هورمون لوتئینه کننده(Luteinizing Hormone) در بسیاری از فرآیندهای بدن از جمله بارداری، بلوغ و تخمکگذاری نقش دارد. سطح این هورمون در طی این چرخهها افزایش و کاهش پیدا میکند. فرآیندهایی که هورمون LH در آنها نقش دارد:
سطح LH شروع بلوغ را تحت تاثیر قرار میدهد. ممکن است مقادیر بالایی از LH منجر به بلوغ زودرس شده و سطح پایین آن با بلوغ دیررس همراه باشد.
LH با هورمون جنسی دیگری به نام هورمون تحریک کننده فولیکولی (FSH) برای کنترل چرخههای قاعدگی عمل میکند.
در اثر افزایش LH تخمک از تخمدان آزاد میشود.
افزایش LH منجر به تحریک تخمکگذاری میشود، سلولی که از آن تخمک آزاد شده است شروع به آزاد کردن پروژسترون میکند، وجود پروژسترون برای بارداری ضروری است.
LH به سلولهای Leydig در بیضهها متصل شده و تولید تستوسترون را تحریک میکند. سطح تستوسترون بر میل جنسی اثر میگذارد.
تستوسترون که تولید آن تحت تاثیر LH قرار دارد برای تولید اسپرم لازم است.
LH در غده هیپوفیز مغز ساخته میشود. LH هورمون جنسیای است که کارکرد اندامهای جنسی را کنترل میکند. LH در زنان تخمدانها و در مردان بیضهها را تحت تاثیر قرار میدهد. آزمایش LH در موارد ذکر شده در زیر استفاده میشود:
با آزمایش LH، ناباروری در مردان و زنان تشخیص داده میشود. اگر زوجی در باروری مشکل دارند ممکن است به یکی از دلایل زیر باشد:
سطح LH در یک فرد میتواند نشان دهد که آیا افراد در تعداد اسپرم مشکل دارند یا تخمکهای آزادشده از تخمدان. هریک از اینها میتواند در باروری اختلال به وجود آورند.
با اندازهگیری سطح هورمون LH میتوان به این نتیجه رسید که در روزهای مختلف از نظر بارداری در چه شرایطی قرار دارید. قبل از تخمکگذاری سطح هورمون LH افزایش پیدا میکند و این نشان دهنده بارورترین دوره قاعدگی زن میباشد.
با آزمایش ادرار در خانه میتوان زمان تخمکگذاری را به دست آورد. این تست افزایش حداکثری سطح هورمون LH را که 1 الی 1.5 روز قبل از تخمکگذاری اتفاق میافتد را نشان میدهد. بهترین زمان برای تست تخمکگذاری در اواسط چرخه قاعدگی است، که در این زمان معمولا در زنان تخمکگذاری انجام میشود. این آزمایش نشان میدهد که تقریبا در چه زمانی تخمکگذاری رخ میدهد.
داشتن رابطه جنسی در زمان تخمکگذاری ایده خوبی برای بارداری است.
آزمایش LH برای تعیین تغییرات یا مشکلات قاعدگی نیز انجام میشود.
سطح LH به پزشک در تشخیص بلوغ زودرس یا دیررس نوجوانان کمک میکند. سطح بالایی از LH منجر به بلوغ زودرس و در مقابل سطح پایین آن باعث بلوغ دیررس میشود.
از آنجایی که LH از هیپوفیز ترشح میشود اندازهگیری سطح LH این اجازه را میدهد تا به مشکلات مرتبط با غده هیپوفیز پی برده شود.
آزمایش LH در مردان به پزشک این اجازه را میدهد تا به سطح پایین تستوسترون پی ببرد. علائم سطح پایین تستوسترون شامل موارد زیر است:
مقادیر نرمال LH بین زنان، مردان و کودکان متفاوت است.
رنج نرمال LH در مردان برابر است با 1.24–7.8 IU/L. اگر کمتر از این باشد به معنی مشکلات هیپوفیز میباشد. در این حالت ممکن است غده عیپوفیز به مقدار کافی LH تولید نکند که در نتیجه آن میزان تستوسترون نیز کم خواهد بود. اگر سطح LH خیلی بالا باشد ممکن است بیضهها به درستی به LH پاسخ ندهند. LH نیز نمیتواند به روش کارآمدی تولید تستوسترون را تحریک کند.
مقدار نرمال LH در زنان بستگی دارد که آنها در کدوم مرحله از چرخه قاعدگی قرار دارند:
در زنان و در مرحله یائسگی مقدار نرمال LH برابر است با : 14.2–52.3 IU/L. اگر فرد در حال تخمکگذاری نباشد و مقدار LH همچنان بالاتر از مقدار نرمال باشد، ممکن است فرد در دوران یائسگی باشد. مقدار بالای LH همچنین نشان دهنده مشکلات غده هیپوفیز و سندرم تخمدان پلیکیستیک است. اگر سطح LH کمتر از نرمال باشد ممکن است به دلایل زیر باشد:
در دختران 1 الی 10 ساله که هنوز به بلوغ نرسیدهاند، مقادیر نرمال LH برابر است با: 0.03–3.9 IU/L