التهاب مثانه اغلب اوقات توسط عفونتهای باکتریایی ایجاد میشود که با عفونت مجاری ادراری یا UTI شناخته میشوند. عفونت مثانه میتواند یک مشکل دردناک و آزاردهنده باشد و اگر این عفونتها به کلیهها منتشر شوند، میتوانند مشکلات جدیتر را با خود به همراه داشته باشند.
در مواردی با شیوع کمتر میتوان گفت که این عفونتهای مجاری ادراری میتوانند از طریق پرتودرمانی یا واکنشهای بالقوه تحریک کننده، مانند واکنش به برخی داروهای خاص، اسپریهای بهداشتی بانوان، ژلهای اسپرم کش و یا حتی استفاده طولانی مدت از سوند ایجاد شوند. با این حال احتمال بروز التهاب مثانه به دلیل یک مشکل جدیتر وجود دارد.
با این حال بروز درد پهلو و یا درد کمر، تب خفیف، تهوع، تکرر ادرار یا درد در هنگام ادرار کردن اگر بیش از چندین ساعت طول بکشد نیازمند بررسیهای بیشتری هستند.
مثانه به عنوان اندام جمع آوری کننده ادرار تولید شده توسط کلیهها، میتواند تحت تاثیر عوامل مختلفی قرار بگیرد از جمله:
فونت مثانه زمانی اتفاق میدهد که یک باکتری از محیط بیرونی بدن وارد این اندام حیاتی شده و با آلوده ساختن مجاری ادراری میتواند در درون آن انتشار یافته و تکثیر شود. احتمال بروز این عفونتهای باکتریایی در زنان بعد از رابطه جنسی بیشتر است ولی با این حال میتواند در دختران جوان و بدون فعالیت جنسی نیز به وجود بیاید چرا که به دلیل قرار گرفتن مثانه در انتهاییترین قسمت، آن را مستعد ابتلا به انواع عفونتها میکند.
اگرچه عفونتهای باکتریایی شایعترین عامل بروز التهاب مثانه میباشند ولی با این وجود برخی از عوامل میتوانند به آن دامن بزنند مانند:
این حالت اغلب با عنوان التهاب مزمن مثانه و یا سندرم درد مثانه شناخته میشود. اغلب در زنان مشاهده شده و میتواند تشخیص و درمان پیچیدهتری را با خود به همراه داشته باشد.
برخی از داروها مانند داروهای شیمی درمانی سیکلوفسفامید و ایفسفامید میتوانند باعث التهاب مثانه شوند. پرتو درمانی و قرار گرفتن مثانه در معرض این تابشهای درمانی، میتوانند آن را مستعد ابتلا به عفونت سازند.
استفاده طولانی مدت از سوند مثانه میتواند به عفونتهای باکتریایی و آسیب بافتی منجر شود، که هر دو میتوانند باعث التهاب شوند.
برخی حساسیتهای آلرژیک به مواد شیمیایی میتواند باعث التهاب مثانه شوند.
برخی شرایط مانند دیابت، سنگ کلیه، آسیبهای پروستات و آسیب طناب نخاعی میتوانند التهاب مثانه را ایجاد کنند. احتمال بروز این شرایط در زنان باردار نیز به دلیل تغییرات هورمونی وجود دارد. زنان بعد از شروع دوران یائسگی نیز ممکن است چنین شرایطی را دنبال کنند.
سیستیت یا التهاب مثانه ممکن است با درد مثانه همراه باشد بنابراین برای تسکین دادن این درد مثانه میتوانید چند اقدام انجام دهید:
این پدهای گرم کننده را میتوانید در ناحیه زیر شکم قرار دهید. تا حدودی این روش میتواند در کاهش درد مثانه و تسکین علائم فشار مثانه موثر باشد.
تا زمانی که عفونت مثانه به طور کامل برطرف نشده از مصرف نوشیدنیهای کافئیندار مانند چای و قهوه خودداری کنید. نوشابهها و غذاهای تند نیز نباید در این دوران مصرف شوند. این موارد میتوانند مثانه را تحریک کنند و نیاز مکرر و فوری به ادرار کردن را تشدید نمایند.
برای تسکین ناراحتی و درد مثانه میتوانید از یک حمام آب گرم به مدت 15 تا 20 دقیقه استفاده کنید.