نکاتی جالب در هورمون اکسی‌توسین Oxytocin یا هورمون عشق

هورمون اکسی‌توسین Oxytocin یا هورمون عشق چیست

اکسی‌توسین هورمونی است که در هیپوتالاموس تولید شده و توسط غده هیپوفیز به تمام بدن ترشح می‌شود. این هورمون به عنوان یک انتقال دهنده عصبی عمل می‌کند و در تولید مثل نقش بسیار مهمی دارد. عملکرد کلی هورمون اکسی‌توسین شامل موارد زیر است:

  1. عشق و دوست داشتن
  2. بالا بردن حس اعتماد به نفس 
  3. یادآوری خاطرات مثبت
  4. وفاداری
  5. ارتباطات مثبت اجتماعی
  6. شناخت
  7. تحریک جنسی
  8. افزایش حس اعتماد به دیگران
  9. کاهش اضطراب
  10. کاهش استرس

اوکسی توسین

آیا بدن شما به طور طبیعی اکسی‌توسین تولید می‌کند؟

اکسی‌توسین یک هورمون طبیعی است و در مغز تولید می‌شود. هورمون اکسی‌توسین را می‌توان به طور مصنوعی به بدن تزریق کرد اما داشتن یک رژیم غذایی سالم و سبک می‌تواند در افزایش تولید آن نقش مهمی ایفا کند.

ارتباط میان اکسی‌توسین با دوپامین و سروتونین چیست؟

1- دوپامین Dopamine

دوپامین یک پیام رسان مهم در مغز است که باعث تنظیم حرکت بدن می‌شود. این هورمون باعث انگیزه و شور و اشتیاق فرد شده و در واقع با ترشح آن فرد انرژی زیادی را به دست می‌آورد. این هورمون در نورون‌ها و غدد فوق کلیوی سنتز می‌شود.

2- سروتونین serotonin

سروتونین نیز نوعی انتقال دهنده عصبی است که در اعصاب مرکزی سنتز شده و باعث تنظیم حالات روحی و تنظیم خواب می‌شود. این انتقال دهنده عصبی هم‌چنین در میزان یادگیری فرد و قدرت حافظه او نقش بسیار مهمی دارد.

اما ارتباط اکسی‌توسین با دوپامین و سروتونین به این شکل است که مغز شما دوپامین را آزاد می‌کند، سطح سروتونین شما افزایش می‌یابد و اکسی‌توسین تولید می‌شود. این موضوع باعث می‌شود هیجانات مثبت را تجربه کنید.

هورمون اکسی‌توسین در زنان چه وظیفه‌ای دارد؟

در زنان این هورمون باعث آزاد شدن تخمک شده و در افزایش شیر مادر نیز کمک بزرگی می‌کند. اکسی‌توسین در زنان مسئول منقبض کردن رحم در طول زایمان است. این هورمون عضلات رحم را تحریک کرده و باعث منقبض شدن عضلات دهانه رحم می‌شود.

این هورمون هم‌چنین تولید پروستاگلاندین‌ها Prostaglandin را افزایش می‌دهد. پروستاگلاندین‌ها واسطه‌های شیمیایی در بدن هستند که موجب کاهش التهاب در بدن می‌شوند. این هورمون هم‌چنین در انقباضات رحمی تاثیر گذار بوده و در حرکات روده و افزایش جریان خون نقش مهمی‌ دارند. اکسی‌توسین باعث پیوند بین مادر و نوزاد می‌شود. حتی لمس کودک و مهربانی مادر و حوصله‌ای که مادر برای کودک به خرج می‌دهد به دلیل وجود هورمون اکسی‌توسین است.

نقش اوکسی‌توسین در زنان و مادران

هورمون اکسی‌توسین در مردان

این هورمون در مردان نیز تاثیرات بسیار زیادی دارد. یکی از آن‌ها افزایش میزان اسپرم در بدن است. این هورمون هم‌چنین در تولید هورمون تستوسترون در بیضه تاثیر مستقیمی دارد.

چرا میزان ترشح اکسی‌توسین در مردان و زنان متفاوت است؟

به دلیل احساساتی بودن زنان و مادر بودن آن‌ها میزان تولید این هورمون در زنان بیشتر از مردان است.

اکسی‌توسین برای چه بیماری‌هایی مفید است؟

هورمون اکسی‌توسین به درمان بیماری اوتیسم کمک زیادی می‌کند و معمولاٌ در افسردگی‌ها و اضطراب‌های بعد از زایمان نیز بسیار مفید است. این هورمون برای درمان افرادی که سوء مصرف الکل دارند و معتادان به مواد مخدر بسیار مفید است.

آیا افزایش بیش از حد هورمون اکسی‌توسین باعث اختلال در بدن می‌شود؟

بله، افزایش بیش از حد هورمون اکسی‌توسین در گاهی اوقات باعث ایجاد هایپرپلازی خوش‌خیم پروستات یا افزایش غده پروستات می‌شود. این وضعیت باعث ایجاد مشکلاتی در مجاری ادراری خواهد شد.

آیا کاهش میزان اکسی‌توسین باعث اختلال در بدن می‌شود؟

بله، کاهش میزان اکسی‌توسین در بدن ارتباط مستقیمی با افسردگی و بیماری‌های روانی دارد. نبود این هورمون باعث کاهش میل جنسی و کاهش تولید شیر در مادران خواهد شد.

اکسی‌توسین مصنوعی از چه طریقی به بدن وارد می‌شود؟

اکسی‌توسین ممکن است به صورت تزریق یا اسپری بینی در بدن استفاده شود. این داروها با نام تجاری Pitocin و Syntocinon در داروخانه‌ها توزیع می‌شوند. هم‌چنین اسپری بینی به راحتی می‌تواند از جریان خون به مغز وارد شود.

آمپول اکسی‌توسین

آیا اکسی‌توسین مصنوعی باعث حساسیت می‌شود؟

قبل از مصرف این دارو اگر شما تا به حال واکنش آلرژیک به اکسی‌توسین داشته‌اید، نباید آن را دریافت کنید. اگر از بیماری‌های زیر رنج می‌برید حتما آن را با پزشک در میان بگذارید:

عوارض ترشح بیش از حد هورمون اکسی‌توسین چیست

عوارضی که ممکن است به دلیل افزایش تولید هورمون اکسی‌توسین در بدن ایجاد می‌شود عبارت است از:

  • تورم چهره و لب‌ها
  • تورم زبان و گلو
  • تپش تند قلب
  • خون‌ریزی بیش از حد زایمان
  • پایین آمدن سطح سدیم بدن مانند سردرد
  • بی‌حسی
  • ضعف شدید
  • استفراغ
  • از دست دادن هماهنگی بدن
  • فشارخون بالا
  • تاری دید
  • محکم زدن ضربان گوش یا گردن
  • اضطراب
  • خون‌ریزی
  • تحریک سینوس
  • مشکلات حافظه
  • انقباضات شدید یا مکرر

تریتا را در جهت رسیدن به اهدافش حمایت کنید:

منابع:

  1.  https://www.healthline.com/health/love-hormone#takeaway
  2. https://www.drugs.com/mtm/oxytocin.html

اشتراک گذاری:

مطالب مرتبط
معصومه راهی

معصومه راهی

معصومه راهی هستم،کارشناس مترجمی زبان انگلیسی،مدت ۴ سال سابقه ترجمه دارم و اعتقاد دارم تنها راه رسیدن به موفقیت انجام کاریست که بهش علاقه داری

I m masoomeh rahi and im bachelors degree in english translation.i translated in 4 years and i believe that the only way to success is to love what to do