سرطان خون، سرطان سلولهای خونی است. سلولهای خونی به چندین دسته تقسیم میشوند:
معمولا در جریان سرطان خون، گلبولهای سفید درگیر و دستخوش تغییرات میشوند. در افراد مبتلا به سرطان خون مغز استخوان گلبولهای سفید غیرطبیعی تولید میکند که عملکرد درستی ندارند. گلبولهای سفید در سیستم ایمنی بدن نقش حیاتیای دارند.
سرطان خون انواع مختلفی دارد. تعدادی از آنها معمولا در کودکان دیده میشود و تعدادی دیگر بیشتر در بزرگسالان دیده میشود. طبق آمار در سال 2012 حدود 352هزار نفر در دنیا مبتلا به سرطان خون بودند.
اگر فردی قبلا مبتلا به سرطان بوده باشد و تحت شیمی درمانی و اشعه درمانی بوده باشد، احتمال ابتلا به انواعی از سرطان خون در وی بیشتر است
به نظر میرسد بیماریهای ژنتیکی در توسعه سرطان خون دخیل باشند، مانند سندرم داون
تماس با برخی مواد شیمیایی مانند بِنزِن احتمال ایجاد انواعی از سرطان خون را افزایش میدهد.
اگر یکی از اعضای خانواده شما دارای سرطان خون بوده باشد، احتمال ابتلا به سرطان خون در شما بیشتر است
رایجترین نوع سرطان خون در کودکان است، گرچه در بزرگسالان هم ایجاد میشود.
این نوع سرطان خون، رایجترین نوع سرطان خون حاد در کودکان و بزرگسالان است.
رایجترین نوع سرطان خون در بزرگسالان است، ممکن است فرد مبتلا سالها بدون مشکل و نشانه زندگی کند.
اغلب، بزرگسالان را درگیر میکند. ممکن است قبل از وارد شدن به فاز رشد سریع سلولهای سرطانی، فرد مبتلا ماهها و سالها بدون مشکل زندگی کند.
انواع دیگر سرطان خون نادر هستند مثل سرطان خون سلول مویی، سندروم میلودیسپلاستیک، اختلالات میلوپرولیفراتیو
به عوامل مختلفی بستگی دارد، مانند: سن و وضعیت عمومی بدن، نوع لوسمی و اینکه لوسمی در یک منطقه محدود بوده یا متاستاز شده است. سرطان خون ممکن است به بخشهای دیگر بدن مانند، قلب، ریه، دستگاه گوارش، کلیه و بیضه سرایت کند. انواع درمانهای رایج به شرح زیر میباشد:
اصلیترین درمان استفاده از داروها برای کشتن سلولهای سرطانی است. بسته به نوع سرطان ممکن است یک نوع دارو یا ترکیبی از چند دارو تجویز شود، داروها ممکن است به شکل قرص یا آمپول تو رگی به بیمار تجویز شوند. داروهای رایج شیمی درمانی:
در این روش با کمک روشهای درمانی سیستم ایمنی را برای تشخیص و دفع سلولهای سرطانی تحریک میکنند.
در این روش سلولهای سرطانی مستقیما هدف قرار میگیرند، مثلا داروی imatinib Gleevec، فعالیت پروتئینهای سلولهای سرطانی را در افراد مبتلا به لوسمی میلوئید مزمن متوقف میکند.
در این روش از اشعه ایکس یا انواع دیگر پرتوهای با انرژی بالا برای آسیب زدن به سلولهای سرطانی و متوقف کردن رشد آنها استفاده میشود. در جریان اشعه درمانی بیمار روی تخت دراز میکشد و یک دستگاه بزرگ در اطرافش حرکت میکند، و به نقطه مشخصی از بدن پرتو میتاباند. ممکن است اشعه درمانی محدود به یک نقطه خاص باشد یا این که بر روی کل بدن اعمال شود. ممکن است از اشعه درمانی برای آمادهسازی قبل از پیوند سلولهای بنیادی استفاده شود.
در این روش درمانی مغز استخوان بیمار با مغز استخوان سالم جایگزین میشود. قبل از پیوند، از شیمی درمانی و اشعه درمانی برای تخریب مغز استخوان استفاده میشود. سپس سلولهای بنیادی خونساز به بیمار تزریق میشود که به بازسازی مغز استخوان کمک میکند. سلولهای بنیادی اهدایی میتواند از یک اهدا کننده و یا در مواردی از خود شما گرفته شود، پیوند سلول اهدایی مشابه پیوند مغز استخوان است.
قویتر کردن سیستم ایمنی بدن، برای مبارزه با سلولهای سرطانی.
میتوانید از پزشک در مورد نوع و شدت بیماری و انتخابهایی که برای درمان دارید سوال کنید. هر بار، قبل از مراجعه به پزشک سوالات خود را روی کاغذ بنویسید.
داشتن ارتباط عاطفی و اجتماعی قوی، سهم بسزایی در رویارویی بهتر با سرطان خون دارد. دوستان و خانواده میتوانند از شما پشتیبانی کنند، مثلا وقتی بیمارستان هستید به امور منزل شما رسیدگی کنند. یا زمانی که دچار استرس و ناامیدی هستید به شما کمک عاطفی بدهند.
کسی را پیدا کنید که به شنیدن امیدها و ترسهای شما علاقهمند باشد. این فرد ممکن است یکی از اعضای خانواده یا دوستان شما باشد، یا یک مشاور، مددکار اجتماعی.
مهم است که مراقب خودتان باشید، با یوگا، آشپزی یا فعالیتهای دیگری که به آن علاقهمند هستید.
تمام افراد مبتلا باید بعد از درمان بطور منظم، بررسی شوند، این بررسیها شامل آزمایش خون و آزمایش مغز استخوان است. در صورتی که در یک بازه زمانی، سرطان عود نکرد، ممکن است پزشک فواصل بین معاینات و آزمایشات را بیشتر کند.
عامل اصلی سرطان خون، مانند انواع دیگر سرطان دقیقا مشخص نمیباشد. اما دوری از تشعشع و مواد شیمیایی مضر مانند بِنزِن و فرمالدهید Formaldehyde، دوری از دخانیات و داشتن سبک زندگی سالم، میتواند در جلوگیری از ابتلا موثر باشد.
گرچه بسیاری از افراد مبتلا به سرطان خون، چه بزرگسال و چه کودک، عوامل خطرساز مشاهده نمیشود و لذا نمیتوان روش خاصی برای پیشگیری پیشنهاد داد.