اندوکاردیت، به التهاب یا عفونت در سطح آندروکارد (بخش داخلی قلب) و یا دریچههای قلبی گفته میشود. اندوکاردیت معمولا هنگامی اتفاق میافتد که باکتریها، قارچها یا سایر میکروبها از قسمت دیگری از بدنتان، مانند دهان، به جریان خون شما نفوذ کرده و به قلب وارد میشود. اندوکاردیت اگر سریعاٌ درمان نشود، به دریچههای قلب شما، آسیب میرساند. پس زمانی که بدنتان عفونت یا چرک کرد به سرعت به پزشک مراجعه کنید.
علائم اندوکاردیت بسته به نوع میکروبها به آرامی یا به طور ناگهانی شروع میشوند و گسترش مییابند. علائم این بیماری شامل:
معمولا سیستم ایمنی بدن، باکتریهای مضر را از بین میبرد. حتی اگر باکتریها به قلب شما برسند، ممکن است بدون ایجاد عفونت عبور کنند. با این حال، باکتریهایی که در دهان، گلو و سایر قسمتهای بدن شما مانند پوست و یا روده زندگی میکنند، گاهی اوقات عواقب جدی مانند اندوکاردیت ایجاد میکنند. باکتریها و یا قارچها میتوانند از مسیرهایی که در موارد زیر ذکر شدند وارد جریان خون شما شوند:
در اندوکاردیت، تودههای باکتری که در محل عفونت قلبتان تشکیل میشوند حتی ممکن است به ناحیه مغز، ریهها، اندامهای شکمی و کلیهها برسند. در نتیجه، اندوکاردیت میتواند چندین عارضه عمده و خطرناک را ایجاد کند، از جمله این عوارض میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
آزمون کشت خون برای شناسایی هر گونه باکتری یا قارچ در جریان خون شما استفاده میشود و این راحتترین راه برای است.
اکوکاردیوگرام از امواج صوتی برای تولید تصاویر از قلب استفاده میکند. این آزمایش اغلب برای بررسی علائم عفونت مورد استفاده قرار میگیرد. پزشک ممکن است از دو نوع مختلف اکوکاردیوگرام برای تشخیص آندوکاردیت استفاده کند.
الکتروکاردیوگرام ECG، دارای سنسورهایی است که میتوانند فعالیت الکتریکی قلب شما را تشخیص دهند، این دستگاه به قفسه سینه، بازو و پاهای شما متصل میشوند.
اشعه ایکس به پزشک کمک میکند تا از وضعیت ریهها و قلب شما مطلع شود. اشعه ایکس مشخص میکند آیا اندوکاردیت سبب افزایش قلب شما شده یا عفونت به ریههای شما گسترش یافته است یا خیر.
اگر پزشک شما فکر میکند که این بیماری در این مناطق گسترش یافته است، ممکن است برای شما یک اسکن سی-تی یا اسکن مغناطیسی مغز، قفسه سینه یا سایر قسمتهای بدن تجویز کند تا ببیند عفونت کدام قسمت از بدنتان را درگیر کرده است.
اگر مبتلا به اندوکاردیت شدهاید، ممکن است پزشک دوزهای بالایی از آنتی بیوتیکهای داخل وریدی (IV) را تجویز کند. دکتر با استفاده از آزمایش خون میزان عفونت و نوع آن را تشخیص و بر اساس میزان آسیب دیدگی آنتی بیوتیک یا ترکیبی از آنتی بیوتیکها را تجویز میکند. پس از مصرف یک هفته آنتی بیوتیک اگر مجددا علائم زیر را تجربه کردید بهتر است پزشک خود را مطلع سازید.
همچنین اگر اسهال، بثورات، خارش پوست یا درد مفاصل دارید، به پزشک خود اطلاع دهید. این علائم و نشانهها ممکن است نشان دهنده واکنش به آنتی بیوتیک تجویز شده باشد. اگر بعد از درمان با آنتی بیوتیک دچار مشکل در تنفس یا تورم در پاها شوید، بلافاصله به پزشک خود مراجعه کنید. این علائم و نشانهها میتوانند شاخصهای نارسایی قلبی باشند.
اگر عفونت به دریچههای قلب، آسیب جدی برساند پزشک راهی جز جراحی نخواهد داشت زیرا در این صورت عفونت مدام قلب شما را ناراحت خواهد کرد.
افرادی که بیشتر در معرض خطر بیماری اندوکاردیت هستند عبارتاند از: