به دلایل مختلف نوسانات و عدم تعادل در ترشح هورمونها در دوران میانسالی بیشتر میشود و این اتفاق تاثیر بدی بر روی سلامت افراد میگذارد. متاسفانه راهحل و درمان یکسانی برای درمان این موضوع در افراد وجود ندارد و درمانها و یافتههایی که برای شما موثر است ممکن است به آزمون و خطا نیاز داشته باشد.
شدت علائم در دوران یائسگی نیز در هر فردی متغیر است. تقریبا ۲۵ درصد از زنان نشانههای قابل توجه و مهمی ندارند. نیمی از افراد نیز دوران سختی را تجربه خواهند کرد. این گونه سختیها را میتوان با تغییرات ساده در سبک زندگی درمان کرد.
سایر افراد ممکن است نیازمند به درمانهای دارویی همچون مکملهای هورمونی یا داروهای ضد افسردگی باشند. بر اساس نشانههایی که دارید میتوانید موارد زیر را امتحان کنید.
سعی کنید از پارچههایی استفاده کنید که به طور طبیعی میتوانند شما را خنکتر نگه دارند. لباسهایی که از پنبه تشکیل شدهاند میتوانند برای این امر مناسب باشند. همیشه به یاد داشته باشید که غذاهای تند و ادویهدار میتواند گرگرفتگی را تحریک کند.
قبل از اینکه بخواهید از غذاهای تند استفاده کنید، نتیجه و عواقب آن را بسنجید. مطالعات انجام شده در مارس سال ۲۰۱۱ نشان داده است که طب سوزنی میتواند گرگرفتگی را تا حد زیادی تسکین دهد. همچنین این مطالعه نشان میداد که انجام یوگا، ورزش و استفاده از امگا3 میتواند مفید باشد.
اگر علائم گرگرفتگی شما دائمی و شدید بود، با یک پزشک متخصص مشورت کنید. تنها درمانهای تایید شده برای گرگرفتگی، درمانهای هورمونی است. تحقیقات انجام شده بر روی زنان زیر ۶۰ سال نشان میدهد که استفاده ار درمانهای هورمونی خطر جدی برای افراد در پی نخواهد داشت.
مواد مغذی خوب، خواب کافی و تمرینات ورزشی منظم میتواند برای درمان نوسانات خلقی مفید باشد. شما میتوانید از مکملهای گیاهی نیز استفاده کنید. تحقیقات انجام شده نشان میدهد که داروهای گیاهی در درمان افسردگی و اختلالات خلقی میتواند مفید باشد.
اگر رفتار شما بسیار بد است، سعی کنید از داروهای ضد بارداری با دوز کم استفاده نمایید. این کار باعث میشود خلقوخوی شما بهبود یابد، زیرا سطح استروژن تنظیم میشود. سایر مسائل از جمله بیماریهای زمینهای همچون تیروئید نیز ممکن است بر روی خلق و خوی شما تاثیر بگذارد.
به یاد داشته باشید که برخی از شرایط استرسزا در میانسالی (والدین پیر، مسائل مالی و زناشویی) میتواند منبع مشکلات احساسی شما باشد. پس بهتر است همیشه یائسگی را سرزنش نکنید. ممکن است برای بررسی دلیل ایجاد این مشکلات به کمک یک پزشک نیاز پیدا کنید.
الکل، پنیر و شکلات، تحریک کنندههای عمومی سردرد هستند. شما ممکن است نیاز داشته باشید مصرف تمامی این موارد را کنار بگذارید. ورزش نیز میتواند به تسکین سردردهای میگرنی کمک کند. مطالعه انجام شده در سال ۲۰۱۱ نشان میدهد افرادی که سه بار در هفته ورزش میکنند میگرنهایی با شدت کمتر خواهند داشت. همچنین بهتر است از قرار گرفتن در معرض نور شدید، صداهای بلند و بوهای غیرعادی نیز خودداری کنید.
نمودار شروع دردهای میگرنی را در یک دفتر یادداشت کنید و به یک پزشک نشان دهید. انواع مختلفی از داروهای میگرنی همچون تریپتان وجود دارد که میتواند درد حاصل از آن را کاهش دهد. برخی از داروهای ضد افسردگی، داروهای ضد تشنج و مهار کنندههای بتا نیز ممکن است از بروز میگرن جلوگیری کنند. اما بهتر است با یک پزشک مشورت کنید.
بیشتر علائم یائسگی به هم وابسته هستند. شما میتوانید گر گرفتگی را با موارد ذکر شده در بالا مدیریت کنید و خواب بهتر و آرامتری را داشته باشید. همچنین سعی کنید قبل از خواب از الکل یا تلفن همراه خود استفاده نکنید. ورزشهای صبحگاهی نیز به خواب خوب در شب کمک میکند.
معمولا در دوران یائسگی، قرار گرفتن در اختلال آپنه خواب افزایش پیدا میکند. بهتر است در این مورد با یک پزشک متخصص صحبت کنید. اگر آپنه خواب زیاد جدی نباشد، مصرف دوز کم داروهای ضد افسردگی یا ضد اضطراب میتواند به تنظیم الگوی خواب کمک کند.
در این دوره از زندگی، واژن ممکن است رطوبت زیادی تولید نکند. معمولا نود درصد زنان در این سن، خشکی واژن را تجربه میکنند. زمانی که صحبت از رابطه جنسی به میان میآید، استفاده از چرب کنندههای مبتنی بر آب میتواند مفید باشد. مرطوب کنندههای داخلی واژن را نیز میتوان هر دو هفته یکبار مورد استفاده قرار داد. اینگونه مواد تغییرات PH مرتبط با عفونتهای باکتریایی را کاهش میدهند.
اگر محصولاتی که در بالا اشاره شد، مفید و موثر نبود یا اینکه ناحیه واژن خونریزی شدیدی داشت، بهتر است با یک پزشک متخصص در این مورد صحبت کنید. استفاده از درمانهای موضعی میتواند به ترمیم بافت واژن و بازگرداندن قابلیت ارتجاعی و رطوبت به آن کمک کند.