آشنایی با خواص شگفت انگیز میوه بلوبری

بلوبری (Blueberry) چیست و چه خواصی دارد؟

بلوبری یکی از میوه‌های خوشمزه‌ای است که بیشتر افراد تمایل دارند از آن استفاده کنند. شما می‌توانید این میوه خوشمزه را به تنهایی میل کنید یا از آن در تهیه اسموتی‌های مختلف استفاده کنید. بلوبری که از میوه‌های بومی آمریکای شمالی است سال‌ها است که به عنوان دارویی برای درمان بیماری‌ها و شرایط مختلف بدن استفاده می‌شود.

همچنین از آن به عنوان طعم دهنده در ژله، مربا، مواد غذایی طعم‌دار، تاپی کیک‌ها، پودینگ‌ها، ماست و غیره استفاده می‌شود. ترکیب آبی زیبا از شیرین و ترشِ بلوبری یک درمان سالم است که با طعم خوبی همراه است.

بلوبری غنی از ﭘﺮوﺁﻧﺘﻮﺳﻴﺎﻧﻴﺪﯾﻦ (proanthocyanidin) است که به ایجاد مزایای مختلف در این میوه همچون مبارزه با سرطان، کاهش وزن و داشتن پوستی شاداب و درخشنده کمک می‌کند. بلوبری یا همان زغال اخته آبی سرشار از ویتامین C، ویتامین K، منگنز و سایر آنتی اکسیدان‌هایی است که به سلامت بدن کمک می‌کنند.

تاریخچه بلوبری

کشت بلوبری در آمریکای شمالی به طور گسترده آغاز شد و پس از شروع به کار در مناطقی از اروپا و آسیا گسترش یافت. قبل از شناسایی، آنها فقط در طبیعت یافت می‌شدند. بلوبری ارتباط نزدیکی با زغال اخته دارد.

گونه‌های دیگر در خانواده بلوبری شامل زغال اخته، شاه توت فرنگی، توت فرنگی، و غیره است. بلوبری قبل از رسیدن اروپاییان به آمریکای بومی به طور گسترده مصرف می‌شد و از آن زمان، گسترش بلوبری در سرتاسر جهان رخ داد.

خواص بلوبری برای سلامتی در بدن

بلوبری کالری کمی دارد اما بسیار مغذی است. مصرف یک پیمانه از بلوبری می‌تواند مواد مغذی زیر را برای بدن فراهم آورد:

  • رسوراترول
  • گالیک اسید
  • لوتئین
  • زآگزانتین
  • ویتامین K (میزان 35 درصد از نیاز روزانه بدن را تامین می‌کند)
  • ویتامین C (میزان 25 درصد از نیاز روزانه بدن را تامین می‌کند)
  • منگنز (۲۵ درصد از نیاز روزانه بدن را تامین می‌کند)
  • فیبر (۱۷ درصد از نیاز روزانه بدن را تامین می‌کند)

در میان تمامی ترکیبات مفیدی که در بلوبری یافت می‌شود، گالیک اسید بسیار برجسته و با اهمیت است. گالیک اسید یک عامل ضد قارچی و ضد ویروسی قدرتمند است و می‌تواند به عنوان یک آنتی اکسیدان موثر عمل کند. این موضوع باعث می‌شود مواد غذایی سرشار از گالیک اسید یک داروی طبیعی قدرتمند برای بدن باشد.

تاخیر در فرآیند پیری با خوردن میوه بلوبری

آنتی اکسیدان‌هایی که در این میوه یافت می‌شود به بدن شما کمک می‌کند فرآیند پیری را به تعویق بی‌اندازد. این موارد به بدن شما کمک می‌کند آسیب ایجاد شده توسط سموم و رادیکال‌های آزاد را معکوس کند و در برابر پاتوژن‌های خطرناک مبارزه می‌کند.

