اگر شما از طریق میکروسکوپ به روتاویروس نگاه کنید، میبینید که شکل گرد و مدوری دارد. روتاویروس به سادگی منتشر میشود و باعث ایجاد التهاب در معده و رودهها میگردد. از اوخر زمستان تا اوایل بهار این ویروس میتواند باعث ایجاد اسهال شدید، استفراغ، تب، درد شکمی و کم آبی در اطفال و کودکان کوچکتر و برای بزرگسالان شود. در حالی که برای درمان این نشانهها دارو وجود دارد، اما برای علاج روتاویروس هیچ دارویی نیست.
حتی کودکانی هم که بر علیه این ویروس واکسینه شدهاند، ممکن است درگیر این ویروس شوند.
اگر کودکتان آلوده به روتاویروس باشد در مدفوع وی وجود خواهد داشت و نشانههای بیماری بعد از ظهور در حدود ده روز بعد تدریجا متوقف میشوند! در این مدت وقتی کودک بعد از دستشویی خودش را پاک میکند روتاویروس ممکن است به دستش سرایت کند. اگر کودک دستش را خوب نشوید ویروس میتواند به هر چیزی که لمس میکند سرایت کند. شامل:
اگر شما دست آلودهی کودک را لمس کنید و یا در معرض اشیایی باشید که آن را لمس کرده است، در معرض روتاویروس قرار خواهید گرفت.
اگر کودکتان آلوده به روتاویروس شود، معمولا در حدود دو روز اوّل هیچ نشانهای ندارد. بعد از این مدت معمولا نشانهها با تب و استفراغ و شکم درد خودش را نشان میدهد که با شروع اسهال، معمولا محو میشود. ممکن است اسهال 5 تا 7 روز در کودکان به درازا بکشد. نشانهها در بزرگسالان مشابه کودکان است اما با شدت کمتر.
اگر در کودکتان نشانههای زیر را مشاهده گردید فورا با پزشک در میان بگذارید:
با وجود اسهال و استفراغ احتمالا کودک تمایلی به خوردن و نوشیدن ندارد. که این اتفاق میتواند کودک را دچار کم آبی کند، که ممکن است کشنده شود و لازم باشد کودک در بیمارستان بستری شود. افراد بزرگتر نیز، خصوصا اگر درگیر بیماریهای دیگر باشند، میتوانند دچار کم آبی و خشکی بدن شوند. اگر متوجه هر کدام از نشانههای کم آبی شدید به پزشک اطلاع دهید، نشانههای کم آبی شامل:
پزشک با معاینه و سوال در مورد نشانههای بیماری، آن را تشخیص میدهد. در برخی موارد شاید آزمایش مدفوع تجویز میشود.
هیچ داروی خاصی برای درمان روتاویروس وجود ندارد، نه آنتی بیوتیکها قادر به درمان آن هستند نه آنتی ویروسها. پزشک برای درمان و کنترل نشانهها، به شما داروهایی خواهد داد. مانند مایعات آبرسان که میتوانند خشکی و کم آبی حاصل از استفراغ و اسهال را جبران کنند.
معمولا روتاویروس به مدت یک هفته در بدن کودکتان فعالیت خواهد داشت. در این مدت تا میتوانید برای جبران آب از دست داده، به کودک مایعات و غذاهای آبکی بدهید. مایعاتی نظیر:
شیر، غذاهای حاوی قند و شکر و پنیر میتواند احتمال اسهال و استفراغ را بیشتر کند. باید از نوشیدنیهای ورزشی و انرژیزا اجتناب کرد. در حالی که این خوراکیها نمک زیادی دارند، شکر موجود در آنها احتمال اسهال را افزایش خواهد داد.
شستشوی مدام و مرتب دستها و ضدعفونی کردن سطوح میتواند در جلوگیری به انتشار و ابتلای روتاویروس موثر باشد، اما ضمانتی وجود ندارد. با واکسینه کردن کودکان میتواند احتمال ابتلا به روتاویروس را کاهش داد یا در صورت ابتلا از شدت نشانهها و بیماری کاست. دو نوع واکسن وجود دارد: