عفونت ادراری، یک عفونت شایع است که مثانه، کلیهها و لولههای مرتبط به آنها را درگیر میکند. هر کسی ممکن است این عفونت را تجربه کند، اما در زنان شایعتر است، بعضی زنان به طور منظم و مکررا با آن دست و پنجه نرم میکنند. عفونت ادراری میتواند دردناک و ناخوشایند باشد. اما معمولا بعد از چند روز با مصرف آنتی بیوتیکها درمان میشود.
در این مقاله عفونت ادراری در بزرگسالان که با عفونت در کودکان متفاوت است مورد بررسی قرار میگیرد.
نشانههای عفونت مثانه و مجاری ادرار (عفونت ادراری حاد)
علاوه بر نشانههای بالا میتوانید این نشانهها را هم داشته باشید:
اگر احساس میکنید دچار عفونت ادراری شدید، خصوصا اگر نشانههای زیر را مشاهده کردید، بهتر است به پزشک مراجعه کنید:
متخصص ارولوژی ممکن است برای بررسی بیشتر نشانهها و عوامل بیماری، آزمایش کشت ادرار درخواست کند و درصورت لزوم برای درمان، آنتی بیوتیک تجویز کند.
این عفونت معمولا با یک دورهی کوتاه مدت مصرف آنتی بیوتیک درمان میشود. اغلب زنان به مدت سه روز از قرص یا کپسول آنتی بیوتیک استفاده میکنند.
درمردان، زنان باردار و افراد با عفونتهای شدیدتر و مزمن، ممکن است دورهی درمان کمی طولانیتر شود. به طور معمول بعد از سه تا چهار روز شروع مصرف دارو، نشانههای بیماری بهبود مییابد. اما دورهی آنتی بیوتیک درمانی خود را، حتی در صورتی که احساس کردید بهتر شدید تا پایان تکمیل کنید. ضد دردهایی مانند پاراستامول هم میتوانند به تسکین درد و تب کمک کنند. همچنین نوشیدن مقدار زیادی مایعات کمک کننده است. اگر پس از درمان، بهبودی حاصل نشد و بدتر شدید و یا دوباره عفونت عود کرد، به پزشکتان مراجعه کنید.
عفونت ادراری معمولا زمانی رخ میدهدکه مجاری ادرار توسط باکتریها عفونی شود. در اغلب موارد باکتری از روده و شکم وارد مجاری ادرار میشود. این اتفاق زمانی میافتد که از دستمال توالت برای خشک کردن خود استفاده میکنید یا خود را از مقعد به سمت مجرای ادرار میشویید، یا نزدیکی میکنید، البته هنوز علت دقیق این بیماری مشخص نیست.
موارد زیر ممکن است احتمال ابتلا به عفونت ادراری را افزایش دهد:
احتمال ابتلای زنان به این عفونت بیشتر است، زیرا طول مجرای ادرار در آنها نسبت به مردان کوتاهتر است و به مقعد نزدیکتر است.
اگر با رعایت موارد بالا، باز هم دچار عفونت مکرر شدید با پزشکتان صحبت کنید، ممکن است برایتان مصرف طولانی مدت آنتی بیوتیک را تجویز کند یا آنتی بیوتیکی بدهد که به محض مشاهدهی نشانههای عفونت استفاده کنید.
درحال حاضر شواهدی وجود دارد که نشان میدهد نوشیدن شربت کرنبری و مصرف محصولات پروبایوتیکی (مثلا ماست پروبایوتیک) میتواند احتمال ابتلا را کم کند.