بلوبری نه تنها سرشار از آنتی اکسیدان است بلکه غنی از پروآنتوسیانیدین‌هایی است که خاصیت ضدپیری دارند. تحقیقات زیادی این توانایی پروآنتوسیانیدین را به معکوس کردن التهاب در بدن مرتبط می‌دانند. همانطور که می‌دانید التهاب یکی از موارد اصلی در بیشتر بیماری‌ها است و می‌تواند آسیب جدی به بدن وارد کند. التهاب باعث ایجاد بیماری قلبی، دیابت، سرطان و سایر موارد می‌شود.

درمان دیابت و بلوبری

تحقیقات ثابت کرده است که در چند دهه گذشته، دیابت نوعی بیماری شناخته شده است که از هر سه نفر، 1 نفر علائم آن را در خود دیده است. مصرف سه وعده در هفته: سیب، کشمش، بلوبری و انگور می‌تواند به طور موثر میزان قند خون اضافی را کاهش دهد.

افزایش توانایی مغز با مصرف بلوبری

از آنجایی که بلوبری سرشار از فنول و به خصوص گالیک اسید است به عنوان عامل محافظت کننده از اعصاب شناخته شده است. بر اساس تحقیقاتی که توسط محققان ایرانی انجام شده است، این توانایی بدین معنا است که چنین ماده‌ای می‌تواند از مغز شما در برابر انحطاط، سمی شدن بافت عصبی و استر‌س اکسیداتیو محافظت نماید.

موادی دیگری نیز وجود دارد که سرشار از گالیک اسید هستند و می‌توانند به مغز شما و سلامت آن کمک کنند. موادی که قادرند تمرکز و حافظه را افزایش دهند شامل موارد زیر هستند:

مطالعه دیگری دریافته است که مصرف بلوبری می‌تواند زوال شناختی را کمتر کند و حافظه را بهبود دهد و عملکرد مغز را بهتر کند. دانشمندان این مطالعه بر این باورند که نتایج به دست آمده به خاطر آنتی اکسیدان‌هایی است که در بلوبری وجود دارد که از بدن در برابر استر‌س اکسیداتیو محافظت می‌کند و به کاهش التهاب کمک می‌کند.

بلوبری برای مبارزه با سرطان مفید است

مطالعات بالینی نشان داده است که بر خلاف استراتژی‌های تابش و شیمی درمانی، غذاهای غنی از گالیک اسید همچون بلوبری می‌تواند سرطان را بدون آسیب وارد کردن به سلول‌های سالم از بین ببرد. به عنوان مثال، مطالعه‌ای که در مجله Journal of Biochemical and Molecular Toxicology منتشر شده است اثرات ضدسرطانی گالیک اسید بر روی سلول‌های سرطان سینه را مورد ارزیابی قرار داده است.

همانند سایر مطالعاتی که قبلا انجام شده است، محققان دریافته‌اند که بلوبری و گالیک اسید موجود در آن می‌تواند توسعه سلول‌های سرطانی را آهسته‌تر کند و آن را از بین ببرد. چنین خاصیتی معمولا به خاطر وجود طیف وسیعی از آنتی اکسیدان‌ها است که در بلوبری یافت می‌شود.

بلوبری به هضم غذا کمک می‌کند

از انجایی که بلوبری منبع طبیعی از فیبرهای محلول و نامحلول است می‌تواند به تنظیم سیستم گوارشی کمک کند. در حقیقت مطالعات انجام شده نشان می‌دهد که اضافه کردن بلوبری وحشی به رژیم غذایی می‌تواند تعادل میکروب روده را به نفع گروه اکتینوباکتریا تغییر دهد.

این تیم تحقیقاتی دریافته است که بلوبری وحشی خاصیت prebiotic دارد که رشد باکتری‌های خوب در روده را تسریع کرده و به سیستم گوارش کمک می‌کند.

بلوبری و سلامت قلب

بر اساس مطالعه‌ای که در مجله Circulation به چاپ رسیده است، خوردن توت فرنگی و بلوبری می‌تواند در طولانی مدت خطر حمله قلبی را تا ۳۳ درصد کاهش دهد. این موضوع به خاطر آنتی اکسیدان‌هایی است که در چنین میوه‌هایی یافت می‌شود.

