوانات انتقال یابد:
چنانچه پس از انجام کارهای باغبانی، تمیز کردن جای گربه، کمک به زایمان گربه یا هر عمل دیگر در ارتباط با این حیوان، دستها خوب ضدعفونی نشوند، سلول انگل میتواند در زمان غذا خوردن یا لمس صورت به راحتی وارد دستگاه گوارش شما شود. گربههایی که به شکار میروند یا از گوشت خام تغذیه میکنند بیشتر احتمال آلوده بودن به انگل توکسوپلاسما را دارند.
گوشت بره، خوک و گاو بیش از سایر انواع گوشت احتمال آلودگی توکسوپلاسمایی دارند. محصولات لبنی پاستوریزه نشده نیز ممکن است به این انگل آلوده باشند. در برخی موارد انگل از طریق آب نیز منتقل خواهد شد.
ظروفی که معمولا با گوشت خام در تماس هستند میتوانند ناقل انگل باشند، مگر آنکه به صورت کامل و صحیح با آب داغ و شوینده شستشو داده شوند.
سطح میوهها و سبزیجات ممکن است به این انگل آلوده باشد. جهت جلوگیری از انتقال عفونت به دستگاه گوارش، در صورت مشکوک بودن، میوهها باید پوست گرفته شوند یا در صورت امکان پخته و به صورت کمپوت مصرف شوند.
در برخی موارد نادر، توکسوپلاسموزیس میتواند از طریق ارگان یا خون آلودهای که به بدن فرد دیگر انتقال داده شده است منتقل شود.
زمانی که فردی با انگل توکسوپلاسما آلوده میشود پارازیتها در بدن او به شکل کیست هستند و به این ترتیب به هر قسمت از بدن میتوانند انتقال یابند، به طور مثال بافت عضلانی، قلب یا مغز. اگر بدن شما از نظر سلامت در شرایط مساعدی به سر ببرد، سیستم ایمنی انگل را به صورت بالقوه در خود نگه میدارد. در این شرایط انگل در بدن شما به صورت غیرفعال باقی میماند و سیستم ایمنی تا سالیان سال میتواند مانع از فعالیت انگل شود. اما اگر سیستم ایمنی بدن شما ضعیف باشد یا بدن در شرایط سخت بیماری به سر ببرد کیست میتواند فعال شود و مشکلاتی جدی ایجاد شوند.
هرکسی میتواند به این پارازیت آلوده شود. توکسوپلاسما در همه جای دنیا وجود دارد. اما برخی شرایط وجود دارند که میتواند شانس افراد را در ابتلا به این عفونت افزایش دهند. از جمله:
بسیاری از افراد دارای ویروس HIV، مبتلا به توکسوپلاسموزیس نیز هستند. انگل میتواند به تازگی وارد بدن آنها شده باشد، یا ممکن است به دلیل ضعف سیستم ایمنی، کیست موجود در بدن فعال شود.
شیمی درمانی بر روی سیستم ایمنی بدن اثرگذار است و بر روی عملکرد آن در دفاع در برابر میکروارگانیسمهای مهاجم، از جمله پارازیت توکسوپلاسما، تاثیر میگذارد.
این داروها و همچنین داروهایی که به عنوان مخدر استفاده میشوند موجب تضعیف سیستم ایمنی بدن میشوند و بدن را در برابر توکسوپلاسموزیس آسیبپذیر میسازند.
بسیاری از افراد دارای سیستم ایمنی فعال در صورت ابتلا به این عفونت علائم مشخصی را بروز نمیدهند. اما برخی افراد علائمی مشابه با آنفلوانزا خواهند داشت. از جمله:
افرادی که دارای سیستم ایمنی ضعیف هستند، یعنی کودکان، سالمندان، معتادان، افراد دارای بیماریهای خاص و ...، علائم این عفونت به شکل شدیدتری بروز میدهند. علائم در این افراد عبارتند از:
چنانچه نوزاد قبل از تولد این عفونت را از مادر خود دریافت کرده باشد یا در ماههای اول زندگی خود مبتلا به این عفونت شود علائم در او به صورت شدیدی میتوانند بروز کنند. علائم عبارتند از:
زمانی که در محیط باز و بخصوص در ارتباط با خاک فعالیت میکنید حتما از دستکش پلاستیکی استفاده کنید و پس از اتمام کار نیز دستان خود را به خوبی با آب و صابون مایع شستشو دهید.
برخی از انواع گوشت، مثل گوشت بره، خوک و گاو، میتوانند دارای انگل توکسوپلاسما باشند. پیش از خوردن گوشت از پخت کامل آن اطمینان حاصل کنید.
پس از خورد کردن و بستهبندی گوشت خام، تخته برش، چاقو و سایر ظروف و سطوح مرتبط را با آب داغ و شوینده به خوبی شستشو دهید. انگل میتواند از طریق این ظروف به سایر مواد غذایی منتقل شود. همچنین پس از جمع آوری گوشت دستان خود را به خوبی شستشو دهید.
میوهها و سبزیجات را به طور کامل بشویید. بخصوص اگر در نظر دارید آنها را به صورت خام مصرف کنید. در صورت امکان پوست میوه را بکنید. البته پس از شستشوی کامل میوه. زیرا در حین پوست کردن میکروبها میتوانند از پوست و چاقوی آلوده شده به میوه منتقل شوند.
شیر و محصولات لبنی پاستوریزه نشده به احتمال زیاد میتوانند حاوی انگل توکسوپلاسما باشند.
اگر کودک شما با شن بازی میکند، جعبه شن او را باید از دسترس گربهها دور نگه دارید. زیرا گربههای خانگی میتوانند آن را با خاک خود برای دفع ادرار و مدفوع اشتباه بگیرند.
گربه به عنوان ناقل اصلی انگل توکسوپلاسما در نظر گرفته میشود. بنابراین، چنانچه در خانه خود گربه نگه میدارید یا به گربهها علاقمند هستید رعایت نکات زیر جهت جلوگیری از ابتلا به توکسوپلاسموزیس ضروری است، بخصوص اگر باردار هستید.