اکثر حاملگیهای پس از 30 سالگی درست مانند بارداریهای دوره 20 سالگی قابل کنترل و طبیعی هستند. با این حال، در این بازه سنی، باید اندکی در مورد مسائل مربوط به سلامتی مراقب باشید. از نظر آماری، تولد کودک پس از سی سالگی در اغلب موارد پیچیدهتر است، اما به طور کلی، چندان متفاوت از زایمان در 20 سالگی نیست.
البته، باردار شدن بعد از 30 سالگی میتواند بیشتر طول بکشد و بنابراین اگر یک زن میانسال بعد از 6 تا 9 ماه باردار نشد باید به پزشک مراجعه نماید. فیبرومهای مکرر و کیستها دو مشکل بالینی هستند که مانع از بارداری در این سنین شده و در زنان بالاتر از 30 سال شایعتر هستند.
علاوه بر این، باید به یاد داشته باشید که بیشتر زنان در 30 سالگی خود همسری دارند که در اواسط 30 سالگی و یا 40 سالگی خود قرار دارد و لذا کیفیت و شمار اسپرمهایش ممکن است مطلوب نباشد، به خصوص اگر آنها سیگاری بوده و یا نوشیدنیهای الکلی مصرف کنند.
خبر بد اینکه توانایی شما برای باردار شدن در اوایل 30 سالگی در مقایسه با اواخر 30 سالگی تفاوت زیادی دارد. در واقع با افزایش سن، باروری به طور قابل توجهی در اکثر زنان کاهش مییابد. به همین دلیل کارشناسان باروری به زنان توصیه میکنند که در 30 سالگی، برای باروری عجله کنند. در ایالات متحده، نرخ باروری زنان در 30 سالگی به بیشترین حد ممکن در چند دهه اخیر رسیده است.
زنان بالای سی سال که تمایل به باردار شدن دارند، ممکن است در معرض خطر سقط جنین، نقص مادرزادی نوزاد و عوارض شدید حاملگی مانند دوقلوزایی، فشارخون بالا، دیابت بارداری و مشکلات دیگر قرار داشته باشند.
برخی مطالعات نشان دادهاند که نوزادان این مادران ممکن است مشکلات بیشتری را نسبت به نوزادان مادران جوانتر تجربه کنند. بنابراین بهتر است که این مادران دوران بارداری خود را در یک مرکز مراقبت از بارداری سپری نمایند.
خطر بروز مشکلات کروموزومی با افزایش سن مادر افزایش مییابد. احتمال اینکه کودکان زنان بالای 30 سال به سندرم داون مبتلا شوند، بسیار زیاد است. خطر ابتلا در یک زن 25 ساله حدود 1 در 1250 است اما برای زنی که در بازه سنی 30 سالگی قرار دارد، به حدود 1 به 100 افزایش مییابد.
این خطرات ممکن است بسیار بیشتر از اینها باشد. این بدان دلیل است که بسیاری از آمارها فقط تولد فرزند زنده را گزارش میدهند و آمارهای مربوط به سندرم داون را ذکر نمیکنند. البته پس از داشتن 1 فرزند مبتلا به سندرم داون، احتمال داشتن یک کودک دیگر که به سندرم داون مبتلا باشدنیز بیشتر میشود. بیشتر نوزادان مبتلا به سندرم داون از زنان بالای 35 سال متولد میشوند.
بعضی از مطالعات نشان دادهاند که احتمال بروز سقط جنین در مادران مسنتر، بیشتر است. در این زنان، حدود نیمی از سقط جنینهای سه ماهه اول به دلیل بروز یک مشکل کروموزومی در نوزاد اتفاق میافتد. خطر بروز مشکلات کروموزومی با سن مادر افزایش مییابد. بنابراین خطر سقط جنین نیز بیشتر خواهد شد.
کیفیت تخمکها پس از 30 سالگی به طور مداوم کاهش خواهد یافت. در واقع با افزایش سن، تخمکها شرایط نامطلوبی خواهند داشت پس جای تعجب نیست که همه به شما توصیه میکنند در دوره 20 سالگی بچهدار شوید.
هنگامی که در بازه سنی 30 سالگی باشید، خطر ابتلا به عوارض متعدد مانند بارداری خارج از رحمی، جفت سر راهی، نوزادان کم وزن و زایمان زودرس افزایش خواهد یافت.
همانطور که سن زن افزایش مییابد بسیاری از مشکلات مانند تیروئید، دیابت، چاقی و فشارخون بالا، کم کم خود را نشان خواهند داد. این عوامل میتوانند در صورت بروز بارداری، سلامتی زن باردار و نوزادش را به خطر بیاندازند.
بارداریهای بعد از 30 سالگی با مشکلاتی مانند تحمل درد طولانیمدت به دلیل باز نشدن درست رحم، حرکات نامناسب کودک و انقباضاتی که برای خارج نمودن نوزاد از رحم کافی نیستند مواجه خواهد بود. این شرایط باعث میشوند که به سزارین نیاز باشد.
علاوه بر سندرم داون، احتمال ابتلا به نقص نخاعی نیز در فرزندان مادران 30 ساله بیشتر است. لذا قطعا پزشک، آزمایشاتی مانند آمنیوسنتز، نمونهبرداری از پرزهای جفتی را برای حصول اطمینان از سالم بودن نوزاد و کیفیت مایع آمینیوتیک تجویز خواهد کرد.
اگر میخواهید بعد از 30 سالگی باردار شوید باید نکات زیر را مد نظر قرار دهید:
اگر از یک قرص ضد بارداری استفاده میکنید، قبل از اینکه برای باردار شدن تلاش کنید، مصرف آنها را چند ماه کنار بگذارید.
در هنگام تلاش برای بارداری از مصرف نوشیدنیهای الکلی و استعمال دخانیات خودداری کنید تا بتوانید کودکی سالم داشته باشید. از همسر خود نیز بخواهید تا این دو نکته را رعایت کند زیرا کیفیت اسپرم بعد از سی سالگی به شدت کاهش مییابد.
اگر چاق هستید سعی کنید وزن خود را کاهش دهید. زیرا در این صورت، بارداری سادهتر خواهد بود و خطرات و عوارض کمتری خواهد داشت.
بسیاری از متخصصان توصیه میکنند که قبل از شروع بارداری خود به پزشک مخصوصتان مراجعه کنید تا بیماریهای مزمنی مثل آسم یا دیابت تشخیص داده شوند.
در صورت مصرف دارو، حتما با پزشک خود در مورد آنها مشورت کنید، زیرا بسیاری از داروها برای زنان باردار مناسب نیستند.
داشتن یک رژیم غذایی سالم را فراموش نکنید و میوههای تازه، سبزیجات و نوشیدن مقدار زیادی آب را در دستور کار خود قرار دهید.
سعی کنید در کلاسهای ورزشی که برای زنان باردار ارائه شدهاند، ثبت نام نمایید.
زنانی که در سنین بالای 30 سال باردار میشوند باید به یک متخصص ژنتیک یا مشاور ژنتیک نیز مراجعه کنند، زیرا این متخصصین میتوانند نتایج آزمایشات کروموزومی را به طور کامل برایشان توضیح دهند. این توضیحات شامل چیزهایی میباشد که در حاملگی باعث بروز اختلال میشوند و اینکه چه آزمایشاتی میتوانند مشکلات کروموزومی را قبل از تولد کودک تشخیص دهد.
آزمایش پیش زادی نیز میتواند به تشخیص یا رد کردن مشکلات کروموزومی و سایر نقایص مادرزادی ژنتیکی کمک کند. سایر تستها ممکن است شامل موارد زیر باشند: