هیپوتالاموس اگرچه غده بسیار کوچکی است، اما در بسیاری از عملکردهای بدن نقش حیاتی ایفا میکند. از جمله عملکردهایی که غده هیپوتالاموس در آنها دخیل است میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
غده هیپوتالاموس دارای سه بخش اصلی است: بخش جلویی، بخش میانی و بخش عقبی. هر بخش دارای یک هسته جداگانه است. این هستهها در واقع خوشههای نورونی هستند که وظایفی حیاتی بر عهده دارند، از جمله آزادسازی هورمون.
این بخش با نام ناحیه فوق بصری (Supraopic) نیز شناخته میشود. هسته اصلی آن شامل هسته سوپرآاپتیک و هسته پروژستروئیک است. علاوه بر این دو، هستههای کوچک دیگری نیز در بخش جلویی هیپوتالاموس وجود دارند. هسته بخش جلویی غده هیپوتالاموس نقش وسیعی در ترشح هورمونهای مختلف ایفا میکند. بسیاری از این هورمونها بر روی غده هیپوفیز، که در نزدیکی غده هیپوتالاموس قرار گرفته است، تاثیر میگذارند و این خود باعث تولید و ترشح هورمونهای دیگر توسط غده هیپوفیز میشود.
برخی از مهمترین هورمونهایی که توسط بخش جلویی غده هیپوتالاموس ترشح میشود عبارتند از:
یکی از وظایف ناحیه جلویی هیپوتالاموس کمک به تنظیم دمای بدن از طریق عرق کردن است. این بخش همچنین به درک ریتم شبانه روزی نیز کمک میکند. این وضعیت در واقع شرایطی است که طی آن رفتار و وضعیت فیزیکی ما در طول روز و شب تغییر میکند. برای مثال بیدار بودن در طول روز و خوابیدن طی شب بخشی از ریتم شبانه روزی در پاسخ به حضور یا عدم حضور نور است.
این بخش به اسم بخش لولهای نیز شناخته میشود. هستههای اصلی آن هسته ونترومدیکال و هسته کمانی هستند.
هسته ونترومدیکال مسئول کنترل اشتها است، درحالیکه هسته کمانی در ترشح هورمون آزاد کننده هورمون رشد (GHRH) دخالت دارد. GHRH غده هیپوفیز را تحریک میکند تا هورمون رشد ترشح کند. این هورمون مسئول رشد اندام بدن است.
به این بخش، ناحیه مامیلاری نیز گفته میشود. هسته هیپوتالامیک عقبی و هسته مامیلاری از هستههای مهم این بخش هستند. هسته هیپوتالامیک بخش پشتی از طریق تولید عرق یا متوقف کردن آن به تنظیم دمای بدن کمک میکند.
در واقع، وظیفه اصلی بخش پشتی هیپوتالاموس هنوز به طور واضح مشخص نیست. پزشکان عقیده دارند این بخش در حافظه نقش دارد.
زمانی که غده هیپوتالاموس نتواند به درستی وظایف خود را انجام دهد، گفته میشود وضعیت "اختلال در عملکرد هیپوتالاموس" بروز کرده است. موارد مختلفی وجود دارند که میتوانند این شرایط را ایجاد کنند، از جمله:
ایجاد اختلال در غده هیپوفیز میتواند باعث بروز مشکلات متعددی شود، از جمله:
وجود اختلال در غده هیپوفیز میتواند علائم مختلفی داشته باشد. علائمی که هر فرد میتواند مشاهده یا تجربه کند به بخش آسیب دیده هیپوتالاموس و نوع هورمونهایی که توسط آن بخش ترشح میشوند دارد. برخی از علائمی که میتواند نشان دهنده وجود مشکل در غده هیپوتالاموس باشد عبارتند از:
برخی از مشکلاتی که برای غده هیپوتالاموس ممکن است رخ دهد غیرقابل اجتناب و خارج از کنترل ما میباشد، با این حال اقداماتی وجود دارند که با به کار بستن آنها میتوانید از این غده مهم در بدنتان محافظت کنید.
درحالیکه داشتن یک رژیم غذایی مناسب برای سلامت تمام بخشهای بدن اهمیت دارد، باید گفت که داشتن چنین رژیمی بخصوص برای سلامت بخشهای مختلف مغز شما، از جمله غده هیپوتالاموس، بسیار حیاتی است. یک مطالعه جدید که بر روی موشها صورت گرفته نشان داده است که داشتن رژیم غذایی حاوی چربی زیاد باعث ایجاد التهاب در غده هیپوتالاموس میشود.
همچنین، در مطالعه دیگری مشخص شده داشتن رژیم غذایی حاوی شکر زیاد نیز باعث بروز التهاب در این غده میشود. به منظور پایین آوردن احتمال ایجاد خطر برای غده هیپوتالاموس به میزان شکر و چربی که در طول روز مصرف میکنید دقت داشته باشید.
در مطالعهای که در سال 2014 انجام شده، مشخص شده است که بینظمی در خواب با ایجاد اختلال در هیپوتالاموس مرتبط است. علاوه بر این، همین تحقیقات نشان دادهاند که بینظمی در خواب باعث بروز بیماریهای نورولوژیکی (عصبی) نیز میشود.
همانند داشتن رژیم غذایی متعادل و خواب کافی، انجام منظم تمرینات ورزشی نیز باعث بهبود عملکرد کلی بدن میشود. مطالعهای که در سال 2012 انجام شده نشان داده است که حتی داشتن میزان اندکی تحرک نیز با کاهش میزان مشکلات غده هیپوفیز مرتبط است.