اگزما از یک کلمه یونانی به معنای جوش بالاآمده، برگفته است. بر اساس شدت و دوره بیماری ضایعات التهابی اگزمایی را به سه گروه اصلی میتوان تقسیم نمود:
این نوع التهاب با ضایعات قرمز روشن و متورم همراه با دانههای آبدار و با خارش شدید مشخص میشود. خاراندن باعث ایجاد خارش، ترشح سرم از دانهها، تشکیل دلمه و افزایش احتمال عفونت ثانویه میشود. شروع و استقرار بیماری از چند ساعت تا ۲ الی ۳ روز زمان برده و در صورت عارضه دار نشدن چند روز تا چند هفته تداوم یافته و سپس برطرف میشود.
انواع بیماریهای اگزمایی که با این مشخصات ظاهر میشود عبارت است از:
این حالت با ضایعات پوسته دار قرمز با خراش و نمای فلسی شکل پوست و با خارش خفیف تا متوسط و بدون دانههای آبدار مشخص میشود. بیماریهای درماتیت آتوپیک، درماتیت کهنه بچه، اگزمای دور دهان، اگزمای نوک پستان مادران شیرده و ... با این نوع التهاب ظاهر میشود.
این حالت با افزایش ضخامت پوست، تشدید خطوط پوستی، خراش و ترکهای پوستی و خارش متوسط تا شدید مشخص میشود. بیماریهایی که میتوانند با این حالت تظاهر کنند عبارت است از:
اگزما به صورت سوزش، قرمزی، خارش، جوشهای ریز آبدار بروز میکند این ضایعات در محل تماس با مواد حساسیتزا مشاهده میشوند. در موارد مزمن به سایر نقاط پوست نیز توسعه مییابند. پوست دچار اگزما، خشک، دارای ترک و همراه با خارش بوده و ممکن است ترشح داشته باشد و همچنین سطح آن مرطوب باشد.
همچنین به این نکته باید توجه داشته که خاراندن پوست با دست و ناخن آلوده باعث عفونی شدن موضع میشود. لازم به ذکر است که گاهی سطح پوست مبتلا، دارای شوره یا پوسته نیز است.
اولین قدم درمان این است که پوست، تحت هیچ شرایطی در تماس با ماده حساسیتزا یا محرک قرار نگیرد. آنتی هیستامینها و کورتیکواستروئیدها در درمان التهاب و رفع علائم بسیار مفیدند. همچنین استفاده از لباسهای نخی، خودداری از خاراندن و مالاندن آن و دوری از گرما و تعرق زیاد نیز در جلوگیری از ازدیاد آن موثر میباشد.
در حال حاضر درمان قطعی برای اگزما وجود ندارد، اما برخی از حساسیتهای غذایی میتواند باعث تحریک اگزما آن شود. از این رو برای برخی از افراد مفید است که از چیزهایی که به آن حساسیت دارند پرهیز کنند. خیلی از افراد دچار اگزمای پوستی دارای آلرژیهای غذایی هم هستند.
اما نوع حساسیت غذایی و میزان ارتباط آلرژی غذایی به اگزمای پوستی هر فرد میتواند متفاوت باشد. حساسیتهای غذایی رایجی که با اگزمای پوستی مرتبط هستند معمولا شامل موارد زیر است:
خوردن این غذاها لزوما باعث اگزما نمیشود، اما این غذاها یا غذاهای دیگر میتوانند اگزمای پوستی را تحریک کنند و باعث بیشتر یا بدتر شدن شرایط آن شوند.
خوردن غذاهایی که تاثیر ضدالتهابی در بدن دارند، میتواند باعث کاهش علائم اگزما شود، مانند: