یک مطالعه جدید به بررسی رابطه بین مصرف انواع داروهای کاهش فشارخون و کاهش خطر ابتلا به زوال عقل در میان افراد مسن میپردازد. زوال عقل یك مفهم گسترده است که مشکلات عصبی مختلفی نظیر بیماری آلزایمر را در بر میگیرد.
یکی از علائم اصلی زوال عقل، کاهش شناختی پیشرونده است، که در آن شخص کم کم حافظه خود را از دست داده و از کاهش توانایی تفکر و تصمیمگیری رنج میبرد. محققان هنوز نتوانستهاند علت اصلی ابتلا به زوال عقل را کشف کنند، اما در تلاشند تا بتوانند استراتژیهای پیشگیرانهای را در این راستا به کار گیرند.
در این راستا آنها تصمیم گرفتهاند فاکتورهای بالقوهای را که ممکن است باعث ابتلا به این بیماری شده و به توسعه این وضعیت کمک کنند، مطالعه نمایند.
در بسیاری از مطالعات اخیر اثبات شده که فشارخون بالا با خطر ابتلا به زوال عقل مرتبط است. به عنوان مثال، مقالهای که در سال گذشته در مجله نورولوژی منتشر شد، نشان داد که فشارخون بالا با افزایش ریسک ابتلا به انواع ضایعات مغزی مرتبط است، و به نوبه خود میتواند سبب ابتلا به زوال عقل شود.
در حال حاضر، مطالعه بزرگی که از پایگاه آنالیز بیماریها استفاده نموده نشان میدهد که میزان ابتلا به زوال عقل در میان افراد مسنی که با داروهای ضد فشارخون تحت درمان قرار گرفتهاند، پایینتر است. پایگاه داده آنالیز بیماریها، یک پایگاه داده بزرگ آلمانی است که اطلاعات سلامت و بیماری میلیونها نفر را جمعآوری و ذخیره نموده است.
این تحقیق بزرگ توسط محققان دانشگاه لایپزیگ آلمان، دانشگاه ورسای سنت فرانسه و دانشکده IQVIA فرانکفورت آلمان، انجام گردیده است. IQVIA یک شرکت چند ملیتی است که مشاورههایی را در مورد اطلاعات مربوط به سلامتی و تحقیقات بالینی ارائه میدهد. علاوه بر این، این شرکت به عنوان پایگاهی به منظور جمع آوری اطلاعات لازم برای تحلیل بیماریها عمل میکند.
دکتر جانس بولکلن از دانشگاه لایپزیگ در این خصوص میگوید: "پس از شکست در یک استراتژی ضد آمیلوئید، پیشگیری از زوال عقل به حوزه مورد علاقه او تبدیل شده است. با توجه به این امر، مهمترین وظیفه ما این است که درمانهایی را که با کاهش خطر ابتلا به زوال عقل و یا حداقل جلوگیری از گسترش آن و یا آغاز زوال عقل مرتبط هستند پیدا نماییم.
محققان در مطالعه خود، دادههای مربوط به 12،405 نفر را که در سن 60 سال و یا بالاتر قرار داشتند و اطلاعات بیماریشان در بین سالهای 2013-2017 ثبت شده بود را مورد بررسی قرار دادهاند. این تیم به تمام مقادیر فشارخون این شرکت کنندگان و همچنین سوابق داروهای این افراد دسترسی داشت. علاوه بر این، این محققان، اطلاعات بیماران را با 12،405 شرکت کنندهای که به این بیماری مبتلا نبودند مقایسه کردند.
افرادی که داروهای ضد فشارخون، مصرف کرده بودند با افرادی که هرگز داروهای ضد فشارخون مصرف نکرده بودند، مقایسه شدند.
افرادی که 3 سال به طور مداوم از داروهای ضد فشارخون استفاده نموده بودند با افرادی که کمتر از 3 سال از این داروها استفاده کرده بودند مقایسه شدند.
افرادی که 5 سال از چنین درمانهایی استفاده نموده بودند با افرادی که در بازه زمانی کمتر از 5 سال از داروهای ضد فشارخون استفاده نموده بودند مقایسه شدند.
این تیم متوجه شدند در افرادی که از داروهای ضدفشارخون از جمله مهار کنندههای بتا، مسدود کنندههای کانال کلسیم، مهارکنندههای آنزیم مبدل آنژیوتانسین و مسدود کنندههای گیرنده آنژیوتانسین نوع دو استفاده میکردند به احتمال زیاد خطر ابتلا به زوال عقل کاهش یافته است.
علاوه بر این، برای افرادی که از مسدود کنندههای کانال کلسیم که نوع دیگری از داروهای فشارخون هستند برای مدت طولانیتری استفاده میکردند، میزان ابتلا به زوال عقل کاهش یافته بود.
علی رغم این نتایج، پروفسور کارل کاستوف، همکار محقق، بیان میکند که درمانهای ضد فشارخون به تنهایی نمیتواند این موضوع را که فرد هرگز به زوال عقل مبتلا نخواهد شد تضمین کند. با این حال، او اضافه میکند که این یافتهها اهمیت تجویز داروهای ضد فشارخون را برای جلوگیری از کاهش شناختی مرتبط با فشارخون بالا برجسته خواهند ساخت.
نویسندگان این مطالعه توضیح دادهاند که در این راستا، مطالعات بیشتری باید با هدف بررسی دقیقتر رابطه ریسک ابتلا به زوال عقل و داروهای ضد فشارخون انجام شود. علاوه بر این، آنها خاطرنشان میکنند که قطعا در آینده به بررسی نقش داروهای کاهش دهنده چربی، داروهای ضد افسردگی و سایر داروها خواهند پرداخت.