بلوبری می‌تواند سطح کلسترول بد خون (LDL) را به طور طبیعی کاهش دهد و سطح کلسترول خوب خون (HDL) را افزایش دهد. هم‌چنین این میوه قادر است فشارخون را به طور طبیعی پایین بیاورد.

بلوبری مناسب برای پوست

جالب است بدانید که عصاره زغال اخته آبی یا همان بلوبری در ساخت محصولات آرایشی و مراقبت از پوست به کار می‌رود. چنین محصولاتی محبوبیت خاصی در میان افراد پیدا کرده‌اند. گزارش شده است که طیف وسیعی از ویتامین‌ها و مواد معدنی در بلوبری به تعادل هورمون‌ها کمک می‌کند و از بروز آکنه جلوگیری می‌نماید. همین امر باعث شده است بلوبری یکی از درمان‌های خانگی شگفت انگیز برای پوست باشد.

هم‌چنین بلوبری در برگیرنده رسوراترول است که می‌تواند آسیب وارد شده از نور خورشید را بهبود ببخشد. علاوه بر مزایایی که بلوبری برای پوست دارد می‌تواند به طور طبیعی دژنراسیون ماکولا (بیماری چشم تباهی لکه زرد) را درمان کند و بینایی را بهبود ببخشد.

با مصرف بلوبری، وزن خود را کاهش دهید

از آنجایی که بلوبری کالری اندک و شاخص گلیسمی پایینی دارد و سرشار از فیبر است، می‌تواند در کاهش وزن به افراد کمک کند. غذاهایی که شاخص گلیسمی پایینی دارند معمولا به آرامی جذب می‌شوند. این مواد مدت زمان بیشتری را در سیستم گوارشی می‌مانند. به همین خاطر چنین غذاهایی را کربوهیدرات‌های آهسته می‌نامند.

این مواد می‌توانند اشتهای افراد را کنترل کنند و نشانه‌های گرسنگی را به تاخیر بی‌اندازند. در چنین شرایطی استفاده از موادی همچون بلوبری به مدیریت وزن کمک می‌کند. قند خون تعدیل شده می‌تواند خطر ابتلا به بیماری مقاومت به انسولین را کاهش دهد.

طرز تهیه دمنوش بلوبری

برای تهیه دمنوش بلوبری مقداری آب را در قوری بریزید و روی حرارت قرار دهید تا به نقطه جوش برسد. سپس قبل از اینکه آب کاملا بجوشد آن را از روی حرارت بردارید تا عطر و طعم بلوبری کم نشود. چای کیسه‌ای را در قوری بگذارید.

سپس بلوبری را با چنگال له کنید و آب آن را نگه دارید و بلوبری‌ها را داخل توپ چای درب‌دار بریزید و به صورت مورب داخل قوری بگذارید به مدت 8 الی 10 دقیقه بماند و سپس تفاله بلوبری را بعد از گذشت این مدت بیرون بریزید و در آخر آب بلوبری را داخل قوری بریزید. بهترین زمان مصرف بلوبری 2 ساعت پیش یا پس از غذا است.

اثرات جانبی بلوبری

استفاده بیش از حد از هر چیز می‌تواند عوارض جانبی خود را داشته باشد و همین امر در مورد بلوبری‌ها نیز رخ می‌دهد. استفاده اضافی از آنها می‌تواند باعث خشکی پوست سر و غیره شود که به جای کاهش درد باعث افزایش درد می‌شود.

از آنجا که بلوبری دارای محتوای غنی از فیبر است، خوردن زیاد آن می تواند منجر به یبوست و ناراحتی گوارشی شود. افرادی که به آلو، زردآلو، انواع توت‌ها و هلو حساسیت دارند نیز به راحتی به بلوبری آلرژی خواهند داشت و از این رو قبل از مصرف باید از این امر اطمینان حاصل کرد.

تریتا را در جهت رسیدن به اهدافش حمایت کنید:

منابع:

  1. https://draxe.com/nutrition/health-benefits-blueberries
  2. http://www.majalesalamat.com/nutrition/foodbenefits/blueberries

اشتراک گذاری:

مطالب مرتبط
رامین حسین‌زاده

رامین حسین‌زاده

رامین حسین زاده
ramin hoseyn zadeh